Antralin untuk Psoriasis

Antralin untuk Psoriasis

Anthralin adalah satu sebatian sintetik yang digunakan untuk psoriasis yang teruk. Ia akan membantu mereka dengan stabil plak jenis psoriasis.

Di sisi lain, psoria¬sis guttate yang akut, yang dicirikan oleh macules merah jambu yang kecil atau berubah warna tompok-tompok pada kulit yang kelihatan seperti titisan Cat, balas baik untuk rawatan jenis ini.

Terdapat dua cara untuk menggunakan anthralin. Yang pertama dipanggil Ingram Regimen yang dilakukan di Pusat hospital atau jagaan harian. Kaedah ini menggabungkan anthralin tampal, Mandian tar arang batu dan sinaran ultraviolet untuk merawat kawasan yang luas psoriasis.

Pes tebal mula digunakan pada kawasan yang terjejas dan meninggalkan jam sebelum pesakit irradiated dengan cahaya ultraviolet dan mendapat mandian tar arang batu. Rejimen ini biasanya mengambil masa tiga minggu dan hilang sehingga plak dalam kira-kira 20 hari. Gejala hilang selama beberapa bulan hingga setahun.

Bagi mereka yang menginginkan sedang dirawat di rumah, regimen sama boleh digunakan. Selepas anthralin tampal digunakan, seluruh badan jika dengan talcum atau cornstarch perlu anthralin di tempat.

Paste ditinggalkan pada kulit dari empat jam untuk semalaman. Kemudian, paste dikeluarkan dengan minyak yang ringan dan orang boleh mandi selepas itu. Ini menjadikan luka-luka yang hilang selama tiga hingga enam bulan.

Satu lagi variasi rawatan anthralin boleh dilakukan di rumah. Dikenali sebagai terapi Anthralin hubungi pendek atau S.C.A.T., ini melibatkan merawat kulit untuk tempoh masa bermula dengan kepekatan rendah anthralin banyak lebih pendek.

Dalam kaedah ini, tampal itu ditinggalkan pada kulit dari 10 minit hingga satu jam dan boleh membantu pesakit dengan kawasan-kawasan setempat psoriasis.

Berbanding kaedah lain, penggunaan anthralin topik adalah secara amnya selamat. Terdapat, Walau bagaimanapun, dua kesan sampingan yang lazim: kulit kerengsaan dan mengotorkan. Orang bertindak balas berbeza untuk anthralin. Sesetengah tidak boleh bertoleransi dos yang rendah sementara orang lain bertindak balas dengan dos yang tinggi.

Untuk mengelakkan membakar kulit normal, pengawasan yang berhati-hati oleh doktor adalah diperlukan dengan Ingram Regimen. Risiko kerengsaan kulit berkurangan dengan kaedah S.C.A.T. yang menggunakan formulasi anthralin kurang merengsa dan rawatan pilihan untuk kegunaan pesakit.

“Masalah utama di Anthralin adalah dengan kecenderungan untuk membakar dan merengsakan kulit biasa. Di hospital, ini dihalang oleh menggunakan pes dan melindungi kulit sekitarnya dengan satu rim Vaseline. Di rumah ini adalah sukar untuk dilakukan dengan selamat dan regimen yang disyorkan untuk kegunaan pesakit adalah kaedah perhubungan yang pendek. Inilah anthralin yang di dengan kulit untuk maksimum hanya 30 minit, di mana ia boleh menembusi epidermis yang luar biasa ke atas sebuah plak psoriatik tetapi tidak epidermis sihat kulit normal; oleh itu ia merawat psoriasis tetapi mengelakkan pembakaran dan kerengsaan,”menulis Dr. Going S.M., Pembantu klinikal, Jabatan dermatologi di rumah sakit Diraja di Edinburgh, di dalam jurnal perubatan British.

“Pematuhan adalah sangat baik kerana pesakit tidak perlu terus krim untuk tempoh melebihi setengah jam sehari sebelum mereka tab mandi atau pancuran mandian. Syarat peringatan yang dicatatkan ini adalah salah satu rawatan pesakit luar yang paling berguna,”akan ditambah. (Seterusnya: berurusan dengan tanda anthralin.)

Untuk menguatkan badan anda, ambil Immunitril – anda baris pertama anda Pertahanan dalam mengekalkan sistem imun yang sihat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *