Antibiotik yang digunakan untuk Jangkitan pundi kencing

Antibiotik yang digunakan untuk Jangkitan pundi kencing

Jangkitan pundi kencing boleh disebabkan oleh kehadiran bakteria E.coli di dalam saluran kencing. Gejala jangkitan pundi kencing atau cystitis, kerana ia lebih dikenali, termasuk sensasi terbakar semasa kencing, muntah-muntah, kesakitan dan ketidakselesaan di bahagian bawah abdomen, darah dalam air kencing, demam dan kesejukan. Antibiotik selalunya ditetapkan oleh doktor untuk rawatan Jangkitan pundi kencing dan telah bekerja dengan baik untuk ramai orang yang menderita dari cystitis.

Ubat-ubatan antibiotik menyerang dan memusnahkan jangkitan yang disebabkan oleh bakteria E.coli. Dalam banyak kes antibiotik akan membunuh bakteria sepenuhnya dalam ruang masa yang singkat. Dalam keadaan sedemikian seseorang mungkin hanya memerlukan satu minggu kursus antibiotik. Masa yang diambil bagi antibiotik untuk membasmi cystitis amat bergantung kepada tahap Jangkitan pundi kencing dan reaksi individu terhadap rawatan. Bagi mereka yang telah menggunakan antibiotik kerap pada masa lalu rawatan boleh membuktikan kurang berkesan. Mengambil antibiotik sehingga dua minggu, atau jika masalah berterusan lagi; dos yang kecil sehingga enam bulan kadang-kadang disyorkan oleh doktor. Mengambil antibiotik untuk jangka masa yang lama itu, bagaimanapun, tidak sentiasa perlu untuk merawat Jangkitan pundi kencing.

Ubat semula jadi sebagai alternatif kepada antibiotik dalam rawatan cystitis. Manakala antibiotik membunuh bakteria, penyusutan sistem imun seseorang dalam proses dan oleh itu membuat mereka lebih terdedah kepada jangkitan lain, produk semula jadi telah terbukti untuk menangani jangkitan secara langsung. D-mannose serbuk adalah satu gula semulajadi yang boleh diambil dengan air. D-mannose yang membantu untuk menghapuskan cystitis oleh lapisan dinding pundi kencing, menyebabkan bakteria E.coli untuk menjadi melekat gula ini semula jadi dalam saluran kencing. D-mannose ia melekat dan E.coli yang akan meninggalkan badan apabila membuang air kecil berlaku. 90% daripada Jangkitan pundi kencing adalah disebabkan oleh IIB dan rawatan semula jadi seperti serbuk d-mannose oleh itu telah menyediakan satu alternatif yang efektif kepada antibiotik. Rawatan semula jadi seperti d-mannose adalah pilihan yang sangat baik bagi orang-orang yang telah menjadi tahan antibiotik. Produk semula jadi juga boleh diambil untuk membantu mencegah jangkitan pundi kencing daripada berlaku. Minum banyak air juga disyorkan.

Pada peringkat awal jangkitan pundi kencing, antibiotik boleh membantu untuk mencegah jangkitan daripada merebak. Apabila ia telah dibuktikan bahawa seseorang telah mendapat cystitis penting mereka mendapatkan rawatan secepat mungkin. Jangkitan pundi kencing yang teruk boleh merebak ke organ-organ lain seperti buah pinggang jika ia tidak dirawat segera. Antibiotik akan pada mulanya kecilkan jangkitan sebelum menghapuskan ia dari badan sepenuhnya. Walaupun orang percaya Jangkitan pundi kencing telah dihapuskan sebelum kursus antibiotik selama mereka masih perlu melengkapkan ubat-ubatan mereka dalam masa yang ditetapkan. Ini harus memastikan bahawa Jangkitan pundi kencing telah benar-benar dan mudah-mudahan akan menghalang ia daripada muncul. Ubat semula jadi boleh kemudian diambil untuk menghalang cystitis kembali.

Antibiotik adalah antara bentuk-bentuk yang paling biasa ubat-ubatan untuk rawatan Jangkitan pundi kencing. Mereka tidak hanya berkesan merawat cystitis tetapi juga disediakan preskripsi. Ini membolehkan penghidap Jangkitan pundi kencing untuk menerima rawatan segera dan untuk mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan yang disebabkan oleh cystitis serta-merta. Antibiotik adalah tidak sentiasa penyelesaian jangka panjang dengan beberapa orang lebih banyak mereka menggunakan ubat-ubatan ini rintangan yang lebih besar menunjukkan badan mereka ke arah itu. Ini boleh menyebabkan ia kurang berkesan berbanding rawatan lain dalam kes-kes tertentu.

Hakcipta Terpelihara (c) 2013 Arxx

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *