Anjakan paradigma Conservation–a payudara

Anjakan paradigma Conservation–a payudara

Kejadian kanser payudara meningkat dengan pesat di India dan telah mengatasi kanser serviks di kalangan wanita India di bandar-bandar metropolitan. Satu di 22 wanita India adalah berisiko untuk menghidap kanser payudara sepanjang hayat mereka. Kanser payudara adalah penyakit tua usia dengan kadar puncak pada dekad kelima dan keenam – tetapi di India yang penyakit ini dilihat satu dekad sebelum ini, mungkin kerana umur panjang pendek nyawa di kalangan wanita India (kira-kira 62 tahun mengikut Banci India), berbanding dengan rakan-rakan mereka di Amerika Syarikat.

Statistik, kanser payudara lebih biasa di kalangan wanita yang belum berkahwin, nulliparous wanita dan orang-orang yang tidak breast-fed bayi mereka. Merokok, minum arak dan pengambilan diet lemak yang tinggi diberikan kepada penyebab kanser payudara dan dengan kejadian yang tinggi di kalangan wanita yang tinggal di bandar-bandar metropolitan India, di mana gaya hidup Barat seolah-olah akan mengambil pegangan.

Di India, hampir 50 peratus daripada pesakit kanser payudara yang hadir dengan penyakit dalam negara maju. Sebab utama untuk pembentangan lewat ini adalah buta huruf, kemiskinan, kurangnya kesedaran, perasaan malu, kejahilan, ditambah pula dengan kurangnya pendidikan kesihatan. Ketiadaan kesakitan pada peringkat awal menambah punca kelewatan dalam mendapatkan nasihat perubatan.

Rawatan pembedahan kanser payudara telah berubah dengan ketara dalam tahun-tahun kebelakangan dari radikal kepada pendekatan yang konservatif. Rawatan pembedahan kanser payudara perlu ditentukan bagi setiap wanita secara individu. Pesakit kanser payudara adalah dua kali lebih mungkin akan ditawarkan pembedahan payudara-memulihara (BCS) jika dirawat oleh pakar bedah di Pusat Kanser daripada oleh pakar bedah dalam amalan persendirian, menurut survei Nasional pakar payudara yang dijalankan oleh masyarakat Amerika Syarikat penyakit payudara. Dalam kajian ini hanya 19% daripada pakar bedah digunakan BCS dalam amalan mereka sementara selebihnya 81% dilakukan mastectomy tanpa mengira peringkat penyakit tersebut.

Pesakit mungkin mempunyai satu pilihan permulaan usus mastectomy sebagai satu cara untuk “mengambil semua secepat mungkin”. Wanita cenderung untuk memilih mastectomy lebih kerap daripada pakar bedah yang mereka lakukan kerana perasaan ini. Tetapi, kajian berikutan ribuan wanita selama lebih 20 tahun susulan menunjukkan bahawa tidak terdapat perbezaan dalam keseluruhan hidup dalam mastectomy ke atas payudara memulihara terapi. Oleh itu, kaunseling yang betul adalah sangat penting. Hanya seorang pakar bedah, yang yakin diri, boleh menyebarkan idea dan meyakinkan pesakit untuk pemuliharaan payudara.

Wanita payudara yang dipelihara mempunyai sedikit episod kemurungan, kebimbangan dan insomnia. Kajian multicentre pesakit dengan kanser payudara peringkat awal mendapati wanita yang menjalani terapi pemuliharaan payudara telah meningkatkan imej badan, kepuasan yang lebih tinggi dengan rawatan dan risiko tambahan berulang berbanding dengan wanita yang dirawat dengan mastectomy. Pemilihan pesakit untuk pemuliharaan payudara adalah amat penting untuk menghasilkan kejayaan.

Tanda-tanda untuk payudara memulihara pembedahan (BCS):
1. Pesakit keinginan untuk pemuliharaan payudara.
2. Tumor kurang dari 4 cm saiz (T1 atau T2).
3. Baik payudara vs nisbah isipadu ketumbuhan.
4. Kewujudan radioterapi dan mammographic kemudahan.
5. Pesakit dengan nod axillary N0 atau N1.
6. Bebas-pendulous payudara untuk membolehkan pengagihan dos radiasi yang seragam.

Kontra bagi BCS:
1. Multicentric kpd.
2. Tersebar malignan mencari mikro calcifications pada mamogram
3. Kusut (N2) axillary nodus limfa.
4. Berulang dalam jem sebelum ini.
5. Kolagen penyakit vaskular.
6. Awal kehamilan.
7. H/o sebelumnya sinaran dinding dada.
8. Positif margin pembedahan

Kontra relatif bagi BCS:
1. Tumor saiz > 5 cm. (T3)
2. Tinggi risiko tumor sisa atau pembedahan margin positif pada kaedah.
3. Besar ketumbuhan di payudara yang kecil.
4. Miskin pembezaan histologikal.
5. Luas intraductal komponen (> 25% dari tumor adalah DCIS)

Pembinaan semula payudara
Pembinaan semula harus ditawarkan kepada semua wanita yang menjalani satu mastectomy jumlah atau yang pembedahan pemuliharaan payudara (BCS) meninggalkan kecacatan kosmetik yang tidak boleh diterima. Pemulihan segera adalah lebih mudah bagi pesakit, lebih murah, dan menghadkan pendedahan risiko bius. Keputusan estetik cenderung untuk menjadi lebih baik dan pesakit tidak perlu tinggal bersama satu kecacatan, walaupun buat sementara waktu.

Pembedahan rekonstruktif boleh ditangguhkan atau dilakukan dengan serta-merta oleh autologous tisu atau implan payudara. Kepak autologous yang paling biasa digunakan adalah tamparan TREM (melintang rectus abdominis myocutaneous), latissimus dorsi tamparan atau kepak percuma.

Pembedahan payudara-memulihara merupakan modaliti rawatan untuk kanser payudara peringkat awal yang menyebabkan kurang fisikal dan trauma psikologi kepada pesakit. Banyak ujian Keratan yang bakal telah menunjukkan kadar kelangsungan hidup yang menyeluruh dan bebas daripada penyakit kanser payudara peringkat awal yang sama selepas mastectomy atau BCS dengan radioterapi postoperative.

Pesakit dengan central yang sub (retro) areolar kanser atau penyakit Paget puting yang memerlukan kaedah Areolar puting kompleks (NAC), boleh juga dirawat dengan pemuliharaan payudara dengan kosmesis yang boleh diterima.

Kesimpulannya, pembedahan payudara-memulihara digabungkan dengan sinaran sekarang mantap sebagai pilihan rawatan tempatan-Wilayah majoriti pesakit dengan peringkat awal (peringkat 0, peringkat I dan peringkat II) kanser payudara. Pesakit yang betul boleh mengharapkan setara survival jangka panjang akibat penyakit itu, namun Elakkan mastectomy dengan semua negatif fizikal dan psikologi aspek-aspek prosedur yang lebih radikal, ablative. Tidak semua pesakit, Walau bagaimanapun, dianggap calon-calon yang sesuai untuk pendekatan pemuliharaan payudara.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *