Alkohol pemulihan mendapat A pancutan dari “nenek panduan”

Alkohol pemulihan mendapat A pancutan dari “nenek panduan”

Kira-kira 300 orang asli Kanada nenek dari Cree itu, Blackfoot dan lain-lain bangsa-bangsa pertama seluruh Wilayah Alberta akan memulihkan adat kuno Mentor kanan muda orang asli. Sasaran mereka adalah Sindrom alkohol janin (FAS), disebabkan oleh meminum alkohol semasa mengandung, yang telah mencapai tahap yang endemik di antara puak-puak. Penyalahgunaan dadah dalam semua jenis wabak berhak, tetapi “Panduan nenek” membuktikan untuk menjadi tambahan berkesan terhad kepada program-program pemulihan alkohol untuk orang-orang asli.

Kesihatan Kanada, Persekutuan Jabatan Kesihatan, dilatih panduan nenek 300 pertama digalakkan oleh nenek mereka, yang mempercayai sistem kuno Mentor kanan mungkin boleh membantu. Kerajaan telah begitu kagum dengan kejayaan nenek, ia merupakan pengambilan pemulihan dadah dan alkohol yang lebih banyak dan kaunseling pakar-pakar untuk melatih lebih asli nenek. Program ini boleh boleh berkembang kepada lain-lain rizab pertama Pertubuhan Bangsa-bangsa di wilayah lain.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa hampir seorang dalam setiap lima kanak-kanak pada rizab yang menunjukkan tanda-tanda beberapa Penasihat – hampir 20 kali lebih besar daripada kalangan penduduk umum. Pegawai-pegawai kerajaan serta pemimpin-pemimpin puak bimbang bahawa tidak cukup telah dilakukan untuk membasmi dadah berleluasa dan ketagihan alkohol di kalangan belia, dan mengatakan lebih banyak pusat-pusat pemulihan alkohol yang sangat diperlukan.

FAS meliputi pelbagai kebanyakannya okologi kecacatan kelahiran yang berlaku pada anak-anak wanita yang minum alkohol semasa kehamilan. Kanak-kanak alkohol janin boleh mengganggu di sekolah: keadaan menyebabkan lemah ingatan, perhatian defisit, tingkah-laku impulsif dan lain-lain masalah kesihatan mental. Ini rutin membawa kepada ketagihan dadah dan alkohol yang kemudian, jenayah berkaitan dadah, keganasan, dan run-ins dengan undang-undang. Malah, orang dengan Penasihat yang lebih cenderung untuk mati kematian ganas daripada kanak-kanak lain. Pemulihan dadah dan alkohol boleh membantu luluskan keluar kehidupan seseorang, tetapi ia tidak boleh menyembuhkan FAS – selalu pada akar masalah penyalahgunaan alkohol Dadah.

Selama beberapa tahun yang lalu, rizab orang asli telah di tempat kejadian untuk meningkatkan keganasan geng, tembakan dan pembunuhan. Atas rezab Hobbema yang tipikal, lebih separuh daripada 12,000 penduduk di bawah umur 18 – belia disenchanted dengan kemiskinan dan peluang-peluang yang terhad yang beralih kepada arak, dadah dan Kumpulan-Kumpulan. Orang asli Kanada, yang hanya tiga peratus daripada penduduk negara, terdiri daripada 18 peratus penghuni penjara.

Richard Woodman, pekerja sosial belia orang asli yang dibesarkan di rizab berhampiran Tasik hamba, Alberta, berkata tindakan kerajaan tidak cukup. Seluruh komuniti perlu melibatkan diri dan memberikan belia orang asli dengan model-model peranan positif. Sekurang-kurangnya pada bahagian, panduan nenek akan menunaikan janji itu dengan membantu ibu-ibu muda dan ibu-ibu yang bakal mempelajari FAS dan menyesuaikan tingkah laku mereka. Tetapi ketagihan dadah dan alkohol yang berleluasa dikalangan remaja dan golongan belia pada rizab yang akan terus menjadi keadaan yang sukar sehingga lebih banyak dadah dan program-program pemulihan alkohol disediakan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *