Arahan renang untuk minda dan badan yang lebih baik

Arahan renang untuk minda dan badan yang lebih baik

Salah satu masalah kesihatan yang dikenali sebagai asma telah tiada penawar yang sebenar, tetapi pakar-pakar kesihatan percaya bahawa yang hidup yang mengancam kesan masalah kesihatan ini boleh dikurangkan jika paru-paru kuat. Banyak perenang dalam dunia sukan mengatakan bahawa itulah sebab utama yang mereka dapat masuk ke renang kerana mereka telah diberitahu oleh doktor mereka bahawa cara terbaik untuk meminimumkan kesan asma adalah melalui pelaksanaan renang. Tetapi sekadar satu rawatan berkesan untuk asma, berenang mempunyai banyak faedah-faedah lain yang boleh membantu kita semua.

Latihan renang, terutamanya bagi orang-orang yang lebih tua, dengan serta-merta boleh reinvigorate mereka dan membuat mereka merasa lebih muda. Kajian mendedahkan bahawa orang-orang dalam lingkungan umur 50 hingga 70 yang kerap berenang (dua hingga empat hari seminggu) tidak berjuang dengan masalah belakang yang isu-isu kesihatan biasa bagi orang-orang di zaman mereka. Selain daripada fakta bahawa renang adalah berkesan dalam meningkatkan fleksibiliti, penting untuk menyebut bahawa senaman renang adalah benar-benar tidak seperti senaman lain. Menurut laporan yang dikongsi oleh penemuan Kesihatan, “Ia mempunyai keupayaan untuk bekerja badan anda tanpa kesan teruk kepada sistem rangka. Apabila tubuh manusia tenggelam dalam air, ia secara automatik menjadi ringan”- bermakna badan membawa hanya 50% dari berat asal. Dan jika seseorang submerges tubuhnya ke leher, beliau hanya akan membawa kira-kira 10% daripada berat badannya sendiri asal seperti air mengambil penjagaan yang 90% yang lain.

Ia adalah untuk sebab yang sama bahawa renang adalah juga satu bentuk disyorkan badan pemulihan bagi orang-orang yang telah cedera belakang dan kaki mereka. Sebenarnya, walaupun orang-orang yang mengalami hyperthyroidism teruk, fibromyalgia dan Sindrom Barre Kanak (Borang disembuh lumpuh menaik) dinasihatkan oleh doktor untuk mengambil renang sebagai suatu bentuk terapi untuk mengembalikan kekuatan kaki mereka tanpa meletakkan terlalu banyak tekanan pada sendi.

Kesihatan kajian juga melaporkan bahawa renang mempunyai keupayaan untuk memperbaiki kekuatan tulang terutama sekali bagi wanita sahaja yang sangat terdedah kepada osteoporosis disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon. Ia adalah penting, Walau bagaimanapun, atau wanita-wanita ini untuk mendapatkan betul renang arahan atau mereka mungkin akan regangan badan mereka di sudut atau posisi yang boleh memudaratkan mereka postur – dengan arahan renang yang betul, mereka boleh memaksimumkan manfaat kesihatan daripada aktiviti air ini.

Namun satu lagi faedah renang yang mempromosikan kesejahteraan hidup yang lebih baik adalah bahawa ia boleh mengurangkan risiko penyakit jantung koronari pada wanita sehingga 40%. Untuk setengah jam daripada renang setiap hari membuat senaman aerobik yang besar yang boleh dengan mudah membuat jantung yang lebih kuat dan lebih cekap mengepam darah melalui badan kita.

Masih terdapat begitu banyak faedah-faedah lain untuk mengambil renang sebagai sukan atau bahkan hanya satu bentuk daripada setiap hari bersenam, dan sebagai kajian terus dijalankan untuk menentukan kesan ke atas kesihatan, akan mungkin ada kelebihan yang lebih banyak untuk ditambah ke senarai panjang cara sukan air ini menggalakkan kesihatan keseluruhan yang lebih baik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *