Anda menderita daripada fobia berpantang? -Tip-Tip untuk mengurangkan kebimbangan anda!

Anda menderita daripada fobia berpantang? -Tip-Tip untuk mengurangkan kebimbangan anda!

Jawapan benar atau palsu:

• Saya mendapatkan bimbang dalam kebanyakan situasi di mana saya perlu berhenti dan tunggu, contohnya, stoplights, berdiri dalam barisan di kedai runcit.
• Saya Elakkan atau amat takut perjalanan pengangkutan awam, kereta api, bas, jet komersil.
• It´s yang tidak selesa bagi saya untuk berada di tempat tertutup di atau di khalayak ramai orang.
• Saya sering berasa terperangkap dengan sesuatu dalam keadaan hidup saya seperti saya kerja, perkahwinan, tanggungjawab kekeluargaan, Kesihatan, atau hutang.
• It´s yang sukar bagi saya untuk membuat komitmen jangka panjang untuk seseorang atau sesuatu.

Takut pantang berjalan melalui beberapa fobia yang berbeza termasuk: takut Terbang, takut penaik, takut tempat-tempat awam yang sesak, takut kecil tempat (claustrophobia), dan takut menjadi “terjebak” di mana-mana lalulintas, jambatan, terowong, atau Kuda pada pengangkutan awam. Semua jenis-jenis ketakutan, saya percaya bahawa ketakutan penahanan paling kerap penyamaran takut untuk mendasari sesuatu yang lain, apa psikologi beberapa negara akan memanggil takut “balik”.

Membesar dalam keadaan kepincangan keluarga; sebagai contoh, jika ibu bapa anda kesat fizikal atau seksual, atau mungkin alkohol, boleh menyemai perasaan yang takut “dapat melarikan diri atau pergi.” Kanak-kanak yang tidak mempunyai pilihan tetapi untuk bertahan dengan penganiayaan tersebut: it´s yang mudah untuk memahami bagaimana takut terperangkap mungkin berkembang dalam keadaan tersebut.

Jika takut pantang telah asalnya dalam zaman kanak-kanak trauma, termasuk trauma kelahiran, di mana anda benar-benar telah dikurung atau terperangkap, anda boleh mendapat manfaat daripada mendapatkan bantuan dari ahli terapi mahir dalam merawat tekanan pascatrauma kesukaran.

Ia perlu untuk ingat kejadian itu, sepenuhnya meluahkan perasaan yang anda mempunyai pada masa itu, dan kemudian membuat keputusan baru, satu Pentafsiran semula, makna kejadian supaya anda boleh biarkan ia pergi dan bebas untuk meneruskan kehidupan anda. Teknik-teknik seperti hipnoterapi dan eye movement desensitization dan semula, EMDR, boleh membantu dalam proses ini.

Kebimbangan penahanan lebih kerap berkaitan dengan keadaan-keadaan semasa berbanding masa lalu. Takut mungkin bertindak sebagai metafora yang beberapa cara di mana anda rasa terkurung atau terperangkap dalam kehidupan anda kini, sama ada dalam tugas anda, hubungan anda dengan pasangan anda, anda kekangan ekonomi, had kesihatan anda, atau walaupun jadual harian anda.

Dengan menangani dan bebas masalah dalam hidup anda, anda tiba-tiba mendapati anda boleh memandu di waktu puncak atau berdiri dalam barisan di kedai runcit lebih mudah. Bayaran ini tidak menafikan kepentingan terapi pendedahan mengatasi fobia situasional. Namun ia perlu kedua-dua untuk melakukan pendedahan dan menangani isu-isu penahanan interpersonal atau kewujudan dalam hidup anda sekarang untuk memastikan pemulihan jangka panjang.

Jika anda berurusan dengan fobia yang di mana anda mempunyai masalah dengan perasaan yang terperangkap, anda mungkin tanya diri anda sama ada terdapat apa-apa perasaan yang lebih luas di mana anda berasa terperangkap dengan keadaan kehidupan anda sekarang.

Akhirnya, takut pantang mungkin timbul hanya daripada perasaan yang terperangkap dalam badan anda sendiri tanpa keupayaan untuk bergerak dengan mudah. Apabila anda sudah tidak sabar, mengetatkan otot-otot anda dan badan anda secara semulajadi menyediakan “melawan atau penerbangan.” Walau bagaimanapun, jika you´re dalam satu situasi di mana ia benar-benar sukar untuk bergerak; sebagai contoh, kerusi tetingkap pada kapal terbang atau seterusnya dalam barisan di kaunter checkout, anda mungkin tiba-tiba berasa sangat terlekat.

Tiada anda, dari segi “dikunci” dalam tightening otot-otot perut anda, dada, shoulders, dan leher dengan tidak aktif saluran rangsangan sistem saraf sympathetic dan adrenalin yang melonjak melalui aliran darah anda. Jika sensasi tumbuh cukup kuat, anda boleh melihat ia sebagai pemerangkapan, bukan sahaja terperangkap, terutamanya jika anda memberitahu diri sendiri you´re “terperangkap.”

Ketika ini anda mungkin memuncak kepada reaksi panik full-blown dengan segera yang kukuh untuk menjalankan. Anda telah dapat bergerak lebih mudah di tempat pertama, mungkin persepsi dan takut pemerangkapan menginap tidak pernah berlaku.

Dalam pengalaman saya, cara yang paling berkesan untuk menangani situasi ini adalah untuk pergi dengan body´s anda perlu bergerak, di mana yang mungkin. Jika you´re yang berdiri dalam barisan di kaunter checkout, meletakkan beg anda dan meninggalkan kedai selama seminit, berjalan-jalan, dan kemudian kembali. Jika anda terperangkap dalam trafik di lebuhraya, tarik ke atas bahu jika boleh, keluar dan bergerak. Jika you´re duduk atas kapal terbang, bangun dan berjalan ke bilik mandi dan datang semula, berulang ini beberapa kali jika perlu.

Jika anda perlu pastikan tali pinggang tempat duduk anda diikat dan can´t meninggalkan tempat duduk anda, goncang kaki anda, wring tuala, menulis dalam jurnal anda, tetapi melakukan sesuatu untuk menyalurkan pengaktifan berlebihan dalam badan anda. Perlu memberitahu diri sendiri, “sekatan ini akan lebih lama dan saya boleh bangun dan bergerak lagi,” atau “Ada apa-apa bahaya yang saya akan dapat bergerak tidak lama lagi,” atau “saya mungkin terhad, tetapi ‘terperangkap’ adalah satu tanggapan yang palsu.” Lebih baik anda menjadi pada melihat keadaan apa, sekatan dan pastikan tidak, kurang kebimbangan anda akan mengalami.

Jika takut penahanan merupakan satu masalah, anda perlu menangani isu asas ini. Anda takut ditinggalkan daripada trauma terdahulu? Ianya satu metafora bagi sesetengah situasi ketat dalam hidup anda? Atau Adakah ia hanya cara anda melihat situasi di mana pergerakan anda adalah terhad? Mungkin dua atau tiga kemungkinan ini adalah benar pada masa yang sama untuk anda. Apabila anda memahami punca ketakutan anda, anda boleh mengatasinya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *