Apa yang anda perlu tahu tentang perkahwinan Scotland

Apa yang anda perlu tahu tentang perkahwinan Scotland

Scotland adalah unik dalam membolehkan upacara perkahwinan berlangsung hampir di mana sahaja anda suka – kerana ia adalah orang yang menjalankan Majlis agak yang lokasi yang penting

Ini adalah kerana di bawah undang-undang di Scot bukanlah tempat perkahwinan yang penting tetapi kelayakan orang yang mengadakan Majlis. Jadi tidak seperti mana-mana sahaja di dunia apabila ia datang kepada di mana anda berkata ‘Saya lakukan’ anda boleh memilih untuk satu majlis di sebelah loch, di sebuah istana yang romantis, di sebuah pulau yang jauh atau di atas sebuah gunung – terpulang pada kamu.

Berkahwin di Scotland juga merupakan satu pilihan walaupun anda tidak tinggal di sana. Malah Scotland adalah sebahagian sahaja daripada UK yang tidak mempunyai keperluan residensi, ia adalah, bagaimanapun, perlu yang separuh daripada pasangan itu berjumpa dengan Daftar tujuh hari sebelum perkahwinan. Jika salah satu pasangan yang tinggal di kehidupan lain di England atau Wales dan Scotland, ada tidak perlu untuk orang yang hidup merentasi sempadan, perjalanan ke Scotland sebelum perkahwinan.

Tartan

Ciri tartan sangat dalam mana-mana Scotland perkahwinan, dari highlandwear tradisional bagi kaum lelaki dan aksesori wanita untuk hiasan dan perkahwinan nikmat bertemakan tartan.

Pakaian lelaki

Highlandwear tradisional membawa sentuhan keindahan kepada mana-mana pakaian perkahwinan, ini biasanya termasuk dalam Prince Charlie Jacket dan 3 butang waistcoat, kilt 8 meter untuk hos, ghillie brogues kilt pin, sgian dubh, tali pinggang dan gancu, sporran rasmi, kolar sayap, baju, hitam cermin mata hitam dan sebidang daripada bertuah heather putih yang dipakai pada lapels itu. Pengantin lelaki dan lelaki terbaik juga mempunyai pilihan untuk memakai plaid lalat, sebahagian besar bahan dalam tartan sama yang berlabuh di bawah epaulette bahu jaket yang dicagarkan di tempat oleh sebuah kerongsang plaid.

Apabila memikirkan tentang tartans yang ada adalah beberapa pilihan popular. Ia adalah tradisional untuk lelaki di sebelah keluarga pengantin perempuan untuk memakai tartan puak kepada tuan rumah sebagai tanda hormat. Selain itu ianya boleh diterima bagi kaum lelaki memakai tartan keluarga sendiri – pelbagai tartans yang berbeza kelihatan besar dan merupakan tanda-tanda datang bersama-sama keluarga yang berbeza. Jika anda pergi untuk opsyen ini ianya bagus untuk menambah konsisten dengan memilih elemen pakaian yang semua orang boleh mempunyai persamaan, ini mungkin semua orang memakai jaket yang sama, sama sporran atau hanya mempunyai boutonnières sama.

Di Scotland, heather putih terus menjadi tanda nasib baik dan sering dipakai oleh pengantin lelaki di Scotland Majlis perkahwinan secara tradisional.

Pilihan yang bagus untuk selepas Majlis kerana lelaki ahli-ahli parti untuk menukar ke baju Jacobean, sama ada dengan kami tanpa waistcoat yang Jacobean, ini juga adalah pilihan yang hebat apabila cuaca panas.

Menyewa pakaian adalah pilihan yang baik jika ahli-ahli majlis perkahwinan dan tetamu tidak akan memanggil untuk memakai kilt yang sangat kerap, tetapi mahu bergabung dengan tema Scotland. Ia juga adalah pilihan yang sangat baik jika anda mahu ahli-ahli parti akan memakai tartan sama. Dan untuk kanak-kanak yang masih berkembang pilihan yang masuk akal!. Jika beberapa tetamu yang berminat menyewa pakaian untuk ianya bernilai hires penyelarasan kerana kebanyakan syarikat akan menawarkan diskaun yang sihat untuk Kumpulan hires.

Pengantin

Bagi pengantin perempuan, Terdapat banyak cara yang berbeza untuk menggabungkan tartan ke dalam kain, dari pakaian perkahwinan tartan menyentuh lebih kecil seperti yang tartan hem, Angkup, shawl atau semata-mata Scotland sejambak menawarkan heather, thistle dan tartan reben. Upacara yang popular adalah sashing pengantin perempuan di mana pengantin perempuan dibentangkan dengan Angkup yang di tartan suaminya, oleh ibunya dalam undang-undang. Jika memakai Angkup tartan yang ia harus dipakai pada bahu kanan – Ketua-ketua puak sahaja atau isteri-isteri Ketua-ketua puak perlu memakai pengikat pinggang yang bahu kiri.

shawl yang di tartan keluarga anda kelihatan menarik dan menambah kehangatan pakaian apa-apa. Sashes, Tudung Syria dan sentuhan tartan pada pakaian kerja baik untuk bridesmaids dan wanita lain pada perkahwinan juga.

Warisan lain

Walaupun anda tidak mempunyai warisan Scotland yang anda masih boleh mempunyai perkahwinan bertema tartan – terdapat tartans untuk bahagian-bahagian England, Cornwall, Wales serta Jepun, Syarikat, Perancis dan Kanada malah tempahan tempat seluruh dunia.

Sebelum perkahwinan

Sebelum Pengantin Scotland yang berkahwin, ibu-of-the-Pengantin tradisional mempunyai ‘tayangan membentangkan’ di mana orang-orang yang telah memberi Hadiah perkahwinan dijemput sekitar. Semua Hadiah perkahwinan yang telah diberikan kepada pasangan yang akan membuka dan dipaparkan yang mengagumi.

Kaunter penyambut tetamu

Mempunyai kaunter Scotland tradisional adalah cara yang sangat istimewa dan kenangan untuk memperingati hari besar anda. Selaras dengan berabad-abad lama tradisi Mac Grand harus tarian pertama pada malam itu. Ia bermula dengan pengantin perempuan dan pengantin lelaki kawad kepada bunyi bagpipes atau kugiran. Kerana mereka Mac, Ketua bridesmaid dan lelaki terbaik menyertai, diikuti oleh ibu bapa dan akhirnya oleh para tetamu lain.

Muzik

Muzik adalah satu bahagian yang penting dalam mana-mana perkahwinan Scotland yang membantu untuk mewujudkan suasana yang indah. Jika anda melakukan kerja-kerja yang penuh piper yang berpakaian penuh highland garb akan menambah sentuhan kemegahan. Piper ini boleh berdiri di luar pintu masuk Gereja dan bermain kerana tetamu perkahwinan tiba, selepas Majlis tersebut, mereka boleh membawa newlyweds dalam kereta mereka. Sentuhan bagus lagi jika anda mempunyai sebuah piper adalah supaya tangan pasangan dirk mereka memotong kek perkahwinan. Bagpiper yang boleh sama-sama berkesan.

Jika anda mempunyai tanah tinggi yang menari di majlis perkahwinan anda mengapa tidak mengupah sebuah kugiran Ceilidh yang boleh bermain di kaunter. Sebelum majlis perkahwinan selesai semua tetamu biasanya berkumpul ke dalam bulatan dan menyanyi ‘Auld Lang Syne’.

Tradisi perkahwinan

Membuat hari besar anda lebih berkualiti dengan menggabungkan beberapa tradisi Scotland ini. Meletakkan sixpence di dalam kasut Pengantin adalah suatu tradisi yang popular sekitar Scotland untuk membawa nasib baik. Begitu juga, di sempadan Scotland, yang sprig heather tersembunyi dalam buket pengantin wanita. Berebut perkahwinan; bapa pengantin perempuan melemparkan syiling untuk kanak-kanak untuk mengumpul, tradisi yang dianggap membawa kemakmuran.

Lang Reel; ini adalah suatu tradisi yang popular dalam masyarakat di Scotland Timur Utara. penduduk kampung dan pihak perkahwinan mula menari melalui Kampung kerana mereka melalui Kampung seperti pasangan setiap daun reel ini apabila mereka datang ke rumah mereka. Sebaik sahaja semua yang lain ahli-ahli parti telah berlepas pengantin perempuan dan pengantin lelaki mempunyai tarian akhir.

‘Blackenings’ pengantin lelaki ditangkap oleh kawan-kawannya dan ‘hitam’ dengan bulu, sirap hitam, soot tepung! Beliau kemudian diarak sekitar bandar.

Adat basuh kaki mengambil tempat di seluruh Scotland dan ia difikirkan membawa kebaikan kesihatan pasangan dan kemakmuran. ini melibatkan kaki pengantin perempuan yang sedang dicuci oleh seorang wanita berkahwin lebih tua.

Creeling didapati dalam sempadan Scotland, seperti newlyweds yang meninggalkan Gereja yang dua orang di kedua-dua belah pintu memegang bakul Memancing diikat dengan reben di seluruh pintu pasangan mengurangkan hubungan dan bakul itu jatuh ke tanah. Adalah diharapkan bahawa tradisi ini akan nasib yang baik untuk perkahwinan.

Pengantin perempuan di Matterhorn pada Orcadian perkahwinan salah satu alat mabuk, minuman mujarab biasanya termasuk ale, gin, brendi dan whisky yang dicampur dengan gula dan lada sulah. Pengantin perempuan mengambil sip pertama sebelum ia diluluskan sekitar tetamu, yang diganti seperti yang diperlukan.

Perkahwinan nikmat botol shortbread, tablet dan kecil pada whisky, membuat satu nikmat perkahwinan yang cantik, terutamanya apabila aksesori dengan reben tartan, ini menambah Scotland seluruh perkahwinan tema, dan bermakna bahawa nikmat anda boleh diselaraskan dengan hari besar anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *