Alga biru hijau dapat mengurangkan risiko Osteoporosis dan mengurangkan gula dalam darah

Alga biru hijau dapat mengurangkan risiko Osteoporosis dan mengurangkan gula dalam darah

Di hari percubaan klinikal, para penyelidik ingin untuk menyiasat keberkesanan spirulina terhadap bermulanya osteoporosis dan untuk melihat sama ada atau tidak ini Tempahan apa yang dipanggil “superfood” yang boleh membantu dalam rawatan gula darah yang tinggi (aka hiperglisemia).

Spirulina yang merupakan alga hijau – biru yang telah wujud selama kira-kira tiga setengah bilion tahun. Ia adalah sejenis mudah-sel alga yang tumbuh dalam air yang hangat dan segar. Ia mempunyai kemampuan untuk mensintesis makanan berkualiti tinggi dengan lebih cekap daripada mana-mana alga lain. Spirulina boleh berkembang di perairan yang sangat hangat–kadang-kadang masih hidup suhu 60 darjah Celsius (140 darjah F)! Kerana ia boleh menyesuaikan diri dengan haba, spirulina itu baik mengekalkan nilai pemakanan apabila diproses di bawah haba tinggi dan/atau disimpan di atas rak untuk tempoh masa yang panjang. Dan, walaupun fakta bahawa ia adalah satu alga, spirulina
salah satu makanan yang bersih dan Tempahan steril yang terdapat secara semulajadi; Ia mempunyai
sedikit persamaan alga yang berkembang di bertakung
perairan di sini di Amerika Utara.

Untuk percubaan klinikal, para penyelidik dibahagikan 30 tikus kepada lima Kumpulan: satu bertindak sebagai kawalan; Kumpulan yang satu lagi mempunyai kencing manis; Kumpulan ketiga mempunyai kencing manis yang mana ubat anti-diabetes yang popular telah diberikan (rosiglitazone); Kumpulan keempat mempunyai kencing manis dan administered spirulina; dan Kumpulan kelima dengan kencing manis diberikan rosiglitazone dan spirulina.

Selepas 21 hari, pasukan Penyelidikan diambil sampel darah untuk mengukur serum glukosa, triglyceride, HDL, LDL dan kepekatan insulin. Mereka juga mengkaji integriti permukaan tulang tikus dengan menggunakan microscopy elektronik.

Penyelidik mendapati bahawa terdapat pengurangan yang ketara dalam kepadatan mineral tulang jumlah Kumpulan kencing manis diberikan ubat anti-diabetes. Walau bagaimanapun, mereka juga mendapati bahawa jumlah dan kedalaman lubang pada permukaan tulang dalam tikus dirawat rosiglitazone meningkat dengan jelas dengan spirulina untuk diet mereka. Penyelidik bercerita bahawa intactness dan integriti tulang permukaan serta kekuatan tulang
bertambah baik kerana kandungan tinggi kalsium dan fosforus dalam spirulina.

Apabila ia datang untuk mengeluarkan kencing manis, penyelidik mendapati bahawa
asid linoleik gamma dan kromium dalam spirulina dapat membantu penurunan puasa serum glukosa, HDL, LDL dan tahap trigliserida dalam tikus tahan insulin.

Di mana anda boleh mencari spirulina jika anda ingin menambah sedikit kepada diet anda? Anda mungkin perlu memeriksa kedai makanan kesihatan tempatan anda. Spirulina yang datang dalam bentuk serbuk dan kapsul. Ia juga ditambah banyak makanan Bar sebagai tambahan. Produk ini biasanya diiklankan sebagai “hijau Bar,” check label. Spirulina yang mungkin akan menjadi salah satu bahan utama. Anda juga boleh mencampurkan spirulina dalam bentuk serbuk jus. Cuba satu sudu penuh spirulina dengan jus jambu batu, PIR, epal atau oren. Jika anda ingin membuat spirulina yang goncang, hanya Tambah pisang atau beri bagi ketebalan. Jangan berhenti mengambil apa-apa penyakit kencing manis atau osteoporosis yang berkaitan ubat-ubatan tanpa nasihat doktor.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *