Anerexia – gangguan makan maut – anoreksia

Anerexia – gangguan makan maut – anoreksia

Gangguan makan ganas yang diketahui semua sebagai anorexia adalah salah satu Tempahan maut sana. Lebih biasa dengan wanita daripada lelaki, ia dianggarkan bahawa 1% daripada semua gadis-gadis remaja mempunyai gangguan ini, dan bahawa daripada yang 1%, sebanyak 10% mungkin mati daripadanya.
Individu dengan gangguan ini percaya mereka gemuk atau kelebihan berat badan dan mempunyai imej diri yang miskin daripada diri mereka sendiri. Dalam usaha untuk menurunkan berat badan dengan cepat oleh apa-apa ertinya perlu, orang dengan anorexia telah diketahui kebuluran diri, mengambil julap dalam perintah expell makanan dari badan, dan banyak kes-kes jumlah melampau senaman. Mana-mana tiga ini adalah
cukup untuk mengambil tol dahsyat pada badan.

Tidak mengelirukan anoreksia dengan bulimia. Anorexia adalah apabila seseorang enggan makan (atau makan sedikit sahaja). Bulimia apabila seseorang menggunakan jumlah makanan (binging) dan kemudian memaksa diri untuk muntah di belakang sehingga (purging). Kedua-duanya berpunca daripada imej sangat miskin diri dan orang yang berfikir atau berasa amat berat badan berlebihan, tetapi mereka adalah penyakit yang sangat berbeza.

Jika anda fikir seseorang mungkin mempunyai masalah dengan anorexia, berikut adalah tanda-tandanya jangka pendek untuk mencari:

Penurunan berat badan yang melampau dalam jangka masa yang pendek
Tidak sanggup untuk makan di hadapan orang lain
Kebimbangan
Kelesuan
Kebimbangan yang luar biasa tentang pengambilan kalori
Untuk wanita sahaja: 3 berturut-turut terlepas kitaran haid

Ini adalah sebahagian daripada tanda-tanda yang paling umum bahawa seseorang boleh menjadi anorexic. Ini adalah dengan tidak bermakna senarai lengkap atau tanda-tanda ini sentiasa menunjukkan anoreksia. Ini adalah hanya panduan untuk menggunakan. Jika anda berasa bahawa seseorang yang anda tahu dan senang boleh mempunyai masalah, duduk dengan orang, mengelilingi mereka dengan rakan-rakan dan Keluarga, dan mempunyai pemahaman kasih sayang, perbincangan dengan mereka.

Dan jangan lupa memberi kesan kepada kehamilan yang anorexic, atau bahkan anorexic yang semakin pulih. Kebanyakan wanita yang mendapat antara 20-25 kg sepanjang kehamilan mereka. Bagaimana anda berfikir seseorang dengan gangguan makan akan bertindak balas untuk ini?

Perampasan tubuh anda semasa anda hamil boleh mengambil khasiat dari bayi dalam kandungan dan meletakkan hidupnya dalam bahaya. Kanak-kanak yang dilahirkan kepada ibu-ibu yang anorexic boleh menjangkit penyakit jantung, underactive buah pinggang dan hati, dan mempunyai tulang yang lemah dan gigi. Kanak-kanak tidak layak untuk menjadi unneccesarily cacat walaupun sebelum mereka dilahirkan!
Sekiranya anorexia undiagnosed dan tidak dirawat terlalu lama, kesan penyakit ini menjadi lebih buruk. Beberapa kesan jangka panjang termasuk:

Mengapa begitu ramai orang Jangan membangunkan anoreksia dan gangguan Makan?

Jawapannya adalah agak mudah. Tragic, tetapi mudah. Kita hidup dalam masyarakat yang equates skinniness dengan kejayaan, kebahagiaan, dan Salun Kecantikan. Apabila anak-anak muda akan dihujani dengan imej-imej ini setiap hari, mereka membangunkan idea bahawa mereka mesti mencari yang tertentu dari untuk diterima oleh masyarakat dan berasa gembira. Tanpa pendidikan yang sempurna tentang pemakanan yang sihat dan berat badan satu, ramai akan buat apa sahaja untuk menurunkan berat badan.
Apa yang telah membawa masyarakat kita kepada tahap rendah moral Standard? Bagaimana boleh seseorang meletakkan diri mereka, badan mereka dan keluarga mereka melalui kesibukan yang penyakit yang berbahaya seperti anoreksia? Ia bukanlah individu yang bersalah, yang pasti. Masyarakat adalah untuk menyalahkan satu wabak. Dan Ya, saya maksudkan wabak. Orang semakin tenat akibat penyakit ini setiap hari hanya supaya mereka merasakan seperti mereka dimuatkan ke dalam sebuah masyarakat yang tidak peduli tentang mereka.

Adakah ini adil? Kagak!
Adakah ini apa yang anda mahu untuk anak anda? Kagak!
Adakah ia masa untuk melakukan sesuatu yang mengajar anak-anak tentang anoreksia dan gangguan makan kira-kira? Betcha anda!

Tiada siapa layak untuk merasa seperti masyarakat membuat kami orang-orang muda yang rasa. Berasa seolah-olah mereka tidak cukup baik, tidak cukup cukup, tidak cukup kurus berfungsi dalam dunia dan gembira. Ia adalah jelas bahawa sesuatu perlu dilakukan tentang hal ini. Pendidikan kesihatan yang lebih banyak perlu diajar di sekolah-sekolah dengan penekanan terhadap penerimaan jenis badan semua jadi kanak-kanak dan remaja tidak berasa seolah-olah mereka adalah sesuatu yang tidak kena dengan mereka untuk tidak mencari seorang supermodel.

Bayangkan seseorang dari negara dunia ketiga akan berfikir jika mereka tahu tentang wabak anoreksia yang berlaku di Amerika dan bahagian-bahagian yang lain, kaya di dunia? Sengaja mengelakkan makanan dan kebuluran? Gila! Itulah apa yang ia adalah.
Bertindak sekarang boleh menyelamatkan nyawa!

Bayangkan lima hingga sepuluh tahun ke bawah jalan, saya bertaruh orang akan terima kasih berpotensi menjimatkan kehidupan mereka. Sebaik sahaja mendapat orang yang kepala mereka daripada kabus tersebut daripada terperangkap dengan makan masalah seperti anoreksia, ia akan menjadi jelas kepada mereka berapa banyak lebih baik kehidupan adalah tanpa obsessing ke atas makanan dan bagaimana mereka melihat. Ia benar-benar mengambil satu Parit pada badan dan minda dan boleh membuat hidup sengsara dan hampir tidak bernilai hidup.
Ubah hidup anda lebih baik hari ini!

Fikirkan begini: Adakah anda benar-benar mahu hidup dengan cara ini untuk sepanjang hayat anda? Bukan sahaja anda akan merosakkan diri sendiri, tetapi fikirkan tentang kerosakan emosi anda menggalakkan pada kawan-kawan anda, Keluarga, dan orang yang disayangi? Adakah anda benar-benar mahu meletakkan mereka melalui bahawa? Seperti sesiapa dengan penyakit atau gangguan, ia mengambil masa untuk sembuh dan pulih. Jangan takut. Sebaik sahaja anda pergi dan hidup anda mula untuk memperbaiki, saya pasti anda akan melihat berapa banyak baik yang rasanya perlu sihat dan bebas daripada maksiat daripada maut masalah seperti anoreksia.
Jadi mula membaca dan mengalahkan anoreksia sekali dan untuk semua! Mudah-mudahan sumber-sumber ini akan membantu mereka yang memerlukan dan memberi mereka pengetahuan dan rawatan yang perlu untuk memulihkan kehidupan mereka dan terlepas cengkaman penyakit maut ini.
Mendapatkan bantuan daripada profesional perubatan

Jika anda rasa anda ingin mengetahui lebih lanjut, tidak teragak-agak dari menghubungi doktor anda dengan sebarang soalan dan kemusykilan yang anda hadapi. Ingat Bahasa Melayu, profesional perubatan yang berurusan dengan pesakit yang menghidapi penyakit ini setiap hari. Mereka tahu bagaimana untuk membantu anda.
Adakah tidak merasa malu atau malu, anda bukan satu-satunya yang pernah mengalami masalah ini. Biarkan emosi orang-orang dahulu kerana kesengsaraan yang anda telah diperlakukan ke atas. Dengan itu dalam fikiran, bersedia untuk mengambil nasihat yang membina tentang bagaimana untuk mengubah dan bersedia untuk melaksanakan perubahan tersebut dalam hidup anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *