Asal-usul dan sejarah putih udang Krai perangainya berubah

Asal-usul dan sejarah putih udang Krai perangainya berubah

Juga dikenali sebagai aliran Atlantik, udang Krai perangainya berubah yang putih adalah berasal dari UK. Ia melarikan diri dari ladang-ladang ikan dan memasuki UK pada tahun 1970-an. Ia adalah olive-green kepada coklat warna dan adalah sehingga 12 sentimeter panjang. Ia mempunyai kuku bawah yang off-white untuk pinkish warna. Betina mempunyai abdomens yang lebih luas dan lelaki mempunyai kuku yang lebih besar. Hari ini, ia telah menjadi haiwan Tempahan terancam kerana telah menurun. Lebih-lebih lagi pencemaran air di Sungai dan kemusnahan habitat pelbagai air juga adalah beberapa sebab-sebab ia sedang merosot. Meluas sekali di UK spesis-spesis ini akan berada di ambang kepupusan dalam tempoh 30 tahun akan datang jika tindakan-tindakan yang sewajarnya tidak diambil. Tasik-Tasik, Sungai dan saliran yang segar oxygenated mempunyai spesies ini dalam jumlah yang besar. Mereka adalah sangat berguna apabila ia datang untuk memahami status ekologi badan-badan air.

Pada Julai 2005, ia telah disaksikan bahawa kesan wabak udang Krai tersebar secara meluas yang menjangkiti mereka dalam masa kurang daripada 10-12 hari. Jadilah pertambahan penduduk udang Krai isyarat Amerika yang invasif yang agresif dan dibawa tulah yang mempunyai kesan buruk udang Krai perangainya berubah putih yang asli. Wabak ini adalah sukar untuk mengenal pasti. Hampir 95% udang Krai perangainya berubah yang putih meletakkan mati di bahagian bawah Sungai. Mengawal wabak itu untuk menyebarkan ini masih tidak berkesan dan begitu tindakan telah diambil untuk melindungi spesies ini dengan mencari mereka di tempat-tempat yang selamat dan di mana peluang untuk menyebarkan wabak-kurangnya rendah.

Adalah dikatakan bahawa Selatan puncak harta adalah salah satu daripada mereka Laman web dan Perunding ekologi dari tempat yang berbeza akan bekerja keras untuk menyediakan jalan yang supaya mereka boleh mengalih keluar penduduk. Sebilangan spesies yang berpindah ke tempat yang terpencil di mana mereka boleh mempunyai populasi penternakan yang betul. Sebab di sebalik penubuhan ini adalah bahawa walaupun satu masa datang apabila penduduk utama menjangkiti akan ada tempat di mana penduduk putih udang Krai perangainya berubah akan disediakan.

Sekumpulan perunding ekologi sedang bekerja dengan perkongsian BAP tempatan. Mereka bekerja keras dengan menyokong pelbagai kaji selidik dan membawa kesedaran yang akan membantu semua orang yang memahami kepentingan melindungi spesies ini. Di bawah disenaraikan adalah beberapa objektif belakang itu pelan ini:

1) Untuk mengekalkan penduduk sedia ada dan mengelakkan perpecahan.
2) Menambah kekuatan putih udang Krai yang perangainya berubah pada laman web yang disasarkan.
3) Menyebarkan kesedaran di kalangan orang-orang menjalankan tinjauan dan pemantauan mereka.
4) Mempromosikan kepentingan dan keperluan dalam udang Krai.

Seorang perunding ekologi yang baik yang bekerja dengan perunding ekologi yang berlesen boleh kesihatan apabila ia datang untuk menjalankan kaji selidik pada udang Krai perangainya berubah yang putih dan pengurangan mereka. Beberapa perundingan di UK juga menjalankan malam masa carian dengan menggunakan obor. Dalam tempoh yang bermula dari pertengahan Julai hingga akhir September ini dianggap sebagai masa terbaik untuk menjalankan kajian ini. Ini adalah fasa apabila aliran sungai adalah perlahan. Perunding ekologi yang baik menggunakan pelbagai teknik-teknik kawalan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *