Anjing boleh senaman terlalu banyak?

Anjing boleh senaman terlalu banyak?

Salah satu perkara pertama jurulatih anjing akan memberitahu anda jika anjing anda berkelakuan teruk adalah bahawa dia perlu bersenam, banyak bersenam, mengalirkan tenaga dan menjadi ahli well-behaved pek beliau.

“Baik anjing anjing letih” adalah mantra banyak pakar, seperti anjing yang mendapat jumlah yang betul senaman lain yang lebih baik, kurang merosakkan dan secara umumnya lebih sihat dan gembira.

Tetapi walaupun di dunia anjing, terdapat terlalu banyak perkara yang baik dan niat yang baik boleh membawa kepada senaman beban lampau, mencederakan anjing anda kedua-dua badan dan semangat. Seperti manusia yang melatih terlalu keras atau mengambil bahagian dalam perlumbaan seperti marathon yang, kecederaan akan kemungkinan sebenar anjing yang berjalan terlalu keras, bermain terlalu keras atau menghabiskan terlalu banyak masa berjalan atau berjalan dengan manusia mereka. Kecederaan lutut dan pinggul yang biasa untuk anjing-anjing yang melompat terlalu tinggi atau terlalu lama bermain permainan mencecah. Walaupun kenaikan panjang boleh meninggalkan anjing dengan kaki pendek yang berurusan dengan kesakitan otot-otot yang guna, pad cakar cedera atau penyakit lain.

Dan bagi anak-anak anjing – yang tidak mendapat latihan formal sehingga mereka berada sekurang-kurangnya lima bulan lama kerana sendi dan otot-otot utama dibangunkan tidak sepenuhnya – lebih latihan luar Main boleh membawa kepada kemudian bersama masalah yang mungkin sukar untuk dirawat.

Memberi perhatian kepada tanda-tanda
Kebanyakan anjing akan memberitahu anda tahu Bilakah mereka mempunyai latihan yang cukup. (Anjing kecil mungkin berhenti semua aktiviti dan enggan untuk meneruskan, memastikan bahawa beliau ibu atau ayah akan membawa beliau yang lain dalam perjalanan pulang jika dia hanya berjalan kaki.) Tetapi sesetengah anjing akan melakukan semua mereka boleh untuk kamu, dan jika itu bererti panjang berjalan itulah terlalu keras pada sendi, mereka akan mengambil cabaran ini, dan anda tidak akan tahu sehingga ia terlambat jika latihan terlalu banyak.

Pakar mengatakan kebanyakan anjing, kelaziman, memerlukan kira-kira 30 minit hingga satu jam untuk bersenam sehari untuk membakar tenaga yang berlebihan. Jika tidak, masalah seperti obesiti (yang boleh membawa kepada tekanan bersama, displasia hip, masalah jantung dan kencing manis, seperti pada manusia) boleh menjadi masalah yang boleh menghalang.

Tetapi senaman overzealous kerana banyak masalah untuk haiwan peliharaan kerana ia adalah untuk manusia pahlawan hujung minggu, jadi biarkan haiwan kesayangan anda menjadi panduan anda berapa banyak yang cukup. Duchess akan memperlahankan jika dia semakin letih, dan anda tidak perlu tolak kepadanya untuk lakukan lebih daripada apa yang dia mahu.
Sesetengah anjing, terutamanya baka bulldog, perlu perlahan-lahan kerana hidung-tanya mereka yang lebih pendek boleh membuat ia rumit bagi mereka untuk bernafas jika mereka pant terlalu keras. Dan bagi anjing-anjing yang lebih tua, artritis dan sendi boleh membuat senaman sakit, walaupun ia mungkin sukar untuk menentukan.

Amaran untuk mempertimbangkan
Terlampau juga, harus diingat beberapa anjing yang amat sensitif kepada suhu, terutamanya dengan tebal kot, dan selain mereka tidak ingin menghabiskan terlalu banyak masa di luar rumah pada hari-hari yang sangat panas, melakukan supaya dapat meninggalkan mereka dalam keadaan bahaya Panas, terutama apabila Pemfaktoran senaman terlalu banyak ke dalam campuran.

Bagi lain-lain baka anjing, sesetengah hanya cenderung menjadi malas, dan aktiviti berat sekali mungkin dianggap terlalu banyak senaman untuk mereka kecenderungan sofa-kentang. Baka ini termasuk Great Dane, bulldog Inggeris, Newfoundland dalam, greyhound di dan di Basset hound, serta baka anjing kecil seperti Malta tersebut, Chihuahua itu, di Papillon, Brussel Griffon, Bulldog Perancis, Yorkshire Terrier dan Pekinese, antara lain. Jika anda sendiri kentang sofa, baka anjing ini adalah bernilai mengingati, walaupun harus diingat bahawa untuk anjing-anjing yang lebih besar, kesihatan yang baik memerlukan beberapa senaman, walaupun ia tidak akan berlaku tanpa nudge perangsang dari ibu atau ayah.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *