Asas-asas pelaburan untuk pelabur masa pertama

Asas-asas pelaburan untuk pelabur masa pertama

Perancangan untuk melabur dalam saham, bon, dana bersama atau mana-mana Pelan pelaburan lain buat pertama kalinya? Jika ya, Tahniah! Anda mengambil satu langkah yang penting dan wajar dalam merancang pertumbuhan masa depan anda. Artikel ini akan membentangkan beberapa tips penting yang perlu anda laksanakan sebagai pelabur pertama.

Insurans kesihatan dan mempunyai simpanan kecemasan
Sebelum anda mula melabur, pastikan bahawa anda mempunyai cukup simpanan kecemasan dan insurans kesihatan untuk anda dan keluarga anda. Ini adalah kerana pelaburan yang dimaksudkan bagi penanaman lebihan anda dalam jangka panjang. Apabila melabur, wang itu tidak boleh dibawa keluar sebelum tempoh matang. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mempunyai simpanan kecemasan yang mencukupi dan penutup insurans kesihatan sebelum anda mula melabur.

Tetapkan matlamat anda
Inilah masanya untuk keluar kewangan anda. Dengan ini, anda akan mendapat satu gambaran yang tepat tentang berapa banyak wang yang diperlukan untuk mencapai matlamat anda dan berapa banyak wang untuk melabur ke atas tempoh masa. Yang jelas tentang keadaan kewangan semasa anda dan Senaraikan matlamat anda seperti menyimpan wang untuk pendidikan anak-anak, percutian, bayaran muka untuk pinjaman rumah, ubahsuai rumah, pembelian Kereta, simpanan persaraan, dan lain-lain. Semua ini akan membantu anda merancang pelaburan anda.

Mengetahui tempoh masa anda
Menetapkan masa-kerangka yang praktikal dan munasabah mengikut matlamat pelaburan anda: Pelan pelaburan jangka pendek 1-2 tahun, jangka sederhana 4-5 tahun dan jangka masa yang panjang 7-10 tahun. Jika anda menetapkan tempoh masa bagi setiap matlamat, ia akan membantu anda mencari berapa banyak wang yang anda perlu untuk melabur setiap bulan.

Pilih pilihan pelaburan anda
Anda perlu memilih pilihan pelaburan anda yang sesuai dengan pelan pelaburan anda. Ia mesti berdasarkan tempoh masa untuk mencapai matlamat anda. Mari kita Pertimbangkan contoh-contoh dari segi matlamat.

Melabur untuk menjimatkan untuk percutian cuti adalah satu matlamat jangka pendek 1-2 tahun. Untuk ini, anda boleh mempertimbangkan untuk melabur jangka Deposit di bank yang memberikan anda pulangan yang berpatutan.

Melabur untuk bayaran muka untuk pinjaman rumah, pendidikan kanak-kanak, dan sebagainya adalah matlamat jangka sederhana. Untuk ini, anda boleh mempertimbangkan untuk melabur dalam dana ekuiti bersama.

Untuk perancangan persaraan anda boleh pergi untuk pelaburan dalam tempoh 10 tahun atau lebih.

Contoh-contoh ialah ilustrasi dan hanya bertujuan untuk memahami. Memilih pelaburan anda di dalam kelas-kelas aset dengan berhati-hati dengan memahami risiko dan pulangan pelaburan.

Mempelbagaikan pelaburan dengan berhati-hati
Apabila merancang untuk melabur wang anda, sentiasa Pertimbangkan mempelbagaikan risiko pelaburan. Ini bermakna mengurangkan risiko dengan melabur dalam pelbagai jenis aset. Jika salah satu pelaburan anda menjalankan teruk, rancangan pelaburan lain yang boleh melindungi anda jumlah pokok bersama-sama dengan pulangan. Dana bersama adalah pilihan terbaik untuk peningkatan kepelbagaian. Jadi, sebagai pelabur pertama, ia adalah lebih baik untuk melabur dalam mutual fund yang diuruskan secara profesional.

Jangan mengelirukan tentang apa yang perlu melabur dalam dan tidak mendapatkan terbawa oleh emosi – takut dan tamak.

Mata untuk mengingati:
• Melabur dalam satu aset Klass hanya jika anda memahami Pelan pelaburan
• Memadankan pelaburan dan matlamat anda
• Berhati-hati dengan prestasi masa lepas
• Memahami risiko dan pulangan
• Mempelbagaikan risiko dalam pelaburan
• Mengurus dan memantau pelaburan dan pulangan yang anda
• Melekat Pelan pelaburan anda

Dengan mengikuti langkah-langkah mudah ini, anda akan dapat mengumpul sejumlah wang untuk memenuhi keperluan masa depan anda yang munasabah.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *