Antibiotik meningkatkan risiko Tendon pecah: mengetahui tanda-tanda dan gejala-gejala

Antibiotik meningkatkan risiko Tendon pecah: mengetahui tanda-tanda dan gejala-gejala

Untuk tendon Achilles tendon yang terletak belakang pusingan yang lebih rendah dan disambung kepada tulang tumit. Achilles tendon pecah berlaku apabila individu tears tendon, sama ada sebahagian atau sepenuhnya. Tendon pecah boleh berlaku dalam banyak keadaan dan disebabkan oleh pelbagai aktiviti fizikal.

Baru-baru ini, Walau bagaimanapun, salah satu aktiviti tersebut yang telah berkaitan dengan tendon pecah berlaku antara pesakit-pesakit yang sedang memakan mana-mana satu ubat-ubatan antibiotik dari keluarga fluoroquinolone preskripsi ubat.

Gejala-gejala Tendon lusuh

Achilles tendon pecah boleh sangat menyakitkan dan biasanya individu dengan tendon terkoyak yang akan merasa beberapa atau semua gejala-gejala berikut:

* Swelling dan teruk sakit ke arah tumit.

* Ketidakupayaan untuk berjalan seperti biasa, terutama untuk wonít individu dapat berjalan tanpa mengalami kesakitan.

* Ketidakupayaan untuk meletakkan seluruh kaki ke bawah mungkin akan berlaku.

* Orang yang telah pecah tendon yang benar-benar akan dapat menaikkan jari di kaki cedera.

Terdapat juga kemungkinan bahawa seseorang individu telah koyak tendon, tetapi akan merasakan beberapa simptom yang sama. Dua daripada isu-isu yang paling biasa yang serupa secara tendon pecah adalah bursitis dan tendonitis (tendonitis).

Bursa yang terletak di antara Achilles tendon dan tulang tumit; Apabila bursa itu adalah inflammed atau jengkel ia menjadi satu keadaan yang dikenali sebagai bursitis. Selain itu, apa yang dikenali sebagai bursae–kecil kantung yang dipenuhi dengan cecair dan terapung di sekitar badan yang memberi perlindungan/kusyen kepada tulang-tulang, otot dan tendon–mungkin telah menjadi radang di antara tumit dan tendon Achilles yang menyebabkan rasa sakit yang sama untuk tendon pecah.

Tendonitis, bagaimanapun, adalah apabila Achilles tendon menjadi radang atau dikenakan pelbagai miniscule menangis. Apabila seseorang individu mempunyai tendonitis, Achilles tendon akan membengkak dan menjadi menyakitkan. Manakala tendonitis berlaku dalam banyak keadaan, ia juga dikaitkan dengan penggunaan antibiotik fluoroquinolone.

Punca-punca perpecahan Achilles Tendon

Terdapat beberapa faktor yang boleh membawa kepada perpecahan tendon di kalangan pesakit. Antara ancaman fizikal ini pada tendon, mengikut klinik Mayo termasuklah:

* Flatfeet

* Dipakai keluar atau pemasangan

* Anak lembu lemah otot

* Otot-otot ketat anak lembu

* Jika terlebih guna otot tendon

* Tidak regangan atau regangan tidak mencukupi

* Berjalan di Bukit-bukau atau permukaan yang keras

Di samping itu, Achilles tendon sering menjadi koyak oleh aktiviti-aktiviti fizikal yang memerlukan kerap berhenti dan mula footwork. Walau bagaimanapun, melakukan aktiviti-aktiviti mudah seperti berkebun, kering atau bergerak juga boleh menyebabkan tendon Achilles untuk air mata. Selalunya, ini adalah disebabkan oleh hakikat bahawa sejumlah besar tekanan luar biasa diletakkan pada tendon. Ia juga adalah benar bahawa atlet bahkan sangat dingin adalah berisiko untuk tendon pecah yang tidak dibenarkan; hampir setiap individu adalah berisiko untuk Achilles tendon menangis.

Juga, sebagai individu yang berumur, tendon menjadi nipis dan lemah dari penggunaan berlebihan yang berterusan sepanjang tahun. Ini boleh meningkatkan potensi untuk tendon pecah juga.

Lagi kurang umum, tetapi semakin meningkat risiko yang boleh menyebabkan tendon pecah berlaku antara pesakit-pesakit yang menjalani rawatan antibiotik ubat fluoroquinolone. Antibiotik ini sepatutnya ditandakan sebagai faktor risiko yang berpotensi untuk menyebabkan tendon pecah. Risiko adalah begitu tinggi bahawa US Food and Drug Administration (FDA) telah dianggap dadah fluoroquinolone yang agak tidak selamat dan ubat-ubatan fluoroquinolone Tempahan diterima label kotak hitam dari FDA, itulah Amaran kuat memberi ubat preskripsi. Pelabelan amaran kepada pakar-pakar perubatan untuk peningkatan risiko dan kemungkinan akan mengurangkan potensi untuk menetapkan salah satu antibiotik ini kepada “pesakit berisiko”.

Kumpulan ubat-ubatan fluoroquinolone termasuk yang berikut:

* Levaquin (levofloxacin)

* Factive (gemifloxacin mesylate)

* Avelox (moxifloxacin HCL)

* Cipro XR dan Proquin XR (ciprofloxacin dilanjutkan akhbar).

* Noroxin (norfloxacin).

* Floxin (ofloxacin).

* Cipro (ciprofloaxacin)

Antibiotik di atas digunakan untuk merawat pelbagai jangkitan bakteria antara pneumonia dan bronkitis hingga kulit atau jangkitan Chlamydia saluran kencing dan jangkitan anthrax walaupun pesawat. Individu-individu yang telah lusuh tendon fluoroquinolone-berpunca dari mangsa mungkin telah ditetapkan satu antibiotik di mana-mana daripada 6 minggu ke 2 tahun sebelum mereka pecah Achilles. Mangsa juga adalah usia dan jenis jangkitan.

Merawat Tendon pecah

Dalam banyak keadaan, Achilles tendon pecah hanya boleh dirawat melalui prosedur pembedahan di mana anyaman tendon kembali bersama-sama berlaku. Individu yang menjalani prosedur pembedahan ini yang mungkin akan tertakluk kepada pelakon atau but sebagai topang memastikan tendon sembuh dengan sempurna. Pelakon atau but akan diperlukan walaupun individu untuk menentukan tidak untuk pergi dengan prosedur pembedahan, sebagai tendon masih perlu melampirkan diri mereka tanpa risiko kecederaan tambahan.

Kedua-dua proses pembedahan dan bukan pembedahan boleh sangat menyakitkan dan mahal.

Individu yang merasakan bahawa mereka mungkin telah mengalami perpecahan tendon atau tendonitis akibat penggunaan dadah fluoroquinolone dalam keluarga adalah digalakkan untuk menghubungi peguam berpengalaman farmaseutikal. Disebabkan oleh hakikat bahawa perpecahan tendon boleh dikaitkan kepada atau sebanyak berlaku kerana ubat-ubatan yang lebih besar, ia adalah penting untuk mendapatkan nasihat undang-undang dan memajukan tuntutan yang pampasan kewangan untuk membantu membaiki tendon.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *