Antena patch dan manfaat daripada antena Patch

Antena patch dan manfaat daripada antena Patch

Antena tampalan yang sedang antena Pekeliling yang kecil yang juga mempunyai kawasan liputan 360 darjah. Tidak seperti di Stesen Kereta walaupun, antena tampalan yang mempunyai tempoh yang benar-benar rata. Antena patch digunakan terutamanya untuk rangkaian dalaman.

Antena tampalan biasanya terdiri lembaran logam (patch) dimensi tertentu dengan satu atau lebih berhati-hati berkedudukan suapan yang digantung sepanjang satah bawah. Antena patch secara umumnya bersaiz kecil dan digunakan dalam frekuensi yang lebih tinggi (contohnya, UHF dan ke atas), aplikasi profil rendah. Antena tampalan yang menggabungkan dengan mudah ke dalam persekitarannya menjadikan ia tambahan yang lebih Bijaksana.

Walau bagaimanapun, antena tampalan juga disediakan dengan tampalan seramik. Antena seramik patch semakin popular kerana mereka reka bentuk profil rendah dan baki mereka berkesan prestasi dan harga.

Secara amnya, antena tampalan yang akan muncul sebagai sebuah dataran yang rata atau perumahan plastik bulat dengan unsur-unsur radiating di dalam. Tetapi plat tampalan bagi antena tampalan boleh dilaksanakan dalam pelbagai bentuk, contohnya tetapi tidak terhad kepada, bulatan dan segi empat tepat. Ia akan menjadi jelas bahawa Reka bentuk antena yang boleh melaksanakan struktur suapan antena tampalan dengan suapan yang dipertingkatkan dengan pelbagai bentuk plat tampalan.

Antena patch boleh digunakan dalam aplikasi yang mana ianya tidak diingini mempunyai antena yang diperluaskan dengan ketara dari permukaan objek. Antena patch secara amnya mematuhi kepada permukaan objek yang mereka akan dipasang, dan oleh itu tidak boleh dilanjutkan dengan ketara tiada dari.

Kelebihan sifatnya antena patch adalah keupayaan untuk mempunyai kepelbagaian polarisasi. Antena patch mudah boleh direkabentuk untuk menegak, mendatar, tangan kanan Pekeliling (RHCP) atau Polarizations tangan kiri Pekeliling (LHCP), menggunakan beberapa suapan mata, atau feedpoint yang tunggal dengan struktur asimetri tampalan. Hotel yang unik ini membolehkan tampalan antena untuk digunakan dalam banyak jenis kawasan pautan komunikasi yang mungkin mempunyai pelbagai keperluan. Setelah berkata; antena patch adalah sama seperti sektor antena, ia dikira sebagai antena arah. Antena patch secara amnya mempunyai lebar rasuk melintang dan menegak yang serupa.

Antena patch digunakan secara meluas dalam kebanyakan sistem komunikasi seperti satelit GPS yang beroperasi pada frekuensi 1575 MHz dan rangkaian kawasan tempatan (LAN tanpa wayar).

Antena patch jarang digunakan pada 300MHz ke 450MHz, kerana dimensi konvensional antena ini biasanya satu-suku yang panjang gelombang yang berkuat. Tidak seperti di PCB antena, antena tampalan telah satah bawah di sebelah PCB yang lain. Galangan antena kecil tampalan yang adalah serupa dengan impedans daripada rotan yang, kerana penghujung undriven antena dibuka, membentuk kemuatan sebuah. Galangan antena tampalan kecil yang kelihatan seperti 1pF yang untuk kapasitor 5pF dengan yang rintangan siri kecil.

Antena tampalan dirujuk sebagai sebuah antena microstrip dan mempunyai ketinggian pendek dan lebar jalur yang sempit. Antena tampalan Microstrip digunakan dalam sistem komunikasi moden kerana mereka kos rendah, ringan, dan satah struktur.

Kerana antena tampalan yang tahan lama dan boleh direka untuk mematuhi hampir apa-apa bentuk, mereka akan sering dipasang ke luar bukan sahaja pesawat, tetapi kapal angkasa juga. Arah antena jenis ini juga adalah sesuai untuk bangunan satu tingkat pejabat kecil, Kedai-kedai, dan banyak lokasi lain dalaman di mana titik pusat akses tidak disediakan. Antena tampalan yang juga boleh digunakan sebagai antena luar meningkatkan isyarat penerimaan dan penghantaran peranti wayarles seperti telefon selular dan sistem kedudukan Global (GPS).

Walaupun antena tampalan menawarkan faedah-faedah yang tersebut di atas, jalur-lebar sedia ada tampalan antena secara umumnya adalah terhad oleh dimensi pilihan patch. Ini menjadikan sedia banyak ada menampal band sememangnya sempit rekabentuk antena di theiroperation, dan mempunyai kegunaan dalam aplikasi tertentu yang terhad. Walau bagaimanapun, antena tampalan menawarkan reka-bentuk profil yang rendah yang berkesan untuk pelbagai aplikasi tanpa wayar. Mereka adalah murah untuk memalsukan, cahaya dalam berat badan, dan boleh dibuat menepati dengan permukaan satah dan satah.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *