Anal Fissure gejala

Anal Fissure gejala

Terdapat beberapa tanda-tanda anal fissure, tetapi yang paling biasa adalah sakit dan pendarahan. Ia biasanya adalah rekahan pada tisu rektum yang menjadi sangat menyakitkan ketika melalui najis. Anal fissures biasa bayi dan juga akan menjejaskan orang dewasa sama. Walau bagaimanapun, majoriti ini boleh dirawat di rumah. Ia mengambil masa beberapa minggu untuk mengubati keadaan menyakitkan. Anda perlu mencari apa-apa gejala keadaan ini untuk memastikan bahawa anda memulakan rawatan pada masa.

Bayi yang paling terjejas, tetapi anal fissures dan doktor sangat pasti tentang punca ini. Lebih daripada lapan peratus daripada bayi mengalami anal fissures. Lusuh ini berlaku untuk orang dewasa apabila mereka mempunyai masalah sembelit. Wanita juga boleh mendapatkan fissures sebaik sahaja ia beranak. Pesakit-pesakit yang mengidap penyakit keradangan usus akan cenderung mendapatkan terjejas oleh fissures. Keadaan ini juga telah dilaporkan dalam orang-orang yang mengamalkan seks dubur.

Anda akan berasa sakit ketika melalui bangku dan juga melihat darah pada kertas tandas dan kerusi. Ini boleh menyebabkan kesakitan yang amat sangat kerana retak diregangkan apabila anda menggerakkan usus anda. Kawasan dubur akan tender dan merasa jengkel dan beberapa boleh memberikan beberapa sensasi terbakar. Bayi berkemungkinan banyak menangis terutamanya ketika melalui najis. Jika anda melihat ini, anda perlu menyemak mana-mana tompok-tompok darah dan memulakan rawatan pada masa yang ditetapkan.

Doktor akan memeriksa fissures dalam dubur visual untuk mengesahkan keadaan. Peperiksaan rektum yang tidak biasanya dilakukan kerana dubur itu terlalu menyakitkan kerana air mata. Ia adalah mungkin untuk merawat fissures di rumah. Anda mulakan dengan meningkatkan serat dalam diet anda. Minum banyak air dan lebih kaunter ubat-ubatan untuk melembutkan najis. Anda boleh mengurangkan kerengsaan dan kesakitan di kawasan dubur terusan dengan mengambil tempat mandi dengan air suam. Sitz atau mandian garam Epsom yang boleh berkesan terutamanya jika anda duduk di dalam air selama kira-kira lima belas minit. Anda boleh menggunakan krim berubat untuk menyembuhkan keradangan.

Bagi bayi yang kecil, anda perlu untuk meningkatkan piawaian kebersihan. Menukar lampin dan diet secara kerap untuk menghilangkan sembelit. Ini juga akan menggalakkan pergerakan mangkuk yang sihat yang akan membuatkan anda selesa bayi.
Fissures dubur akan sembuh dengan sendirinya dalam kebanyakan kes. Walau bagaimanapun, anda mungkin untuk membangunkan di hadapan fissures sebaik sahaja anda mengalami salah satu. Anda boleh mengekalkan diet kesihatan untuk memastikan keadaan ini jauhnya. Apabila fissures tersebut gagal untuk bertindak balas terhadap rawatan di enam minggu, doktor anda adalah mungkin mengesyorkan satu pembedahan. Ini membantu untuk berehat sfinkter dan menyembuhkan fissures tersebut selama-lamanya. Tetapi anda juga mesti mengekalkan standard yang sihat untuk memastikan bahawa masalah itu tidak menjejaskan anda lagi.

Untuk mengelakkan anal fissure, anda perlu membersihkan dan menjaga kawasan dubur yang kering. Merawat sebarang masalah sembelit atau cirit-birit yang memberi kesan kepada bayi anda sebaik sahaja anda menyedarinya. Pakaian yang ketat juga boleh menyebabkan atau mengganggu anal fissures dan sakit peningkatan. Ini akan membantu anda menjauhkan diri dari keadaan ini sangat menyakitkan dan memalukan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *