Amaran angin ahmar Nuvaring

Amaran angin ahmar Nuvaring

Walaupun strok boleh berlaku secara tiba-tiba, dengan tiada tanda-tanda amaran, mungkin terdapat perubahan-perubahan fizikal yang berlaku sebelum berlaku angin ahmar. Jika anda telah mempunyai strok atau berisiko tinggi untuk mempunyai strok, mengetahui tanda-tanda ini boleh membantu kelajuan diagnosis dan rawatan yang boleh membantu anda quicken pemulihan anda. Wanita telah dilaporkan mempunyai strok berikutan mengalami beberapa kesan sampingan Nuvaring yang lebih serius.

Cara terbaik untuk mencegah angin ahmar adalah untuk mengurangkan faktor risiko anda seberapa banyak yang mungkin. Mengekalkan kesihatan yang baik, termasuk mengawal tekanan darah, kolesterol, kencing manis dan berat badan akan membantu. Ubat-ubatan tertentu boleh mempengaruhi risiko anda untuk angin ahmar. Kawalan kelahiran NuvaRing, sebagai contoh, telah dikaitkan dengan peningkatan dalam pembekuan darah, yang boleh membawa kepada angin ahmar.

Mengenali darah beku

Angin ahmar selalunya terjadi apabila darah beku perjalanan melalui aliran darah ke otak, biasanya dari kaki atas atau lebih rendah, dan menyekat salur darah. Mencegah, mengenalpasti dan merawat darah beku akan seterusnya garis Pertahanan untuk mengurangkan risiko strok.

Walaupun sesetengah orang tidak mempunyai tanda-tanda darah beku, yang orang lain lakukan. Jika anda mempunyai kaedah temubual mendalam urat, akan lebih rajin perasan sebarang keabnormalan. Pembekuan darah boleh menyebabkan kawasan tersebut berasa panas atau lemah. Kawasan ini mungkin kelihatan merah, atau sebaliknya, pusingan itu sendiri mungkin kelihatan pucat berbanding yang lain. Kaki mungkin berasa lemah atau kelihatan bengkak.

Doktor boleh memberikan ubat yang membantu lambat turun pembentukan yang beku dan menghalangnya daripada perjalanan menaik melalui badan.

Amaran angin ahmar

Kadang-kadang, orang yang akan mempunyai apa yang dipanggil strok amaran. Ini tiada serangan ischemic (TIA) berlaku apabila darah beku menyekat arteri yang, tetapi hanya untuk beberapa minit. Orang yang mungkin merasa gejala-gejala angin ahmar klasik seketika, tetapi selepas itu, Terdapat tiada kerosakan yang berkekalan.

TIA yang merupakan satu faktor peramal yang penting untuk strok akan berlaku. Lebih daripada 33% orang-orang yang mempunyai TIA yang akan mempunyai strok, separuh dalam tahun pertama yang TIA. TIA yang harus dilayan dengan segera sama sebagai angin ahmar klasik. Hubungi 9-1-1 dengan serta-merta jika seseorang mempunyai gejala-gejala berikut:

• Lemah secara tiba-tiba, terutama pada sebelah
• Kekeliruan secara tiba-tiba
• Penglihatan kabur secara tiba-tiba
Sakit kepala teruk secara tiba-tiba •
• Pening secara tiba-tiba.

Rawatan awal

Apabila dirawat dengan segera, doktor mungkin mentadbir kuat beku neoklasik ubat-ubatan, seperti tPA (tisu plasminogen activator). Ubat ini membantu memecahkan pembekuan cepat, memulihkan aliran darah dan oksigen ke otak, yang mengurangkan kerosakan yang dilakukan oleh angin ahmar. Untuk berkesan, tPA mestilah ditadbir dalam masa tiga jam selepas gejala-gejala angin ahmar yang pertama. Di samping itu, tPA menyebabkan pendarahan berlebihan, jadi ia hanya digunakan dalam situasi perubatan yang melampau. Jika anda telah menderita daripada NuvaRing kesan-kesan sampingan termasuk darah beku, TIA atau angin ahmar, anda mungkin mempunyai pilihan undang-undang yang penting.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *