Anda boleh menyusukan dengan implan payudara?

Anda boleh menyusukan dengan implan payudara?

Pembesaran payu dara adalah satu prosedur pembedahan kosmetik yang memperbesarkan payudara anda menggunakan implan berisi saline atau implan silikon-gel. Implan payudara boleh memberikan saiz payudara yang anda sentiasa mahu.

Mereka mungkin boleh meningkatkan harga diri anda dan membuat anda rasa yakin, tetapi apa yang berlaku apabila bayi tiba?

Penyusuan susu ibu dengan implan merupakan salah satu kebimbangan biasa kalangan wanita memandangkan pembesaran payudara dan penyusuan susu ibu pada masa hadapan.

Satu berita baik ialah implan payudara tidak harus mengganggu keupayaan anda untuk menyusukan. Bagaimana payudara implant pembedahan dilakukan, Walau bagaimanapun, untuk membuat perbezaan.

Penempatan implan dan lokasi yang boleh memainkan peranan yang penting dalam menentukan sama ada penyusuan susu ibu selepas pembesaran payu dara adalah boleh didapati. Implan payudara dimasukkan melalui boleh di dilipat di bawah payudara atau armpit yang dijangka kurang mengganggu pengeluaran susu dan penghantaran.

Prosedur-prosedur yang menggunakan di peri-areolar, atau hirisan “puting”, lebih cenderung untuk memutuskan saluran-saluran susu, dan menjejaskan saraf penting yang bertanggungjawab mencetuskan penghasilan susu dan keluaran.

Dalam kes ini, buah dada seorang wanita boleh menghasilkan bekalan susu yang penuh, tetapi susu tidak dapat melalui saluran-saluran yang rosak kepada puting atau dikeluarkan dari puting. Walaupun penyusuan susu ibu dengan implan pasti boleh didapati dan digalakkan, ibu-ibu baru mungkin mengalami pengeluaran susu tidak mencukupi.

Menurut suatu kajian Institut Perubatan, wanita dengan implan mungkin mempunyai 28% – 64% penurunan dalam pengeluaran susu. Tetapi ia adalah penting untuk ambil perhatian bahawa pengeluaran susu tidak mencukupi tidak bermakna wanita yang telah memaafkannya penyusuan susu ibu dengan implan sama sekali.

Seorang ibu menyusukan anak dengan implan perlu sentiasa berhati-hati atas amaun susu bayi beliau menerima dan mungkin menambah susu dengan botol Formula.

Satu lagi kebimbangan ialah soalan apa yang berlaku jika payudara anda implant kebocoran. Ada sebab tidak boleh terlalu bimbang tentang bahan dari anda implan penggulungan dalam tubuh bayi anda. Implan payudara yang diisi dengan saline akan selamat. bahkan jika kebocoran berlaku saline menimbulkan sedikit risiko kepada bayi.

Implan silikon patut mewujudkan risiko penyusuan susu ibu yang sama ini. Molekul-molekul silikon yang digunakan dalam implan adalah terlalu besar untuk dengan mudah lulus ke dalam susu ibu. Malah, ia telah dilaporkan bahawa jumlah silikon yang sama terdapat dalam susu wanita dengan implan silikon, wanita tanpa implan payudara, susu lembu dan formula bayi.

Jika anda sedang mempertimbangkan mempunyai payudara yang implant pembedahan dan anda sedang merancang untuk menyusukan dengan implan, ia adalah penting untuk bercakap dengan pakar bedah anda supaya dia dapat bekerja untuk mengekalkan seberapa banyak salur susu dan tisu payudara anda sebanyak mungkin.

Jika anda sudah mempunyai implan payudara, anda perlu bercakap dengan bayi anda doktor tentang manfaat dan risiko penyusuan susu ibu. Perunding laktasi juga boleh menjadi sumber yang berharga bagi seorang wanita yang memilih penyusuan susu ibu selepas implan.

Hakcipta Terpelihara (c) 2008 Dr. Robert Kenevan

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *