Artikel tentang Hyperthyroidism kanak-kanak

Artikel tentang Hyperthyroidism kanak-kanak

Berbeza dari Hipotiroidisme kongenital, diperolehi atau Hipotiroidisme klinikal tidak ditayangkan untuk dan ini selalunya berpunca daripada keturunan. Ia boleh berlaku pada kanak-kanak atau dewasa pada bila-bila masa dalam kehidupan mereka. Juga dikenali sebagai autoimun Thyroiditis, Hipotiroidisme yang diperolehi adalah sukar untuk diagnosis kerana ianya sangat perlahan bergerak.

Diagnosis yang berlaku hanya apabila seseorang adalah gejala. Pada masa ini, gangguan yang telah mereka selama beberapa waktu, bulan atau mungkin tahun. Kanak, ujian usia tulang boleh membantu dalam menentukan bermulanya gangguan.

Hipotiroidisme lebih kerap didiagnosis pada bayi dan kanak-kanak. Kadang-kadang hyperthyroidism juga dilihat dalam pesakit-pesakit yang sangat muda. Seperti gangguan ini sangat jarang berlaku, Terdapat tiada piawaian pemeriksaan prosedur untuk mengesan kelenjar Tiroid berkontraksi untuk bayi yang baru lahir.

Dalam keluarga dengan sejarah hyperthyroidism, hyperthyroidism kongenital boleh dirawat dalam bayi yang baru lahir, bayi dan kanak-kanak kecil. Seperti Hipotiroidisme, gangguan ini menimbulkan ancaman besar kepada pembangunan biasa bayi itu jika tidak dirawat di kiri.

Jika kadar denyutan jantung janin yang luar biasa cepat, lagi ujian boleh dijalankan untuk menentukan sama ada janin membangunkan sistem endokrin berkembang pada kadar yang biasa. Dalam sesetengah keadaan, hyperthyroidism dapat dikesan sebelum kelahiran. Imej ultrasound boleh digunakan untuk menyemak ketumbuhan beguk-seperti tidak normal sekitar kelenjar Tiroid, serta. Begitu juga, tahap kesihatan dan hormon Tiroid ibu yang juga disiasat sebagai punca masalah yang berpotensi.

Ketulan, ketumbuhan atau radang di rantau Tiroid; lebih besar daripada biasa selera dan/atau pengambilan makanan; kegagalan untuk mendapatkan berat badan, mata terkemuka, membonjol, denyutan jantung yang meningkat, tekanan darah tinggi, cepat marah dan gementar; kerap demam; suhu badan yang tinggi; pesat bernafas, dan yellowing mata dan kulit akan tanda-tanda dan gejala-gejala yang dikaitkan dengan hyperthyroidism pada bayi.

Fungsi Tiroid yang betul adalah penting bagi pertumbuhan normal dan pembangunan di peringkat awal dan kanak-kanak. Ia adalah sangat penting untuk mengesan gangguan Tiroid dengan berhati-hati pada pesakit muda. Jangan teragak-agak untuk berunding dengan doktor anda jika anda bimbang bahawa anak kecil atau bayi anda mungkin mengalami masalah Tiroid. Juga, pastikan anda menyemak kembali setiap minggu untuk lebih Berita Kesihatan Tiroid.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *