Asas-asas dan faedah regangan PNF

Asas-asas dan faedah regangan PNF

Anda mengalami sakit sendi dan otot? Terhad pelbagai gerakan bersama mempengaruhi kualiti kehidupan anda? Adakah anda mahu flexilbility yang lebih besar untuk membantu prestasi anda. Regangan PNF menawarkan kaedah yang cekap dan berkesan untuk mendapatkan lebih fleksibiliti otot dan sendi.

PNF stands for proprioceptive facilitation otot dan ia secara amnya dianggap sebagai salah satu paling berkesan bentuk regangan yang disediakan. Ini tidak bermakna bahawa regangan statik yang biasa tidak mempunyai apa-apa nilai. Faedah-faedah yang timbul daripada PNF stretches berlaku akibatnya bahawa stretches yang menggalakkan kesan otot-otot yang membantu meningkatkan jumlah otot-otot tertentu akan diregangkan.

PNF regangan pada asalnya dibangunkan sebagai satu bentuk terapi pemulihan untuk mengurangkan dan mudah-mudahan membalikkan kesan lumpuh atau angin ahmar. Keberkesanan teknik mendahului fisioterapi dan profesional kesihatan dan Sukan lain untuk menyiasat lebih lanjut dan menggunakannya untuk bidang-bidang lain.

Regangan PNF merujuk kepada sekumpulan teknik di mana otot tertentu diregangkan secara pasif, maka kontrak isometrically terhadap rintangan manakala otot diadakan di regangan (iaitu jumlah regangan pada otot dikekalkan) dan kemudian secara pasif terbentang lagi dengan peningkatan pelbagai usul, memberikan hasil yang tidak boleh didapati dengan stretches pasif yang tradisional.

Regangan PNF digunakan untuk sasaran tertentu otot atau kumpulan otot. Ini bermakna latihan khusus akan dilaksanakan pada otot-otot tertentu untuk tempoh masa yang tertentu. Sila ambil peduli apabila anda cuba stretches ini. Anda akan perlu untuk memanaskan otot-otot dengan cahaya yang sangat dan lembut regangan sebelum berpindah ke PNF lebih terlibat terbentang. Ini akan mengurangkan potensi untuk kecederaan dan membuat usaha dan berbaloi akhirnya.

Jadi bagaimana regangan PNF sebenarnya dilakukan? Proses ini tidak sukar, terutamanya jika anda mempunyai rakan kongsi untuk membantu anda. Inilah gambaran ringkas yang paling biasa yang cara regangan PNF dilakukan: anda akan perlu untuk memilih kumpulan otot tertentu yang hendak bekerja dan kedudukan mereka dalam apa-apa cara yang mereka boleh berkesan terbentang manakala di bawah ketegangan yang berterusan. Untuk memegang otot di bahagian kemudian sama ada menggunakan rakan atau peralatan yang sesuai. Bangku-bangku yang biasa, tuala, dinding, kerusi memadai.

Manakala otot diadakan dalam keadaan pasif diregangkan oleh pasangan anda atau peralatan yang kemudian kontrak otot sasaran bagi kira-kira 6-8 minit. Jangan keterlaluan ini – bagi untuk regangan pnf berkesan maka jumlah pengecutan tidak perlu terutamanya. Selepas kira-kira sepuluh minit, membenarkan otot berehat. Maka, melakukan regangan biasa selama kira-kira 10-15 saat. Untuk kesan maksimum, kemudian ulang langkah ini beberapa kali.

Salah satu aspek yang menarik regangan PNF ialah untuk peningkatan Tempahan pesat fleksibiliti dan bersama pelbagai gerakan maka harian regangan kumpulan otot yang diberikan adalah tidak digalakkan. Dua atau tiga sesi seminggu kumpulan otot yang lebih daripada mencukupi dan membolehkan otot untuk mendapatkan kembali daripada mana-mana microtrauma sebelum restretching.

Apabila melakukan regangan PNF, kemudian hanya meregangkan seberapa banyak yang merasa selesa, kesakitan adalah tanda-tanda bahawa anda akan overstretching. Jika anda mengalami sebarang kesakitan semasa bersenam, maka anda boleh overstretching. Jika sakit berterusan kemudian berunding dengan profesional penjagaan kesihatan anda.

Mereka adalah sebahagian daripada asas-asas dan manfaat menggabungkan PNF regangan ke dalam rejim senaman anda. Bekerja dengan rakan kongsi yang menjadikannya lebih mudah dan lebih berkesan untuk memahami dan meneroka tindak balas badan anda untuk regangan PNF. Apabila dilakukan dengan betul dan kerap kemudian fleksibiliti anda akan meningkatkan secara mendadak dalam tempoh masa yang agak singkat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *