Anticoagulants-Rich Diet bagi pesakit strok

Anticoagulants-Rich Diet bagi pesakit strok

Makan makanan dengan sifat-sifat anticoagulant adalah cara yang baik untuk menampung ubat anda untuk pesakit-pesakit angin ahmar. Anticoagulants adalah agen atau bahan-bahan yang digunakan untuk menghalang atau mengurangkan pembentukan atau keupayaan darah beku.

Ubat-ubat anticoagulant, seperti Warfarin dan Aspirin, biasanya akan diambil bagi menghalang darah tidak perlu kaunseling di dalam badan. Anticoagulants semulajadi membantu penipisan darah semasa menyediakan cara yang berkhasiat untuk mengelakkan faktor risiko strok seperti tekanan darah tinggi, obesiti dan kencing manis.

Buah-buahan akan sumber-sumber yang baik daripada anticoagulants. Pakar nutriasi mencadangkan 2-3 hidangan buah sehari untuk kesihatan yang lebih baik. Minum jus buah-buahan adalah satu cara yang mudah bagi memenuhi keperluan harian ini kerana ia pekat.

Penjagaan yang khas diberikan oleh pakar pemakanan untuk pesakit angin ahmar apabila ia datang untuk anticoagulants semulajadi, terutamanya mereka yang berada di bawah ubat Warfarin. Memakan makanan dengan anticoagulants semula jadi mungkin memerlukan pesakit untuk menyemak mereka Antarabangsa dinormalkan nisbah (INR) kerap kerana ini mungkin mempengaruhi dos Warfarin mereka. Perunding pemakanan anda terlebih dahulu bagaimana anda boleh menggabungkan anticoagulants semulajadi adalah sentiasa satu langkah utama.

ANGGUR, EPAL, NENAS, & REMPAH: ANTICOAGULANTS BESAR
Anggur mengandungi pelbagai khasiat yang dipanggil flavonoid yang mengurangkan platelet yang clumping dan memudaratkan darah beku. Anggur juga mempunyai sebatian flavonoid-jenis yang dipanggil resveratrol, yang lebih biasa dalam wain anggur. Ia benar-benar disyorkan oleh di American Journal of Clinical Nutrition segelas wain merah yang diambil selepas makan malam.

Aktiviti anti-platlet jus anggur ungu, di sisi lain, menunjukkan lebih kuat daripada aspirin. Ini dilaporkan pada sesi 47th saintifik dalam Kolej kardiologi Amerika. Minum 2 gelas jus anggur ungu hari selama tujuh hari mencapai tahap platelet belat pengurangan lebih besar daripada beberapa tahap yang sebelum ini dilaporkan bagi aspirin.

Epal juga mengandungi pelbagai khasiat seperti yang terdapat dalam anggur. Menurut satu kajian yang dibuat oleh UC Davis School of Medicine, minum segelas 12 auns jus epal 100% yang cuba minum (bebas-air) setiap hari untuk 6 minggu membantu melambatkan atau merobohkan LDL dan kolesterol yang tidak baik, yang juga menyebabkan angin ahmar.

Nenas yang akan dikenali sebagai sumber-sumber hebat serat, yang bertindak seperti penyapu dalam membuang toksin dalam darah dan kolesterol yang tidak baik. Selalunya, ini adalah sebab mengapa ia adalah disyorkan untuk penghidap darah tinggi.
Selain daripada sumber hebat serat, nenas juga mempunyai enzim yang dipanggil bromelain, yang anticoagulant yang semulajadi. Bromelain kerja-kerja merobohkan fibrin, kandungan protein dalam darah yang menyebabkan kaunseling.

Selain daripada buah-buahan dan sayur-sayuran, alam semulajadi mempunyai anticoagulants lain dalam bentuk herba dan rempah ratus. Halia, untuk satu, membantu membuat sebagai platlet darah kurang melekit. Jika anda tidak suka makan makanan dengan halia, pilihan anda yang lain adalah serbuk kari, serbuk cayenne, paprika, tumbuhan, kulit kayu manis, dill, oregano, kunyit, likuoris dan pudina.

Terdapat banyak sebab mengapa anda perlu memasukkan sayur-sayuran dan buah-buahan ke dalam diet anda. Menikmati alam anticoagulants bersama-sama dengan ubat-ubatan anda untuk mengelakkan strok yang lain adalah salah seorang daripada mereka. Berunding dengan pakar pemakanan anda cara terbaik anda boleh menggabungkan diet anticoagulant-kaya dengan dengan ubat-ubatan semasa anda, dan memberitahu anda klinik anti-coagulation pada perubahan diet yang anda melaksanakan apa-apa tiba-tiba.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *