Antioksidan fakta: Kenapa semua orang perlu makan lebih banyak makanan antioksidan

Antioksidan fakta: Kenapa semua orang perlu makan lebih banyak makanan antioksidan

Mengetahui fakta-fakta antioksidan yang penting untuk kesihatan anda. Sepanjang hari, setiap orang daripada kita terdedah kepada radikal bebas, iaitu Kumpulan atom yang merosakkan sel-sel dan sistem imun kita. Mereka membuat kita lebih terdedah kepada penyakit dan mempercepatkan proses penuaan. Ini menunjukkan artikel mengapa makanan antioksidan (buah-buahan, sayur-sayuran dan kekacang) atau makanan tambahan membantu untuk memerangi berbahaya radikal bebas, dan memastikan anda lebih sihat.

Radikal dan kesan-kesannya

Radikal bebas wujud dalam bahan kimia, pencemaran dan cahaya matahari. Tetapi kami juga menjalani kesan mereka melalui tekanan dan tabiat makan yang buruk. Nasib baik, kita mengawal apa makanan yang kita makan, dan ini menjadikan perbezaan besar untuk kesihatan kita.

Antioksidan wujud sebagai makanan tambahan, tetapi lebih penting lagi Ia juga berlaku secara semula jadi khususnya buah-buahan, sayur-sayuran dan kekacang. Antara makanan yang dengan tahap antioksidan yang tinggi, ialah artichokes, bayam, kentang russet, terung, kacang dan keledek, lagi sedikit sahaja.

Sebagai contoh, vitamin C telah terbukti kaunter kanser. Vitamin C didapati terutamanya dalam brokoli, buah-buahan sitrus, tembikai, lada loceng, strawberi dan kentang. Vitamin E telah ditunjukkan untuk teruk menurunkan peluang mendapat gastrousus kanser kanser, kaedah temubual dan paru-paru. Vitamin ini berlaku secara semula jadi di antara lain-lain bijirin tertentu, aktiviti yang menekan minyak safflower, dan biji bunga matahari.

Kajian menunjukkan bahawa ia adalah yang terbaik untuk makan pelbagai jenis antioksidan setiap hari. Khususnya, ia adalah disyorkan bahawa tiap-tiap orang makan sayur-sayuran dari semua subkumpulan sayur-sayuran yang lima secara tetap: sayur-sayuran kekacang (kacang), oren, sayuran hijau gelap, sayur-sayuran berkanji, dan sayur-sayuran lain.

Tetapi, secara amnya, rule of thumb yang asas ialah: hanya makan banyak sayur-sayuran yang segar setiap hari dan anda akan mendapat cukup antioksidan dalam badan anda untuk memastikan anda sihat.

Makanan yang tidak sihat

Di negara-negara Barat, ada banyak salah dengan diet harian orang ramai. Ramai akan overfed dan kelebihan berat badan, melalui jenis makanan yang salah.

Walaupun Bilakah orang makan sayur-sayuran dan buah-buahan, ia adalah tidak sihat kerana ia hanya beberapa dekad yang lalu. Ia telah ditubuhkan yang oren hari ini hanya mengandungi kira-kira 15 peratus nutrien sihat mereka terkandung hanya 10 tahun.

Ini bermakna bahawa ramai orang tidak mendapat nutrien sihat yang mereka perlukan. Itulah sebabnya mengapa ia adalah lebih baik bagi orang-orang yang mempunyai wajah yang teliti pada diet mereka, dan buat perubahan yang perlu. Fakta-fakta antioksidan yang bercakap untuk diri mereka sendiri.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *