Anda A pemberi atau pemenang yang

Anda A pemberi atau pemenang yang

“Kami membuat hidup dengan apa yang kita dapat; kami membuat kehidupan dengan apa yang kita berikan.”
-Sir Winston Churchill, ahli politik British 1874-1965

Adakah anda seorang Pemberi atau seorang pemenang?

Memberi: untuk berikan oleh tindakan rasmi; menyampaikan atau hasil yang lain.
Untuk mengambil: untuk masuk ke dalam tangan atau pemilikan; menangkap, menyita, menangkap atau mengalahkan.

Bagaimana akan rakan-rakan, Keluarga, atau rakan sekerja anda mencirikan–Adakah anda seorang Pemberi atau pemenang yang?

Ini adalah contoh daripada seorang individu yang menghadiri salah satu sesi latihan saya beberapa tahun yang lalu. Beliau telah menuntut, mementingkan diri sendiri, seorang pemenang sepenuh masa dan complainer yang kronik. Apa-apa adalah cukup baik. Dia sentiasa mahukan lebih banyak dari orang lain dan tidak bersedia untuk memberi apa-apa kembali.

Berdasarkan kelakuan beliau, bagaimana bersedia anda akan membantu atau memberi kepada orang ini? Kebanyakan akan menjawab: tidak banyak.

Cukup menarik, wanita yang dilabelkan saya seorang pemenang. Dan dalam keadaan itu, dia adalah sebahagiannya betul.

Berfikir tentang hal itu. Apabila anda menemui seseorang individu atau kumpulan individu yang sedang menuntut dan yang acing seperti takers, apakah tindak-balas semulajadi anda? Untuk menarik balik atau menghadkan interaksi anda dengan mereka. Anda tahu secara intuitif bahawa anda tidak akan dapat Sila atau memuaskan hati mereka.

Sekarang saya tidak mencadangkan kita semua bukan sahaja mengelak atau mengabaikan individu-individu ini tetapi kesan atau hasil yang tingkah laku mereka mempunyai lain-lain adalah jelas. Satu-satunya orang yang seolah-olah sedar kepada kebenaran ini adalah pemenang ini.

Pemberi, di sisi lain, tidak mengharapkan apa-apa sebagai balasan Nya perbuatan kebaikan dan memberi. Pengalaman dan memberi keupayaan untuk memberi ganjaran, dengan sendirinya.

Kami adalah semua biasa dengan kebenaran lama ini: “memberi dan anda akan menerima.” Tidak ia menarik yang takers kemahuan yang apa yang mereka dapat sedikit dan givers apa mahu-kurangnya apa yang mereka dapat paling? Dengan perbuatan memberi kepada orang lain, orang secara umumnya ingin memberi lebih banyak kepada kami sebagai balasan.

Tetapi berhati-hati dengan pemenang pakaian seorang Pemberi. Benar memberi tidak mengharapkan apa-apa sebagai balasan. Untuk memberikan bagi tujuan mendapatkan semula adalah nilai seorang pemenang.

Saya masih ingat seorang individu yang memberi masa dan sumber untuk sebab yang memerlukan dan orang. Dia kemudiannya sangat kecewa dengan penerima Kumpulan dan individu-individu penting di dalamnya kerana dia tidak mendapat cukup terima kasih dan penghargaan bagi tindakan beliau. Jika anda memberi mempunyai syaratnya, ianya tidak memberikan benar–ianya Pertukaran Perkhidmatan atau produk. Yang baik, tetapi jangan memanggil ia memberi.

Kehidupan adalah cermin dalam tindakan dan pemikiran kita. Peristiwa-peristiwa dalam kehidupan kita akan mencerminkan sikap dan pendekatan kita. Jika anda membaca tentang individu-individu yang terkaya di dunia, anda akan melihat satu trend yang sangat kuat: majoriti memberikan peratusan yang sangat tinggi daripada kekayaan mereka dalam kedua separuh daripada kehidupan mereka. Malah, asas amal mereka dan memberi mereka menjadi dua tujuan utama mereka dalam kehidupan. Benar givers bertenaga oleh Akta yang dapat memberi dan menyumbang.

Kita semua mempunyai cara yang berbeza yang boleh kita berikan; cara setiap adalah penting, unik dan berharga. Sesetengah boleh memberikan sumber kewangan, lain-lain boleh memberi masa. Masih lagi memberi pujian dan galakan. Perkongsian pengetahuan dan kebijaksanaan adalah cara untuk memberi.

Sila jangan mengalahkan diri sendiri kerana anda mampu memberi hanya dengan cara tertentu. Memeluk cara-cara yang boleh anda berikan.

Tempahan salah satu amal yang paling berjaya fundraisers (beliau telah secara peribadi membantu mengutip $100 juta) dinyatakan bahawa orang-orang yang memberi masa biasanya tidak memberi wang dan orang-orang yang tidak memberi masa biasanya memberikan sumber kewangan. Dia menyatakan bahawa dia diperlukan dan amat bersyukur bagi kedua-duanya.

Memberi boleh terapeutik. Saya tidak ingat nama individu, tetapi beberapa tahun lalu, saya belajar fisiologi yang merawat pesakit yang mengalami kemurungan dengan mereka menjalankan perbuatan kebaikan dan memberi terhadap orang lain. Beliau membantu mereka memperbaiki keadaan emosi mereka dengan mendapatkan mereka untuk keluar fokus pada orang lain, bukan di negeri sendiri.

Walaupun kesihatan dan kesejahteraan anda boleh meningkat atau menurun melalui tabiat anda memberi atau mengambil. Ingat bahawa pemenang yang saya sebutkan lebih awal? Dia adalah sentiasa sakit atau pulih dari penyakit beberapa. Link kesihatan untuk sikap diiktiraf oleh Norman Cousins dalam bukunya, Anatomi penyakit.

Dan hanya minggu lepas, satu kajian perubatan mengesahkan bahawa seseorang arteri dan jantung kesihatan baik apabila dia bersenang-senang, ketawa, dan menikmati kebahagiaan emosi.

Sebaliknya adalah benar apabila seseorang marah, serius atau tidak berpuas hati. Malah, individu-individu yang gembira terpaksa peningkatan 30% dalam kapasiti peredaran darah ke atas orang-orang yang marah, serius, atau marah. Ia seolah-olah walaupun arteri anda tahu jika anda adalah pemberi atau seorang pemenang.

Jadi sekali lagi saya bertanya: Adakah anda seorang Pemberi atau seorang pemenang?

Sejak beberapa hari yang akan datang, memberi perhatian kepada pemikiran, tindakan, dan kelakuan. Adakah anda di minda pemberi benar–memberi tanpa tali dan tanpa mengharapkan apa-apa sebagai balasan–atau Adakah anda seorang pemenang, penyaliran diri anda dan lain-lain kebahagiaan emosi?

Untuk membantu anda dalam perjalanan ini, saya ingin mencadangkan beberapa sumber yang boleh membantu anda atau orang lain menjadi lebih banyak memberi. Dalam pengalaman kami, ramai takers berkelakuan begini kerana mereka mempunyai satu vakum emosi atau kerana beberapa keperluan peribadi tidak dapat ditunaikan. Mereka cuba untuk mengisi keperluan oleh mendapat, dan bukannya memberi. Yang perlu boleh berdasarkan tahap keyakinan diri atau harga diri yang rendah. Mempertimbangkan inventori harga diri sebagai satu titik permulaan yang besar.

Juga jika kehidupan kita tidak mencerminkan nilai-nilai teras kami, kami akan keluar daripada selari dengan keperluan kami–dan yang boleh memandu kita untuk menjadi takers, bukannya givers. Mengesahkan anda nilai-nilai yang menggunakan penilaian nilai-nilai yang, dan kemudian menentukan sama ada hidup anda mencerminkan nilai-nilai teras yang anda. Tidak tinggal nilai-nilai teras yang anda boleh menyumbang untuk anda menjadi lebih daripada seorang pemenang daripada pemberi.

Benar memberi adalah bertenaga dan sihat. Dan ia menyumbang kepada peningkatan keadaan orang lain pada beberapa tahap.

***
Langkah-langkah tindakan

Adakah anda seorang Pemberi atau seorang pemenang?

1. Jika kita bertanya rakan-rakan, Keluarga, dan rakan sekerja, akan mereka berkata anda adalah pemberi atau seorang pemenang?
2. Adakah anda berpuas hati dengan jawapan kepada soalan satu?
3. Sebagai pemberi atau pemenang yang boleh situasional, bergantung pada anda asuhan, Keluarga, dan sebagainya. Itu mungkin benar untuk anda? Jika ya, apa yang menyebabkan anda berpegangan pada pengaturcaraan yang lama?
4. Memberi dapat memuat banyak bentuk. Berdasarkan apa yang anda tahu anda boleh memberikan kebanyakan atau memberi terbaik, berfikir tentang cara-cara beberapa bahawa anda boleh meningkatkan memberi anda.
5. Mengesahkan keyakinan diri anda. Nilai taksiran atau penilaian yang mensasarkan harga diri boleh membantu anda dalam bidang ini. Proses penilaian ini boleh membantu anda untuk menjadi lebih berasaskan dan berpusat, supaya anda boleh dapat memberi lebih banyak.
6. Di mana dalam hidup anda anda mungkin pemenang yang? Jika ini berlaku, apa langkah-langkah anda boleh mengambil dalam hidup anda untuk mengurangkan sebagai pemenang yang?
7. Tidak pernah mengharapkan sesuatu sebagai balasan perbuatan anda memberi. Jika anda lakukan, anda adalah seorang pemenang yang terselindung.
8. Kerana anda menjadi lebih proaktif dalam perhatian anda memberikan, bayar berapa yang membuatkan anda rasa, emosi dan fizikal.
9. Memberi tidak perlu menjadi beban; Ia perlu tenaga. Anda memberi daripada rasa bersalah, obligasi, dan/atau kewajipan?
10. Anda tahap dan keupayaan untuk memberi adalah unik kepada diri sendiri. Jangan sekali-kali membandingkan bagaimana dan apa yang anda berikan dengan apa yang orang lain lakukan. Menerima apa yang anda boleh beri sebagai okay.

Sehingga masa hadapan, pastikan hidup atas maksud

Ken Keis

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *