Amalan terbaik: Costco dan pendekatan sumber manusia

Amalan terbaik: Costco dan pendekatan sumber manusia

“Apabila pekerja gembira, mereka adalah Duta terbaik anda.”-Costco Sinegal Jim, Ketua Pegawai Eksekutif.

Pada tahun 2008, di Ethisphere yang dinamakan Sinegal kepada senarai rakyat 100 Tempahan berpengaruh dalam etika perniagaan-dia adalah kedudukan #37. Penekanan terhadap pekerja-pekerja Costco adalah kunci kepada kejayaan syarikat dan kemampuan untuk sentiasa memberikan pengalaman membeli belah yang lebih baik kepada ahli-ahlinya. Jim Sinegal adalah contoh terbaik bagaimana nada di atas menetapkan nada bagi keseluruhan Syarikat. Costco telah membangunkan reputasi sebagai majikan pilihan dan telah mengekalkan imej awam yang positif, terima kasih semua kepada jenama mereka Duta – pekerja-pekerja mereka.

Cara Costco
Ada banyak pengajaran yang dipelajari apabila melihat kisah Costco. Eksekutif yang banyak sekali percaya bahawa ia akan menjadi mustahil untuk memastikan harga yang rendah jika Syarikat adalah membayar pekerja upah yang tinggi dan membayar untuk pakej faedah pekerja-Costco majoriti adalah bukti bahawa ini tidak selalunya kes itu. Eksekutif Costco memahami kesan dan kepentingan bahawa kakitangan yang baik boleh mempunyai dalam sesebuah organisasi. Dalam puasa CEO Syarikat temuduga dengan Sinegal, mereka menyatakan bahawa:

“Grumbles Wall Street yang Costco Snape lebih para pelanggan dan pekerja-pekerja daripada para pemegang saham; Ia membayar pekerja purata $ 17 sejam dan merangkumi 90% daripada kos insurans kesihatan bagi penuh-timer dan sebahagian-timer. Lagi hasil telah meningkat sebanyak 70% dalam tempoh lima tahun yang lalu, dan saham yang mempunyai dua kali ganda.”

Pada Costco, ada keinginan untuk sentiasa melakukan lebih baik. Faedah seperti lebih tinggi gaji, faedah dan peluang bagi pertumbuhan membenarkan Costco untuk menarik calon yang berkualiti tinggi dan lebih komited terhadap pekerjaan mereka yang besar. Dalam artikel tenaga kerja, “Selamat datang ke the Club”, ia melaporkan bahawa:

“Selain menawarkan gaji dan faedah dalam industri runcit terbaik, Costco ganjaran pekerja dengan bonus dan insentif lain. Ia menggalakkan dari dalam, menggalakkan pekerja untuk membuat cadangan dan udara rungutan dan memberikan Pengurus autonomi untuk bereksperimen dengan Jabatan mereka atau kedai-kedai untuk meningkatkan jualan atau mencukur perbelanjaan seperti yang mereka lihat patut.”

Semua tentang pekerja
Banyak penekanan terhadap budaya dan nilai-nilai pada Costco disebabkan kepentingan peribadi Sinegal, CEO mereka. Semasa temu duga Syarikat segera, mereka meminta Sinegal pendapatnya pada peningkatan gas harga tindak balas:

“Walaupun pekerja yang bekerja di Costco – kami yang membuat jenis upah gaji yang dipukul pada pam gas. Kami bekerja sangat keras untuk orang-orang dari bahagian yang sama kepada bandar supaya mereka boleh memandu bersama-sama. Kita menggalakkan van kolam. Kami juga sedang ujian hari 10 jam, sesuatu yang kita tidak pernah lakukan pada masa lalu. Jika kita boleh menjadualkan beberapa pekerja selama empat jam 10 hari, itu adalah satu hari yang mereka tidak memandu ke tempat kerja. Mereka telah mendapat penjimatan 20% gas mereka di sana.”

Jawapan beliau untuk soalan yang benar-benar tidak boleh mengejutkan – saya rasa faktor kejutan ialah hakikat bahawa CEO yang benar-benar mengambil jenis faktor-faktor luaran ini kira apabila merancang untuk perniagaan mereka. Jenis respons melukis gambaran yang jelas budaya pada Costco. Costco tumpuan meletakkan pekerja-pekerja mereka terlebih dahulu, yang telah membawa kepada kadar pusing ganti pekerja yang rendah. Dalam jangka masa panjang, kadar pengekalan ini telah dibenarkan Costco untuk menjimatkan kos buruh semasa meneruskan untuk menyediakan pekerja dengan gaji yang ketara dan mendapat manfaat pakej.

Bilakah pekerja berasa penting dan ada nilai dalam kerja-kerja yang mereka lakukan, ia menjadikan ia lebih sukar untuk meninggalkan kedudukan mereka semasa dan mencari kerja baru. Kakitangan barisan hadapan adalah orang-orang yang berinteraksi dengan pelanggan syarikat anda setiap hari dan akhirnya orang-orang yang menyampaikan nilai-nilai dan budaya jenama anda kepada orang ramai. Apabila pekerja tidak bersungguh-sungguh kerja mereka atau jenama mereka, sikap mereka mempunyai keupayaan untuk mempengaruhi pelanggan pengalaman membeli-belah. Sinegal memulakan kerjayanya runcit sebagai sebuah bagger, bekerja melalui pangkat VP pembarangan dan operasi di FedMart-en Costco akhirnya pada tahun 1983. Kerana beliau telah bekerja dalam pelbagai kedudukan perniagaan sepanjang tempoh kerjaya beliau, Sinegal memahami mereka jugalah pembakar semangat dan kesan setiap kedudukan mempunyai kejayaan keseluruhan Costco.

Luluh Tech membincangkan faktor-faktor kejayaan pada Costco dalam artikel “Mengintegrasikan etika ke dalam teras daripada anda pemula: mengapa dan bagaimana”, menyatakan bahawa:

“Jualan setiap pekerja Syarikat adalah jauh lebih tinggi berbanding pesaing utama seperti sasaran dan Wal-Mart; Perkhidmatan pelanggan di kedai-kedai adalah luar biasa dan cepat; dan Costco semakin berkembang, kedua-duanya dalam gudang dan produk dan perkhidmatan untuk pelanggan-pelanggan perniagaan dan pengguna.

Kisah Costco mengajar kami semua sedikit pengajaran yang boleh digunakan untuk tempat kerja kami di: fikirkan kesan jangka panjang tindakan anda, mengurangkan pusing ganti pekerja dan semua times-biarkan pekerja anda tahu mereka penting.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *