Arjuna – herba Cardiotonic

Arjuna – herba Cardiotonic

Terminalia Arjuna, tumbuhan ubat-ubatan yang digunakan secara meluas dalam perubatan tradisional India untuk hartanah penyembuhan pelbagai tergolong dalam genus Terminalia. Dikenali kerana keberkesanannya dalam beberapa gangguan kardiovaskular berfungsi yang bertindak balas, ekstrak Arjuna akan digunakan sebagai komponen dalam penyediaan ubat-ubatan untuk angina, hipertensi dan arteri tersumbat. Adalah Arjuna kulit bukan sahaja bermanfaat untuk jantung, ia juga dikenali sebagai berkesan dalam mengurangkan kesakitan. Peranan Arjuna dalam merawat penyakit jantung telah dikaji oleh Dr. K N. Udupa di di Institute of Medical Sciences, Varanasi. Ia telah membuktikan bahawa ekstrak yang serbuk daripada Arjuna memang bermanfaat bagi orang-orang yang mengidap penyakit jantung koronari.

Dalam sistem perubatan Ayurvedic, Arjuna adalah disyorkan sebagai loji cardiotonic penting, yang dikenali untuk melindungi jantung dan secara umum, bertindak sebagai tonik hati. Herba dan ekstrak membantu dalam mengawal tekanan darah dan meningkatkan jantung berfungsi dengan sihat. Keperluan penting untuk hari moden sibuk dan berdaya saing persekitaran, ia juga membantu dalam pengurangan kesan mengakis tekanan dan gementar. Arjuna menyalak dengan sifat-sifat ubat-ubatan yang luar biasa yang membantu mengekalkan paras kolesterol yang sihat. Ia dikenali untuk memiliki sifat-sifat diuretik. Ia juga disokong oleh penyelidikan moden bahawa herba Ayurveda ini mempunyai sifat antioksidan dan mungkin secara klinikal membantu dalam Kesihatan kardiovaskular.

Penyelidikan menunjukkan Terminalia Arjuna berkesan untuk pelbagai hati berkaitan syarat-syarat seperti tekanan darah tinggi, denyutan jantung yang pantas, berdebar-debar jantung dan kolestrol yang tinggi. Kajian atribut manfaat tertentu tannin dan glycosides yang mempunyai sifat antioksidan yang khusus kakitangannya untuk sistem kardiovaskular.

Diambil sebagai dibuat teh, tepung atau komersial disediakan dalam bentuk kapsul, Arjuna telah digunakan dalam beratus-ratus persediaan bersama-sama dengan herba lain untuk menyelesaikan satu jumlah yang menakjubkan tentang isu-isu kesihatan. Di lokasi-lokasi di mana loji adalah asli, ekstrak herba yang digunakan untuk menangani beberapa masalah kesihatan.

Disyorkan oleh pengamal Ayurveda sebagai tonik hati, Arjuna dikenali untuk mengawal kolesterol dengan mengurangkan tahap LDL di dalam hati. Mereka dikenali untuk membantu menguatkan otot-otot jantung, melegakan tekanan, dan tekanan darah tinggi. Arjuna juga berfikir untuk mengukuhkan sistem saraf pusat dan quicken individu refleks.

Perubatan moden menguatkan bahawa herba telah banyak membantu dalam pengubatan pelbagai penyakit kardiovaskular seperti tekanan darah tinggi, denyutan jantung yang pantas, berdebar-debar jantung dan kolestrol yang tinggi. Menyokong oleh herbalists dan pengamal Ayurveda, herba menggalakkan fungsi jantung yang sihat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *