Angka-angka lima paling berpengaruh Kanada

Angka-angka lima paling berpengaruh Kanada

Jika Amerika Syarikat telah ditakrifkan oleh jasa hanya lima orang, ia akan termasuk ahli politik kemanusiaan, kredibilitinya yang berdedikasi, berkarisma saintis nasionalis, bersemangat dan mungkin ahli sukan terbaik sepanjang zaman. Tokoh-tokoh Kanada yang lima ini secara ringkas menerangkan cerita Kanada sepanjang abad ke-20 dan menawarkan pemandangan luas bagaimana Amerika Syarikat telah menjadi apa yang ada sekarang. Saya memilih lima orang kerana saya percaya mereka yang terbaik mewakili kemajuan yang dibuat oleh Amerika Syarikat dalam bidang-bidang tersebut pada abad ke-20.

Kemanusiaan yang kemajuan akan pasti dapat hasil daripada kerja-kerja Tommy Douglas, yang saya pilih sebagai paling berpengaruh Kanada abad ke-20 dan identiti Kanada keamanan patut dikreditkan kepada bapa penjaga keamanan PBB, Lester B. Pearson. Juga, Bilingualisme di Kanada tidak akan wujud tanpa kerja-kerja Pierre Trudeau, Sains dan eco-keramahan Kanada adalah kesan daripada usaha David Suzuki, dan terakhir, tetapi tidak kurang pentingnya, identiti Kanada sebagai sebuah negara di dunia sukan boleh ditakrifkan melalui pencapaian Wayne Gretzky.

Tommy Douglas dilahirkan kepada sebuah keluarga yang miskin dan ketika beliau masih muda, beliau mengalami jangkitan tulang yang teruk. Ini dirawat, tetapi tanpa dana yang mencukupi dalam keluarga, Tommy telah tidak berjaya untuk mendapatkan ia tetap dan sebagai hasilnya, beliau dijadualkan untuk satu Amputasi kaki. Walaupun dengan apa-apa yang mengerikan nasib pada tangannya, Tommy pergi untuk mencari penyelesaian yang lebih baik dan oleh itu sedikit sebanyak peluang; Dia bertemu dengan seorang doktor yang sanggup melakukan pembedahan secara percuma selagi boleh memerhati murid-muridnya.

Cerita berakhir dengan Tommy menjaga kakinya dan ini adalah cerita yang diilhamkan Tommy Douglas untuk mengambil tindakan. Impian itu adalah untuk membolehkan setiap orang mampu untuk mendapat penjagaan kesihatan, tidak kira status kewangan dan dengan ini matlamat; Beliau menjadi sebuah Saskatchewan dan ditawarkan rakyat penjagaan kesihatan sejagat Saskatchewan. Malah Selain itu, beliau banyak menyumbang kepada Pusat perbankan, insurans pengangguran, dan pencen umur tua. Saya telah menyertakan Tommy Douglas dalam senarai ini kerana fakta bahawa seorang lelaki, yang tidak menjadi Perdana Menteri, menambah komponen-komponen tersebut ke negara ini adalah luar biasa. Bukan itu sahaja, Perkhidmatan yang Tommy Douglas publisiti adalah penting perkhidmatan yang lebih cekap dan lebih murah apabila kerajaan yang dikawal.

Bank pusat mengawal inflasi dan menyeragamkan kadar faedah, kadar insurans lebih rendah homelessness pengangguran dan tahap kemiskinan, pencen umur tua untuk menginsuranskan rawatan kanan yang baik dan meningkatkan pendapatan bersih bagi mereka yang mempunyai ibu-bapa yang kanan untuk menyokong dan penjagaan kesihatan akhirnya sejagat agar semua orang sama dengan penjagaan kesihatan dan menambah sedikit kemanusiaan kepada kerajaan sebaliknya tidak bermaya. Dengan perubahan ini, Amerika Syarikat telah menjadi lebih baik bangsa yang mempunyai keadaan kehidupan yang hebat dan terbukti mengikut Indeks pembangunan manusia. Penjagaan kesihatan sejagat adalah jelas lebih baik bagi rakyat daripada peribadi penjagaan kesihatan dan keberanian dan inisiatif yang diambil oleh Tommy Douglas yang membuat perubahan yang mungkin. Sebelum Tommy Douglas datang, tidak ada banyak perbezaan yang signifikan antara Amerika dan Kanada dan dengan sentuhan orang-orang socialistic, lagi berfaedah kepada kerajaan, Tommy Douglas berubah wajah Kanada untuk lebih baik.

Semasa Perang Dunia pertama, Semua askar yang kedua-dua pihak mahukan penyelesaian yang lebih baik daripada semua pertempuran dan pembunuhan, alternatif yang tidak pula melibatkan seberapa banyak keganasan dan pertempuran yang sia-sia. Walau bagaimanapun, mereka tidak tahu bahawa medic Kanada, Lester B. Pearson, akan kemudian dalam hidupnya meyakinkan dunia dan mencapai matlamat tersebut. Dengan latar belakang pendidikan yang kukuh, Lester B. Pearson dapat melakukan cukup banyak apa yang dia mahukan, tetapi dedikasi beliau perubahan dipaksa dia menolak banyak peluang pekerjaan yang menarik dan mengambil politik.

Apabila beliau akhirnya menjadi Perdana Menteri, beliau mempunyai pekerjaan yang perlu dilakukan: kepada orang-orang itu dari dreadfulness perang dan perkauman. Dengan set minda, beliau tidak menghantar pasukan tentera Kanada ke Vietnam dan menghapuskan undang-undang Imigresen perkauman terutama terhadap Cina dan orang-orang Yahudi. Dengan dasar-dasar Imigresen yang beliau, Pearson dicipta di Kanada pelbagai budaya yang kita hidup di Kanada hari dan membuka banyak peluang dan kesejahteraan kepada mereka. Walau bagaimanapun, mungkin paling penting Surat Ikatan yang Pearson pula adalah bukan pada skala Kebangsaan, tetapi pada skala antarabangsa.

Apabila berlaku krisis Suez, Pearson tidak melihat sebab sah semua keganasan dan kematian akibat daripada keganasan. Hasilnya, beliau memimpin PBB kepada mewujudkan penjaga keamanan untuk menyelesaikan isu ini. Matlamat penjaga keamanan tidak menghentikan perang dengan tentera, tetapi sebaliknya menguatkuasakan perjanjian keamanan, mewujudkan keadaan hidup walaupun dengan kehadiran perang dan memastikan hak asasi manusia dijalankan ke seluruh dunia. Introducing keamanan gol dibenarkan Kanada untuk mengambil inisiatif dan menjadi terkenal dan kedua intensif keamanan yang menghalang di mana-mana.

Akhir Surat Ikatan yang berubah Pearson Kanada adalah dengan menukar imej bahawa dunia melihat Kanada dengan bendera yang. Dengan Amerika Syarikat kehilangan banyak hubungan yang asal kepada Britain, bendera Union Jack pada bendera Kanada adalah tidak lagi sesuai. Hasilnya, Pearson digalakkan menukar bendera tersebut dan dalam tahun kedua di Pejabat, beliau membuat perubahan yang memberi identiti tersendiri Kanada pada skala antarabangsa. Walau bagaimanapun, Pearson adalah seorang tokoh yang hebat ke Kanada; Beliau ditawarkan keamanan, kesaksamaan dalam masa perang dan keganasan.

Satu sektor yang berkembang walaupun dalam masa kesulitan ekonomi ialah sektor hiburan. Walaupun bateri adalah kasar dan orang yang kekurangan Wang, hiburan orang-orang yang tidak pernah gagal dan orang-orang yang tidak pernah gagal itu. Akibatnya, orang-orang yang terkenal di daerah ini bertukar menjadi orang yang paling berpengaruh dan terkenal di dunia.

Kes Wayne Gretzky adalah tidak berbeza. Wayne yang membesar dengan Hoki dan usia 16, beliau adalah cara beliau untuk menjadi pemain Hoki terbesar di dunia. Apabila dia sampai di NHL, beliau adalah jelas terbesar dan mungkin dalam tempahan talked tentang pemain dalam sukan. Dengan status ini, Wayne Gretzky mengambil kelebihan dan memberikan Hoki dan Kanada nama yang baik. Kesukanan dan kebaikan beliau mengakibatkan banyak imej yang baik Kanada dan Sukan Hoki dan akhirnya beliau dipadamkan biases ramai pemain Hoki dan negara itu sendiri. Di atas semua perubahan ke arah Hoki, Gretzky menetapkan satu contoh model Kanada yang baik. Pertama, Jadilah orang yang terkenal di peringkat antarabangsa yang berbangga menjadi Kanada dan Amerika Syarikat telah memberikan nama yang baik. Permainan beliau dan mematikan ais adalah beliau telah menyumbang kepada Amerika Syarikat dan menjadi orang hebat itu, Gretzky berjaya berbuat demikian. Contoh ini menyebabkan ramai anak-anak seluruh Amerika Syarikat untuk melakukan perkara yang sama dan hasilnya terdapat gelombang baru patriotisme Kanada yang dicipta oleh Gretzky.

Penghujung abad ke-20 adalah penghujung satu era yang besar untuk Amerika Syarikat. Hubungan bahawa Kanada telah dengan Britain hampir hilang sepenuhnya dan Kanada telah mengambil banyak langkah-langkah untuk menjadi bebas sepenuhnya dan sendiri menjalankan negara. Dengan bantuan Tommy Douglas, Kanada struktur masyarakat dan kerajaan yang mendapat sentuhan unik bahawa ia diperlukan untuk menjadi sebuah negara yang lebih baik dan Pearson, Amerika Syarikat mendapat bendera sendiri dan identiti baru dalam skala antarabangsa sebagai penjaga keamanan. Pierre Trudeau memberi Kanada sisi yang baru kepada identitinya, sebelah Perancis, yang sebenarnya berada di sekitar lebih daripada bahagian Bahasa Inggeris, David Suzuki memberikan Kanada pengesahan saintifik dan penjagaan untuk Kanada sebagai tanah dan Wayne Gretzky Kanada memberikan pengiktirafan dalam dunia sukan dan hiburan.

Dengan semua besar angka ini menukar Kanada untuk kebaikan, negara ini diberikan buatan terbesar ke atas dari jajahan British mudah untuk sebuah negara yang bebas yang diukur atau adalah lebih baik daripada Amerika Syarikat apabila ia datang kepada pelbagai peringkat. Boleh dikatakan bahawa abad ke-20 adalah permulaan yang hebat untuk Amerika Syarikat sebagai sebuah negara yang moden dan sebuah negara yang lebih baik secara keseluruhan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *