Antara telur dan kolesterol

Antara telur dan kolesterol

Kolesterol adalah sejenis lemak di dalam darah dan dengan bantuan protein yang dipanggil lipoprotein. Jika pembentukan kolesterol berlebihan akan berlaku dalam dinding saluran darah yang akhirnya akan dinding salur darah yang tersumbat.

Kolesterol boleh ditingkatkan oleh pengambilan makanan ke dalam badan kita. Sumber mengandungi kolesterol makanan seperti lemak haiwan, minyak yang pelbagai juga akan tepu dan telur perlu dielakkan untuk mengurangkan paras kolesterol dalam badan. Walaupun kuning telur mempunyai paras kolesterol yang tinggi tidak bermakna kita tidak boleh makan telur. Di sini kita perlu memahami bahagian-bahagian yang mengandungi protein telur dan bahagian-bahagian yang mengandungi kolesterol.

Kuning telur
Pada satu telur kuning mengandungi besar cukup sekurang-kurangnya 213 mg kolesterol. Jika telur ke dalam Sarapan Pagi, maka anda perlu beri perhatian kepada pengambilan kolesterol dari sumber-sumber makanan yang lain seperti menggantikan susu penuh krim dengan susu skim.

Bagi setiap hari anda perlu memberi perhatian kepada pengambilan kolesterol maksimum 300 mg setiap hari. Bagi orang-orang yang mempunyai kolesterol yang tidak baik adalah kolesterol yang sangat tinggi tahap mungkin hanya mengambil kurang daripada 200 mg sehari.

Putih telur
Pengasingan kuning telur daripada menu Sarapan Pagi anda akan membuat pengambilan telur anda bebas daripada kolesterol. Ini adalah kerana putih telur tidak mengandungi kolesterol.

Makan telur dengan rasa
Telur boleh menjadi nutrien makanan lengkap jika anda mengurangkan pengambilan makanan lain yang mengandungi kolesterol. Jika telur satu consume sehari akan meningkatkan risiko penyakit jantung dan angin ahmar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *