Anatomi Manusia dan Daerah Hulu Langat yang utama

Anatomi Manusia dan Daerah Hulu Langat yang utama

Anatomi menandakan analisis struktur dan Anatomi Manusia bermaksud kajian struktur manusia. Ia adalah salah satu daripada 3 asas perubatan, Sains, yang diajar kepada pelajar-pelajar perubatan yang mengikuti kerjaya kaitan ke klinik.

Anatomi Manusia sepenuhnya berkaitan dengan kajian struktur. Ia tidak berkenaan dengan penyiasatan fungsi pelbagai daerah di tubuh manusia. Malah, Terdapat satu lagi asas Sains Perubatan, dikenali sebagai fisiologi, yang berkenaan dengan kajian tentang fungsi bahagian-bahagian tubuh manusia yang berbeza. Anatomi hanya mewakili aspek struktur.

Ya, ia adalah hakikat bahawa struktur dan fungsi sangat inter-related dan satu tidak dihargai tanpa yang lain tetapi perbezaan telah dibuat kerana tahap maklumat dalam kedua-dua bidang. Butir-butir struktur manusia adalah begitu besar bahawa mereka tidak dapat belajar bersama-sama dengan butir-butir yang luas mengenai fungsi-fungsi manusia. Oleh kerana itu, kajian tentang fungsi dan struktur dibezakan kepada dua cawangan yang berbeza daripada Sains Perubatan.

Anatomi Manusia boleh dibahagikan kepada tiga kategori utama.

1) Kasar Anatomi (macroscopic Anatomi):

Ia berkaitan dengan kajian maklumat makroskopik struktur manusia. Ia tidak berkenaan dengan denda microscopic butiran struktur badan manusia dan belajar dengan mata kasar. Ia mempunyai dua prosedur kajian: pendekatan sistemik dan pendekatan serantau. Dalam pendekatan sistemik, tubuh manusia ini berfikir tentang terdiri daripada sistem organ-organ yang tersendiri semasa dalam pendekatan serantau, tubuh manusia dianggap sebagai terdiri daripada kawasan-kawasan yang berbeza.

2) Microscopic Anatomi (Histologi):

Ia berkaitan dengan kajian tentang butir-butir microscopic berbeza struktur badan manusia. Anatomi microscopic adalah berdasarkan kepada alat yang berharga yang dikenali sebagai dalam mikroskop.

3) Asas Anatomi:

Kadang-kadang tidak dianggap sebagai suatu subbahagian utama Anatomi Manusia, Walau bagaimanapun, ia adalah sangat berharga bagi pelajar-pelajar perubatan yang baru kepada konsep Anatomi. Asas Anatomi mengajar teknik-teknik asas dalam Anatomi Manusia supaya susunan struktur tersendiri komponen-komponen asas tersebut akan dihargai sesuai.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *