Amusia: Keadaan orang-orang pekak nada

Amusia: Keadaan orang-orang pekak nada

Kebanyakan orang tidak boleh menyanyi dengan baik walaupun setelah kejayaan cara mereka melalui nyanyian koir sekolah tinggi atau sebagai sebahagian sebuah Koir Gereja. Kebanyakan daripada kita hanya akan menyanyi di bilik mandi atau di dalam kereta dengan tingkap-tingkap yang dilancarkan. Terdapat banyak di antara kita dan kita panggil diri kita pekak nada. Nada pekak membentuk kira-kira satu daripada setiap individu yang tujuh.

Kebanyakan orang fikirkan kerana nada pekak bermaksud anda hanya tidak boleh menyanyi, tetapi sebenarnya banyak bajet penyanyi mempunyai tiada masalah apa-apa mendengar muzik, dan mereka mahu mendengar ia hanya sebanyak sesiapa. Pekak benar nada terpakai kepada banyak Kumpulan yang lebih kecil orang, orang-orang yang tidak mampu melihat muzik sekali. Melalui ujian orang dengan penilaian mendengar muzik, penyelidikan menunjukkan bahawa bilangan sebenar individu pekak nada benar-benar satu satu dalam 20 orang. Sukar atau mustahil sama sekali, menjalankan dengan betul dengan satu lagu yang mudah membuktikan untuk menjadi cabaran utama bagi individu yang hanya boleh membezakan antara Padang dan jumlah Nota-nota yang rendah atau tinggi.

Orang-orang yang mengalami pekak nada akut dikatakan mempunyai amusia. Memang tahu sebagai kongenital amusia jika anda dilahirkan dengan cara ini. Bateri Montreal penilaian Amusia membolehkan pakar-pakar perubatan dan penyelidik untuk menentukan yang pitches benar-benar nada orang pekak tidak dapat membezakan. Satu lagi alat yang berguna adalah imbasan imej otak yang membolehkan penyelidik untuk membandingkan aktiviti otak pekak nada, orang biasa dan genius muzik.

Tulen rasa ingin tahu mengenai fungsi otak yang berkaitan dengan bentuk muzik menggalakkan peratusan besar kajian itu. Terdapat tiada penyelidikan tentang pengawetan nada pekak, yang kita tahu, pada masa ini. Adalah diharapkan bahawa masalah seperti pembelajaran dan lain-lain Kurang Upaya b.Ed mungkin suatu hari nanti lebih baik difahami oleh ahli-ahli sains yang dapat menggunakan penyelidikan amusia sebagai sebuah model yang penting.

Dengan perbezaan jelas dari F untuk F-tajam atau dari B ke B-rata, muzik di Barat yang dicirikan oleh semitones, juga dipanggil separuh langkah. Dalam orang-orang dengan persepsi muzik yang biasa jarang ada masalah dengan membuat perbezaan antara semitones atau untuk perkara itu, Nota-Nota walaupun dengan hanya sebahagian kecil daripada yang semitone antara mereka. Kerana ia adalah lebih sukar untuk mereka dengan amusia untuk membezakan diiference yang di Padang, mereka hanya boleh berbuat demikian dengan spread yang lebih besar antara Nota-nota.

Mereka mempunyai masa yang sukar membezakan pengasingan Padang dan tidak dapat mendengar perbezaan arah Padang dan kontur. Langkah-langkah yang lebih tinggi dan lebih rendah dalam kontur pitch berselang-seli iaitu apa mencipta melodi. Ujikaji dengan amusics telah mendedahkan bahawa mereka tidak mudah membezakan perubahan di padang dalam frasa tertentu muzik.

Orang-orang yang pekak nada sering dilihat sebagai tidak mempunyai deria irama yang sama. Amusics mempunyai rasa irama, tetapi ia hanya boleh jelas untuk muzik yang dimainkan sebagai yang membosankan. Apa yang ia semua datang ke bawah untuk, nampaknya, adalah bahawa ia adalah Padang perubahan, walaupun dalam sekeping mudah muzik, yang membuang orang-orang mati, menyebabkan mereka digelincirkan pada irama dan muzik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *