Aluminium dan Penyakit Alzheimer

Aluminium dan Penyakit Alzheimer

Jumlah aluminium yang besar biasanya terdapat di dalam otak pesakit dengan Alzheimer. Ini telah mendorong orang lain untuk berfikir bahawa penyakit adalah disebabkan oleh menggunakan aluminium memasak periuk dan kuali atau mengambil antasid lisan atau menjadi yang mengandungi aluminium.

Ia adalah pemikiran yang bagus tetapi satu dengan tiada asas saintifik. Luigi Amaducci Profesor Jabatan Sains Neurologic & psikiatrik di Universiti Florence berkata pesakit lain dengan Alzheimer tidak mempunyai aluminium plak di dalam otak yang peraturan keluar logam ini sebagai punca penyakit.

“Ada beberapa kekhuatiran dalam tahun-tahun kebelakangan yang aluminium pemakanan boleh membawa kepada Penyakit Alzheimer atau senile dementia pada orang yang lebih tua. Kebimbangan ini timbul daripada hakikat bahawa tahap yang lebih tinggi daripada aluminium ditemui dalam tisu otak orang-orang yang mati daripada Penyakit Alzheimer berbanding dalam tisu otak daripada orang-orang yang mati dari sebab-sebab lain,”kata Dr. Myron Winick, Pengarah Institut pemakanan manusia, Columbia University College of Physician dan pakar bedah dalam ensiklopedia Columbia pemakanan.

“Ia kini dipersetujui secara umum bahawa simpanan aluminium di otak tidak mungkin penyebab penyakit, tetapi sebaliknya akibat darinya. Ia adalah diketahui bahawa sel-sel mati di kawasan-kawasan yang tertentu otak pesakit Alzheimer, dan aluminium yang mungkin mendapat didepositkan pada serpihan yang ditinggalkan selepas sel mati. Aluminium adalah agak banyak dalam Kerak bumi dan adalah diedarkan secara meluas ke seluruh dunia,”kata Winick.

“Tahap aluminium dalam air tanah dan air minuman adalah sangat tinggi di beberapa kawasan di dunia, namun terdapat tiada kejadian yang lebih besar daripada Penyakit Alzheimer antara penduduk di kawasan tersebut,” Tambah Winick.

Hasil akhir daripada Penyakit Alzheimer adalah kematian. Dengan masa, kemerosotan mental berkembang ke titik yang pesakit bed-ridden dan dapat menjaga dirinya. Ramai mati seimbang atau jangkitan. Ini boleh berlaku setahun selepas mendapat penyakit itu.

“Kursus ini yang akhirnya boleh menyebabkan kemerosotan seluruh sistem saraf dan bahagian-bahagian lain badan dan kehilangan kawalan ke atas pundi kencing dan usus, penyakit itu boleh berkisar dari satu hingga 20 tahun. Ia boleh mengurangkan hayat dengan menyumbang kepada kematian dari punca yang lain, seperti kegagalan radang paru-paru atau jantung atau buah pinggang,”kata editor pengguna panduan panduan kesihatan & perubatan keluarga.

“Gangguan bencana ini menyumbang beban emosi dan fizikal yang besar kepada ahli-ahli keluarga yang lain, dan apabila masuk ke rumah jagaan kejururawatan atau beberapa lain kemudahan sedemikian menjadi perlu, kerana ia sering tidak, sedih dalam keluarga sering diburukkan lagi dengan rasa bersalah,” mendedahkan Isadore Rosenfeld Dr. di hospital New York – Memorial Sloan-Kettering Pusat kanser di dalam rawatan yang terbaik.

Apakah jenis lain dementia? Untuk jawapan kepada soalan itu, baca bahagian kelima siri ini. Untuk meningkatkan fungsi otak yang sihat ingatan dan sokongan anda, mengambil Neurovar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *