Artritis reumatoid dan di kaki

Artritis reumatoid dan di kaki

Artritis reumatoid (RA) adalah penyakit sistemik yang memberi kesan kepada kira-kira 2.1 juta rakyat Amerika, kebanyakannya wanita dan telah menunjukkan untuk menyerang pelbagai sendi seluruh badan. Dianggarkan 1.5 juta wanita dan lelaki 600,000 yang mangsa-mangsa penyakit ini melemahkan. Ini terjejas, kira-kira 90% daripada penghidap RA akhirnya mengembangkan gejala-gejala yang berjalan kaki atau buku lali dan kecacatan. Malah, ramai di antara gejala-gejala awal RA sering termasuk masalah kaki. Masalah kaki adalah lebih biasa daripada gejala-gejala kepada tangan dan hanya yang kedua kepada masalah lutut. Gejala-gejala ini boleh membawa kepada kecacatan yang serius.

Punca sebenar RA yang masih tidak diketahui, walaupun dengan tahun pengajian. Beberapa sebab-sebab yang mungkin termasuk warisan daripada ibu bapa, bahan kimia atau alam sekitar “mencetuskan” Semua membawa kepada kerosakan sistem imun. RA, sistem imun badan bertukar terhadap dirinya dan kerosakan sendi menyebabkan kerosakan rawan dan keradangan.

Gejala-gejala

Gejala-gejala biasanya bermula dengan kesakitan, bengkak dan kekejangan, tetapi boleh juga melibatkan kecacatan. Biasanya sendi pertama terjejas di kaki termasuklah sendi metatarsophalangeal (sendi pada bola kaki) dan boleh termasuk kesakitan yang ketara dengan tekanan dari berdiri, pergerakan berjalan atau penumpahan Kasut dan juga mungkin hangat dari keradangan. Dalam erti kata lain, aktiviti-aktiviti yang lebih mudah boleh menyebabkan kesakitan kepada kaki.

Kesakitan kemudian mempengaruhi kawasan-kawasan lain sekarang (depan kaki), termasuk jari kaki yang disebabkan oleh contractures ligamen dan tendon yang membawa kepada bunions (putaran di ibu jari ke arah lain-lain jari kaki) atau jari kaki anda yang lain boleh mula curl dan mendapatkan sengit (sering dipanggil hammertoes atau jari kaki Berkuku). Apabila ini berlaku, kelepuhan menjadi masalah yang lebih besar dan boleh membina di bawah bola di kaki, sendi jari kaki atau pun tips jari kaki. Rawatan mesti dilaksanakan untuk menghadkan kerosakan pada kulit dengan membenarkan kelepuhan ini menjadi luka.

Kawasan-kawasan lain yang mungkin terjejas termasuk hindfoot (belakang kaki) dengan sakit tumit dari Plantar Fasciitis (keradangan yang ligamen memanjangkan dari tumit ke jari kaki), tendonitis Achilles tendon atau bahkan bursitis (satu guni berisi cecair belakang buku lali bengkak). RA, sebagai satu penyakit keradangan, mungkin juga termasuk neuropati (kehilangan saraf yang berfungsi termasuk kelemahan kebas atau otot) nodular (radang saluran darah), ulcerations (luka), nekrosis jari kaki atau bahkan gangrene. Kadang-kadang pemerangkapan kecederaan saraf dari RA boleh menyebabkan penurunan kaki.

RA ada penyakit sistemik dan biasanya akan menghasilkan gejala-gejala umum keletihan, demam, hilang selera makan dan tenaga, dan anemia (pembahagian miskin oksigen kepada badan) menambah kepada gejala-gejala memenatkan dengan mudah.

Diagnosis

Dalam keadaan artritis, terutamanya artritis reumatoid, ia adalah penting untuk mewujudkan diagnosis yang betul. Selalunya tanda-tanda dalam kaki atau buku lali mungkin tanda-tanda yang pertama diagnosis ini. Diagnosis yang diperolehi melalui kajian sejarah perubatan anda, pekerjaan anda sekarang, dan aktiviti-aktiviti rekreasi yang anda mengambil bahagian dalam mana-mana sejarah sebelumnya masalah kepada kaki anda atau kaki. Satu petunjuk mungkin RA adalah kemunculan gejala-gejala dalam bersama pada kedua-dua kaki yang sama atau beberapa sendi di kaki. X-ray juga boleh diperolehi untuk menjelaskan Apakah kerosakan bersama berlaku. Ujian darah boleh menunjukkan anemia atau mempunyai antibodi yang dipanggil “reumatoid faktor” yang sering menunjukkan RA.

Jika anda sudah mempunyai diagnosis RA, gejala apa-apa perubahan kepada kaki anda atau pergelangan kaki harus diikuti rapat, baru bengkak atau kaki sakit mungkin tanda-tanda awal, berjalan kaki atau buku lali yang terjejas. Biasanya terdapat rawatan yang boleh mengurangkan gejala-gejala dan mungkin melambatkan perkembangan.

Rawatan

Ia adalah penting untuk memahami bahawa RA adalah penyakit progresif yang kini mempunyai ubatnya. Dengan kefahaman ini ia perlu juga difahami bahawa ubat-ubatan, senaman, terapi yang konservatif dan pembedahan boleh semua boleh digunakan untuk mengurangkan kesan-kesan penyakit dan boleh melambatkan kemajuan. Ubat-ubatan biasanya direka untuk salah satu daripada tiga sebab: 1) kawalan kesakitan, 2) mengurangkan keradangan atau 3) perlahan penyebaran penyakit. Aspirin dan anti-inflammatories Bukan steroid (NSAID) seperti ibuprofen dan Anestetik suntikan ke dalam sendi terutamanya membantu kawalan kesakitan. Suntikan kortison tempatan membantu mengurangkan keradangan dalam negara. Ais dan sesetengah ubat-ubatan topikal (seperti Biofreeze) juga boleh membantu mengurangkan keradangan dan kesakitan yang berkaitan. Ubat seperti methotrexate, minocycline, azothioprine, prednisone, sulfasalazine dan sebatian emas, membantu memperlahankan penyebaran penyakit itu sendiri

Latihan ini biasanya meliputi kaedah terapi fizikal dan pekerjaan. Latihan pelbagai usul, bersenam di kolam renang whirlpool atau hangat, masih aktif semua bantuan penurunan lumpuh yang dihasilkan oleh penyakit ini.

Terapi konservatif termasuk sisipan Menggilap adat (Kasut), pendakap (terutamanya untuk kaki tarik), kasut yang khusus untuk menampung perubahan kaki, dan pelindung pad. Pad biasa yang diperlukan adalah titik tekanan pada jari kaki di mana kelepuhan (kulit tebal) membentuk dan menyebabkan kesakitan. Di antara pad paling mudah boleh termasuk:

Gel jari kaki Caps – satu lengan mampatan yang benar-benar dipenuhi dengan gel yang mudah tergelincir ke jari kaki untuk pad sendi dan hujung jari kaki itu. Mengurangkan tekanan dan adalah pelindung dari pembentukan callus atau perkembangan.

Lengan yang mampatan dengan pad jagung gel – gel pengalas yang mudah dikenakan kepada jari kaki untuk melindungi sendi jari kaki yang terkemuka dan mengurangkan pembentukan callus atau walaupun luka ke kawasan-kawasan. Sekali lagi ini akan mengurangkan tekanan dan perlindungan dari pembentukan callus atau perkembangan.

Gel Crest pad – pad gel yang diletakkan di bawah jari kaki untuk meleperkan jari kaki yang dikontrakkan dan melonjakkan jari kaki dari permukaan weightbearing, mengurangkan tekanan kepada tips jari kaki. Perlindungan daripada luka penubuhan atau pembentukan callus untuk tips jari kaki.

Walaupun dengan ini atau serupa rawatan, tetap susulan dengan pakar perubatan adalah penting, kerana tisu callus masih boleh dikurangkan secara tetap (ia hanya tidak dapat buruk seperti berpuasa dengan langkah-langkah perlindungan).

Pembedahan boleh juga dapat mengalami, termasuk pelepasan tendon atau lengthening, pembetulan hammertoes satu atau beberapa atau lain kecacatan kaki, bunion pembetulan, metatarsal pembedahan, pembedahan buku lali, implan bersama atau pembedahan kaki yang kompleks untuk mengurangkan faktor risiko.

Peranan pakar kaki dan buku lali yang berkelayakan atau podiatrist boleh memasukkan sumbangan yang utama kepada pihak pengurusan kerana penyakit ini, termasuk melegakan kesakitan dan pemulihan fungsi. Ini boleh menambah bukan sahaja kepada pengurangan kecacatan tetapi peningkatan berjalan, meningkatkan kebebasan dan keupayaan biasa untuk melibatkan diri dalam aktiviti kehidupan harian. Bertambah kegembiraan dan kebahagiaan dalam kehidupan mungkin kemudian berlaku, seperti kaki dan buku lali yang optimum untuk berfungsi walaupun dengan penyakit ini sukar.

Hakcipta Terpelihara (c) 2009 Gunung Barat kaki & Institut buku lali

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *