Anjing di hospital-hospital – bagaimana mereka digunakan dalam terapi pesakit

Anjing di hospital-hospital – bagaimana mereka digunakan dalam terapi pesakit

Adalah dikatakan bahawa anjing adalah kawan baiknya seorang lelaki. Dan hari ini, dengan pelaksanaan haiwan terapi dibantu di hospital, tiada contoh yang lebih baik untuk mengatakan ini. Ahli terapi, doktor dan kesihatan mental profesional membuat menggunakan anjing untuk membantu dalam proses pemulihan pesakit dalam satu cara atau yang lain.

Biasanya, otak kecederaan pesakit, warga emas, orang-orang yang cacat fizikal, dan pesakit-pesakit di hospital dan pusat-pusat rawatan adalah orang-orang yang mendapat manfaat daripada terapi bantuan haiwan. Dengan ini jenis terapi, kedua-dua anjing dan pesakit akan mengalami kesetiaan, kasih sayang dan kegembiraan bersama-sama, dan mereka akan membangunkan bon yang agak luar biasa.

Anjing digunakan dalam tetapan yang berbeza di negara-negara yang berbeza

Di sesetengah negara, anjing digunakan untuk membantu kawalan motor halus di mana pesakit dinasihatkan untuk menggerakkan tangan dan jari-jari mereka supaya mereka boleh haiwan kesayangan dan anjing-anjing berus. Ini akan membantu pesakit mengembangkan deria sentuhan sebagai sebahagian daripada proses terapi. Satu lagi bentuk terapi adalah terapi otot yang besar di mana pesakit mengambil anjing-anjing untuk berjalan kaki atau untuk percutian di Taman atau kawasan rekreasi.

Pada dasarnya, Terdapat tiada bukti saintifik yang menyokong fakta bahawa terapi anjing sebenarnya berfungsi pada pesakit. Hujah hanya disediakan oleh ahli terapi adalah cinta tidak bersyarat yang anjing itu memaparkan ke arah pesakit akan membantu mereka mendapat keyakinan diri. Ia adalah keyakinan diri ini yang membantu mereka pulih daripada mereka mungkin mengalami masalah kesihatan.

Terdapat satu lagi sebab yang logik untuk kejayaan terapi anjing. Menjaga anjing-anjing dan menghabiskan masa yang berkualiti dengan mereka akan mengingatkan pesakit kanak-kanak mereka atau detik-detik lain positif hidup mereka ketika mereka masih sihat dan menikmati kehidupan maksima. Reminiscing pada masa yang baik, mereka telah, pesakit akan membangunkan minat dalam hidup, dan mereka akan mempunyai alasan baru untuk meneruskan baik dan menjalankan kehidupan mereka.

Apa-apa sebab, atau bahkan jika ada sebab tertentu untuk penggunaan anjing dalam terapi, tujuan utama anjing terapi yang berkesan dalam merawat pesakit.

Warga tua melihat rakan dengan anjing

Selain membantu dalam penyelarasan otot, anjing juga digunakan sebagai teman untuk pesakit-pesakit yang banyak. Biasanya, pesakit-pesakit tua dan terpencil adalah orang-orang yang akan mencari keselesaan yang hebat dan saguhati dalam Syarikat anjing terapi. Mempunyai anjing sebagai teman yang memberi mereka peluang untuk berinteraksi dengan benda hidup yang lain, dan ini pasti akan menambah beberapa makna kepada kehidupan mereka.

Anjing-anjing membuat sahabat baik kerana mereka tidak pertimbangan dan mereka sentiasa gembira melihat pesakit. Ini mewujudkan perasaan positif dalam pesakit untuk membantu mereka meningkatkan emosi dan sosial. Ini tidak sentiasa dicapai dengan lawatan seorang jururawat atau ahli terapi.

Mana-mana anjing mana-mana umur boleh membantu pesakit

Terdapat tiada baka tertentu, umur atau saiz keperluan untuk terapi anjing. Biasanya, sederhana dan besar bersaiz anjing digunakan sebagai terapi. Walau bagaimanapun, sesetengah anjing kecil boleh menjadi anjing terapi yang baik juga.

Beberapa hospital yang mempunyai anjing terapi mereka sendiri, sementara yang lain-lain bergantung pada pemilik-pemilik anjing sukarelawan yang bersedia untuk menawarkan anjing mereka untuk tujuan terapi. Kebiasaannya, pemilik anjing akan membawa anjing mereka ke hospital apabila ahli-ahli terapi yang terlatih dan profesional penjagaan kesihatan memerlukan bantuan mereka.

Supaya anjing boleh jadi merupakan terapi yang berkesan anjing, ia perlu tenang dan berkelakuan baik, tanpa sejarah mana-mana pencerobohan atau keingkaran. Ia perlu juga socialized dan tidak terdedah kepada Kijang dan merengek kerana ini hanya akan mengganggu pesakit.

Ahli terapi memerlukan bahawa anjing-anjing menjalani latihan Khas ketaatan sebelum mereka mula bekerja dengan pesakit dan pelanggan. Malah, anjing terapi Khas insurans juga disediakan sebagai perlindungan terhadap kemalangan yang boleh didapati.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *