Asal-usul fisioterapi

Asal-usul fisioterapi

Sekurang-kurangnya seawal zaman Hippocrates, urutan telah digunakan dan sejarah fisioterapi dimulakan. Amalan fisioterapi telah berkembang sepanjang abad dari bentuk-bentuk terawal kepada sistem kompleks rawatan sekarang.

Di SM 460 Hector menggunakan sejenis fisioterapi yang dipanggil hidroterapi, ataupun air terapi. Profesional menggunakan jenis terapi ini hari ini, walaupun ia lebih khusus bagi setiap jenis keadaan yang mempunyai pesakit.

Pada tahun 1894, terdapat bukti pertama Kumpulan jururawat dalam sejarah fisioterapi dengan sebuah masyarakat yang bertauliah. Dalam tempoh dua puluh tahun, program fisioterapi telah ditubuhkan di negara-negara lain. Di New Zealand yang dimulakan pada tahun 1913 dan di Amerika pada tahun 1914.

Profesional Amerika Syarikat yang pertama dalam sejarah fisioterapi ialah Walter Reed College dan Hospital di Portland, Oregon. Daripada dipanggil fisioterapi, mereka telah dipanggil mati pembinaan semula. Mati ini adalah jururawat dan mereka yang mempunyai latar belakang pendidikan jasmani. Mereka adalah penting dalam proses pemulihan ramai veteran Perang Dunia I.

Penyelidikan telah dilakukan sepanjang sejarah moden fisioterapi. Malah, betul-betul berhampiran awal-awal lagi, kajian penyelidikan telah dilakukan di Amerika Syarikat. Ia diterbitkan pada tahun 1921. Penyelidikan fisioterapi hari secara berterusan pelbagai hidangan istimewa.

Juga pada tahun 1921, Persatuan terapi fizikal telah ditubuhkan oleh Mary McMillan. Kumpulan ini kemudiannya menjadi gabungan APTA, boleh dikatakan paling berpengaruh pertubuhan dalam sejarah Amerika Syarikat fisioterapi.

Asas Springs hangat Georgia telah dimulakan pada tahun 1924 untuk menangani wabak polio semakin berkembang. Yayasan yang ditawarkan fisioterapi bagi pesakit-pesakit. Kinney kakak ini dikenali di peringkat kebangsaan untuk kerja-kerja beliau dengan mangsa-mangsa polio. Dia diamalkan di klinik Mayo. Wabak polio ialah satu titik perubahan dalam sejarah fisioterapi.

Selepas wabak polio telah waned, rawatan pilihan ialah Urutan, senaman, dan daya tarikan. Pada kira-kira tahun 1950, kiropraktik tidak datang di tempat kejadian dalam sejarah fisioterapi. Ini yang paling biasa di Great Britain.

Selepas waktu itu, sejarah fisioterapi berpindah dari Hospital ke arena lain-lain Perkhidmatan. Ada, dan, fisioterapi bekerja di klinik, amalan peribadi, penjagaan rumah dan sekolah. Keistimewaan fisioterapi Ortopedik dilahirkan kira-kira pada masa ini, juga.

International Federation of Ortopedik manipulasi terapi datang ke tempat kejadian, dan mula membuat perubahan dan telah mempengaruhi profesion sejak. Mariano Rocabado adalah ahli fisioterapi yang mempunyai kesan yang mendalam. Freddy Kaltenborn, dari Norway, dipengaruhi fisioterapi di Pantai Timur Amerika Syarikat. Pada masa yang sama, Geoffrey Maitland Australia mengubah cara latihan dilakukan dalam sejarah fisioterapi.

Tumpuan semasa tahun 1980-an sejarah fisioterapi adalah teknologi. Prosedur-prosedur baru muncul yang menggunakan komputer, ultrasound, rangsangan elektrik, dan lain-lain peranti. Oleh 1990-an, faedah telah beralih ke manual terapi, dengan Freddy Kaltenborn lagi memimpin.

Sepanjang sejarah fisioterapi, latihan dan amalan yang telah berubah dan bertambah baik. Banyak perintis-perintis yang cemerlang telah meninggalkan tanda-tanda mereka dalam Sastera dan organisasi bidang. Fisioterapi adalah sebuah profesion yang amat dihormati berasaskan hasilnya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *