Amaran Kesihatan lelaki – zakar ruam, lebam dan tompok-tompok

Amaran Kesihatan lelaki – zakar ruam, lebam dan tompok-tompok

Gejala-gejala ruam yang zakar akan difahami membimbangkan bagi kebanyakan lelaki. Bahkan lelaki yang tidak aktif seks boleh membangunkan tempat-tempat, lebam dan ruam zakar yang mungkin gatal, flake dan merebak ke bahagian-bahagian lain daripada kawasan kemaluan. Harian penjagaan zakar dengan pembersih yang lembut dan zakar khusus vitamin dan mineral yang boleh membantu untuk mencegah ruam kecil kulit pada zakar dan melegakan kulit yang jengkel. Di samping itu, manusia harus menyedari gejala zakar yang mungkin memerlukan perhatian perubatan.

Zakar gejala-gejala ruam yang semua manusia patut menonton bagi
Gejala-gejala berikut boleh disebabkan oleh pelbagai jenis penyakit kulit zakar yang berbeza. Dalam kebanyakan kes, ini adalah kecil dan kemerahan, swelling dan ruam boleh diselesaikan melalui kebersihan dan sokongan nutrien untuk kulit.

Gejala: Lebam kecil sekitar Mahkota zakar

Sebab-sebab yang mungkin:
• Papules zakar – keadaan ini, yang sebahagian besarnya menjejaskan berukur lelaki, membentangkan sebagai satu siri kecil, kubah seperti lebam yang mungkin daging berwarna atau merah. Mereka secara amnya tidak menyakitkan dan tidak memerlukan sebarang rawatan luar biasa kebersihan peribadi. Mengekalkan well-moisturized kulit dan membekalkan kawasan dengan antioksidan dan penjagaan kulit nutrien seperti vitamin A boleh membantu untuk menjaga dari bakteria dan mikroorganisma lain yang boleh menyebabkan zakar ruam di bawah kulup tersebut.

Gejala: Zakar gatal, merah ruam yang merebak dan/atau kepingan

Sebab-sebab yang mungkin:
• Psoriasis – tindak balas kulit ini berlaku pada bahagian-bahagian lain badan dan boleh menjejaskan kulit zakar, serta. Gejala-gejala termasuk tompok-tompok merah di kulit dan boleh disertai dengan keradangan. Kelemumur dan kegatalan mungkin juga berlaku, dan mengelupas kulit yang kepingan jauhnya boleh menyebabkan pendarahan yang sedikit. Rawatan vitamin A yang sering dianjurkan oleh dermatologi untuk merawat semua jenis psoriasis.
• Hubungi dermatitis – kulit alahan dan sensitif kepada bahan-bahan yang terdiri daripada susu getah (dijumpai dalam kondom), detergen dan deodoran, dan ivy racun atau oak racun boleh menyebabkan ruam pada zakar. Mengelakkan bahan-bahan yang diketahui menyebabkan reaksi kulit adalah penyelesaian yang nombor satu untuk mengelakkan contact dermatitis. Melegakan kulit gatal, reddened dan radang, crèmes zakar yang mengandungi vitamin seperti A, C, D dan E yang umumnya berkesan.
• Jangkitan kulat – jangkitan kulat, termasuk Candida yis dan keadaan yang dikenali sebagai “jock gatal” terdapat hampir di mana-mana, terutama di bilik-bilik persalinan gimnasium dan lain-lain kawasan yang panas, lembap, dan frequented oleh sebilangan besar rakyat. Ini boleh menyebabkan kemerahan, menyebarkan ruam dan kegatalan yang teruk. Memastikan bahagian sulit bersih dan kering dan merawat kulit dengan penyembuhan vitamin C dan D boleh membantu untuk menghalang pembangunan jangkitan kulat.

Gejala: Kecil, merah lebam pada pangkal zakar

Sebab-sebab yang mungkin:
• Jangkitan bakteria – dengan jangkitan kulat, kawasan kemaluan adalah yang utama pembiakan bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan kulit yang boleh ditemani oleh ruam dan swelling. Vitamin A, yang berfungsi sebagai anti yang semulajadi, boleh membantu untuk menghilangkan bakteria berbahaya yang boleh menyebabkan bau busuk dan ruam zakar.
• Cukur – lelaki yang mencukur rambut sekitar zakar boleh membangunkan reddened lebam. Ini sebenarnya disebabkan oleh bakteria yang menyerang folikel berikutan bercukur. Merawat kulit dengan formula nutrien yang mengandungi vitamin A boleh membantu untuk menghapuskan bakteria, manakala vitamin C, B5 dan D boleh mempercepatkan penyembuhan.

Gejala: Ruam merah, gatal dan bengkak di kepala zakar

Sebab-sebab yang mungkin:
• Balanitis – keadaan ruam zakar ini biasa biasanya disebabkan oleh kebersihan dan adalah lebih biasa di kalangan lelaki yang berukur. Pembersihan dilakukan dengan teliti dan mengekalkan kulit yang well-oxygenated melalui penggunaan vitamin C mungkin berkesan dalam mencegah bengkak dan gatal-gatal yang mengiringi balanitis, manakala pelembab semulajadi seperti mentega shea boleh membantu untuk menenangkan kulit jengkel.

Semua manusia perlu ingat bahawa zakar ruam gejala yang diiringi oleh merupakan pelepasan, berdarah atau selesema seperti simptom-simptom (seperti demam, sakit kepala, batuk dan keletihan), serta ruam pada zakar yang tidak menunjukkan tanda-tanda penyembuhan dalam masa beberapa hari, harus dilihat dengan serta-merta oleh doktor, kerana ia mungkin menunjukkan keadaan yang lebih serius.

Merawat dan mencegah ruam zakar
Mengekalkan kawasan kemaluan yang bersih dan memakai longgar-pemasangan, fabrik yang selesa yang boleh membantu untuk mencegah pelbagai masalah kulit zakar, termasuk ruam, gatal-gatal dan ketidakselesaan. Di samping itu, merawat kawasan itu setiap hari dengan formula Kesihatan zakar yang (kebanyakan profesional kesihatan mengesyorkan minyak lelaki Man1) mengandungi nutrien penting kulit dan pelembab boleh meningkatkan keupayaan melawan penyakit kulit zakar dan melegakan gatal-gatal dan membakar disebabkan oleh pelbagai jenis ruam zakar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *