April adalah bulan kesedaran kesihatan wanita

April adalah bulan kesedaran kesihatan wanita

Dua diagnosis: Mata keadaan mendedahkan sklerosis berbilang

Tanya doktor mata rangkaian VSP David P. YESnick O.D. untuk menganggar nilai tahunan mata peperiksaan, dan doktor mata Las Vegas ini tidak cincang kata-kata beliau.

“Bawa dari saya, peperiksaan Tahunan mata boleh benar-benar tidak ternilai pada masa-masa.” “Saya bercakap tentang situasi di mana doktor mata mendapati tanda-tanda mengalami keadaan perubatan yang ketara — dan kemudian dengan cepat merujuk pesakit untuk rawatan perubatan.

“Dalam situasi seperti itu, campur tangan yang pesat boleh melindungi kualiti hidup atau bahkan membantu menyelamatkan kehidupan. Bagaimana boleh anda mengukur nilai itu?”

Untuk menggambarkan pendapatnya — secara dramatik — Dr. YESnick menerangkan kes baru di mana seorang ibu muda dua kanak-kanak datang untuk pemeriksaan kononnya “rutin” mata… dan ditinggalkan dengan rujukan doktor yang dengan cepat pinpointed peringkat awal sklerosis berbilang (MS).

Sehingga Lawatan ke doktor mata Keluarga, ibu berusia 34 tahun ini telah tiada firasat yang beliau mungkin mengalami penyakit kronik, berpotensi melumpuhkan — merupakan gangguan sistem saraf pusat yang kini memberi kesan kepada lebih daripada 300,000 rakyat Amerika.

Disebabkan oleh pelbagai faktor dan setakat dapat diubati, MS boleh membawa kepada meningkatkan kehilangan fungsi otot, berkembang kelemahan dan kecacatan walaupun jumlah pesakit yang gagal untuk didiagnosis awal dan kemudiannya dirawat dengan berkesan.

“Apabila saya memeriksa pesakit, beliau menyebut bahawa dia telah telah mengalami beberapa kabur penglihatan dan pergerakan yang menyakitkan mata satu. Beliau juga dilaporkan mampu membezakan warna-warna yang dikurangkan. Sebaik sahaja saya mendengar tentang gejala-gejala tersebut dan juga sedar bahawa dia mempunyai saraf optik discolored, saya pergi pada amaran. Mengapa? Kerana petunjuk tersebut sering isyarat keadaan yang dikenali sebagai ‘optik neuritis,’ yang sering dikaitkan dengan MS muda dewasa perempuan.”

Walaupun neuritis optik (keradangan kronik saraf optik) juga boleh dicetuskan oleh virus, bakteria atau gangguan walaupun autoimun seperti lupus, punca sering ternyata MS, kata Dr. YESnick. “Kajian menunjukkan bahawa lebih daripada 55 peratus daripada pesakit-pesakit MS yang semua akan membangunkan optik neuritis,” dia menyatakan, “itulah sebabnya saya mula mencari tanda-tanda MS yang mungkin bila-bila masa saya belajar pesakit telah keradangan saraf optik.

“Dalam kes wanita muda ini, saya telah dapat merujuk beliau kepada pakar neurologi yang membuat MS diagnosis dan mendapat dia bermula pada satu program rawatan yang berkesan serta merta. Pesakit ini adalah sangat bijak — kerana dia Jadual Tahunan peperiksaan mata untuk dirinya sendiri dan keluarganya. ”

Dr. YESnick dijual idea biasa, melindungi kesihatan mata peperiksaan untuk semua pesakit? “Anda buat taruhan!”Hanya berfikir tentang hal itu untuk kali kedua. Peperiksaan mata mengambil masa hanya beberapa minit, dan kemudian anda boleh berehat mudah, mengetahui visi anda dilindungi.

“Tetapi Bagaimana jika peperiksaan yang membantu anda mendedahkan keadaan perubatan yang amat mempengaruhi kualiti kehidupan anda? Bagaimana boleh anda pernah meletakkan tag harga yang?”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *