Anatomi Gray’s: paling banyak digunakan buku teks dalam belajar Anatomi Manusia

Anatomi Gray’s: paling banyak digunakan buku teks dalam belajar Anatomi Manusia

Pelajar-pelajar perubatan bebas boleh kaitkan Anatomi Gray’s untuk siri televisyen popular Amerika (Grey’s Anatomy) tentang kehidupan pengamal perubatan dalam dan luar hospital. Walau bagaimanapun, pelajar-pelajar perubatan tahu lebih banyak sebagai Kitab mereka apabila ia datang untuk mempelajari Anatomi Manusia dan fisiologi.
Anatomi ialah kajian struktur Anatomi tubuh manusia. Ia juga meliputi struktur Anatomi minit seperti sel-sel dan tisu-tisu yang hanya boleh dilihat di bawah mikroskop yang. Anatomi Manusia adalah pengetahuan asas yang sepatutnya secara meluas dipelajari oleh pelajar perubatan tahun freshmen mereka di sekolah perubatan. Kebanyakan pelajar belajar tentang Anatomi melalui kaedah-kaedah yang termasuk buku-buku teks, aplikasi praktikal, video pengajaran, gambar, serta arahan audio. Buku teks yang lengkap biasanya ialah keperluan paling asas apabila ia datang untuk belajar Anatomi.
Anatomi Gray’s adalah buku sebenarnya untuk Bahasa Inggeris perubatan teks yang membincangkan sepenuhnya dan secara meluas anatomi dan fisiologi tubuh manusia. Buku ini asalnya bertajuk Anatomi: deskriptif dan pembedahan. Ramai mendapati nama yang terlalu panjang dan sering dipendekkan kepada Anatomi Gray’s. Edisi semakan buku sudah layak Anatomi Gray’s. Buku ini telah sangat berpengaruh dalam bidang perubatan kerana ia adalah salah satu daripada buku teks terlebih dahulu luas, mempunyai reputasi yang baik dan dikemas kini dalam kajian Anatomi Manusia. Ia telah menjalani pelbagai pindaan sejak awal penerbitan jalan semula pada tahun 1858 dan terus mengemas kini selagi ada penemuan baru dan penemuan yang akan ditambah dalam subjek Anatomi.
Ini buku teks tertentu adalah sebenarnya hasil daripada 18 bulan daripada kerja keras oleh Henry kelabu, anatomist British yang yang lahir pada tahun 1827. Beliau adalah seorang Profesor pada subjek Anatomi di St. George’s Hospital Medical School yang terletak di London. Beliau mempunyai imej yang sangat terkemuka yang memberi keyakinan kepada pelajar-pelajar dan rakan sekerja yang banyak.
Pada tahun 1855, Henry kelabu bersama-sama dengan rakannya Henry Vandyke Carter, mengumpul maklumat, dilakukan pembedahan dalam badan-badan yang tidak dituntut dari workhouses dan hospital mortuaries dan dikumpul semua maklumat yang mereka berkumpul pada Anatomi Manusia ke dalam sebuah buku yang komprehensif. Matlamat mereka adalah untuk menghasilkan satu buku Anatomi yang murah yang boleh digunakan oleh pelajar-pelajar perubatan. Pada tahun 1858, buku ini telah dilancarkan di England di bawah Parker kurang yang penerbitan Syarikat. Selepas kira-kira setahun, untuk edisi Bahasa Inggeris diterbitkan di Amerika Syarikat, dan pada tahun 1860 edisi disemak semula yang telah dilancarkan di United Kingdom.
Malangnya, kelabu Henry meninggal sejurus selepas di usia yang sangat muda daripada 34 kerana cacar yang beliau menguncup semasa cuba untuk menyembuhkan saudaranya. Henry Gray telah meninggal pada usia yang sangat muda tetapi kerja beliau telah diteruskan oleh orang lain dan bukunya telah menjadi buku yang paling berpengaruh dalam sejarah perubatan. Sehingga kini, Anatomi Gray’s adalah dalam edisi semakan yang ke-40 yang diterbitkan pada 26 September 2008. Versi terbaru buku ini mempunyai halaman 1,576 dan didapati kedua-duanya dalam mencetak atau boleh dimuat turun secara online.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *