Analisis ucapan Obama – “Ya kita boleh”

Analisis ucapan Obama – “Ya kita boleh”

Dari pengenalan ucapan seseorang dengan jelas dapat melihat nada ucapan yang menjadi sumber inspirasi. Ucapan adalah tentang perubahan, sampai bagi suatu maksud yang lebih tinggi dan menyatukan untuk menyelesaikan masalah di Amerika. Obama merumuskan pengenalan beliau apabila beliau menyatakan: “kami dahagakan perubahan dan kami bersedia untuk mempercayai lagi.” Pendengar ini tertanya-tanya untuk mengetahui apa yang sebenarnya perlu ditukar?

Obama menggunakan beberapa anekdot untuk menerangkan masalah yang dihadapi oleh America. Beliau menerangkan masalah itu tetapi sebaliknya menggunakan anekdot dari Parit yang menambah kepada rayuan ucapan. Beliau menggunakan cerita ini untuk mendedahkan masalah-masalah dalam penjagaan kesihatan, pendidikan, ekonomi dan Perang di Iraq. Beliau menyebut pekerja Dunkin’ donat. Apabila beliau slam penyumberan luar negara dia berbuat demikian dengan anecdote yang terang: “laid off Maytag pekerja kilang yang kini bersaing dengan remaja beliau kerja $7/ jam pada Wal-Mart.” Apabila beliau bercakap tentang sumbangan kempen faedah istimewa beliau menyebut sumbangan $3,01 yang diterimanya daripada seorang wanita yang disisip dalam ayat dari Kitab Suci. Kisah-kisah ini membuat ucapan bunyi lebih peribadi dan memperkukuhkan sifat perbualan ucapan. Ianya hampir seolah-olah saudara anda telah melawat untuk makan malam hari Ahad dan memberitahu anda tentang perjuangan menghadapi beberapa rakan lama di kejiranan lama anda.

Obama menggunakan perpaduan perkataan “kami” berulang kali sepanjang ucapan. Ucapan ini bertujuan untuk menunjukkan bahawa Obama adalah Ketua pasukan namun apa yang lebih penting dia masih sebahagian daripada pasukan. Nada ucapan adalah bahawa pengundi dan Obama underdogs itu, dan mereka mesti melekat bersama-sama untuk mengalahkan Goliath.
Ucapan tidak dicampur dengan contoh-contoh yang banyak Bahasa terang namun terdapat satu contoh yang indah dalam baris di mana dia menyatakan “Ia adalah politik yang menggunakan agama sebagai hirisan dan patriotisme sebagai sebuah bludgeon.”

Obama menggunakan pendekatan dua dunia apabila membandingkan keadaan semasa di Amerika dengan kemakmuran potensi masa depan yang boleh dilakukan jika beliau dipilih. Beliau menggambarkan sekolah yang runtuh, lalu, kesihatan dijangkau dan ekonomi miskin di mana orang tidak boleh membayar gadai janji mereka. Beliau kemudian pada asasnya bertanya “Adakah anda mahu meneruskan hidup di dunia ini?” Dia melakukan ini apabila beliau mengisytiharkan “pilihan raya ini adalah mengenai masa lalu vs masa depan.” Obama kemudian juga menggambarkan unsur-unsur yang positif daripada dunia beliau. Dia menerangkan kemasukan politik walaupun $3,01 penderma, satu perbezaan yang jauh untuk lobbyists jutaan dolar di Washington. Dia juga bercakap tentang perpaduan kaum yang membawa perubahan di Chicago. Akhirnya, beliau bercakap mengenai wanita yang kini dikhaskan untuk bekerja dengan inner city-kanak-kanak. Obama menggambarkan dunia yang baru dan beliau membuat anda ingin menjadi sebahagian daripadanya.

Obama juga membuat kerap penggunaan peranti retorik anaphora dan epiphora. Ini adalah di mana seorang penceramah mengulang hanya satu bahagian frasa beberapa kali. Anaphora ialah pengulangan pada permulaan ayat dan epiphora pengulangan pada akhir sesuatu hukuman. Anda boleh melihat penggunaan peranti ini diserlahkan dalam huruf tebal.

Mesej ucapan adalah “Ya kita boleh tukar,.” Jika anda melantik saya Obama terus mengulang mesej ini kerana beliau ingin memandu rumah kepada penonton. Jika ada satu perkara yang mereka akan ingat dari ucapan ianya tangkap frasa atau gigitan bunyi itu. Obama menggunakan frasa ini menangkap enam kali dalam perenggan buat tiga! Pengulangan ini digunakan untuk ingrain mesej bawa pulang.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *