Alamat tersembunyi punca tekanan darah tinggi

Alamat tersembunyi punca tekanan darah tinggi

Sebelum saya menangani faktor risiko tekanan darah tinggi yang anda mungkin telah tidak mengetahui dan memberitahu anda apa yang boleh anda lakukan tentang mereka, mari kita pergi ke atas asas-asas yang sedikit.

Asas-asas tekanan darah

Arteri anda bertanggungjawab membawa darah dari jantung anda ke seluruh tubuh. Dengan setiap denyutan jantung, jantung anda pam darah ke dalam arteri anda. Tentera yang mengenakan kesan darah pada dinding arteri anda dipanggil tekanan darah.

Apabila doktor memberi bacaan tekanan darah, ia sentiasa diwakili sebagai sebahagian kecil, seperti 120/80. Jumlah tertinggi mewakili systolic tekanan anda, iaitu tekanan darah anda apabila jantung anda berdegup. Nombor bawah adalah tekanan diastolic anda — tekanan di antara rentak, apabila hati anda di rest.

Tekanan darah 120/80 membaca atau kurang sihat, dan bacaan 140/90 atau lebih tinggi darah. Bacaan sistolik antara 121-139, atau membaca diastolic antara 81 ke 89, dianggap prehypertension. Walaupun ini mungkin tidak kedengaran serius, tekanan darah walaupun sedikit bertingkat berbahaya dan harus dilayan.

Memantau tekanan darah anda sendiri

Cara terbaik untuk mengekalkan tekanan darah yang sihat secara proaktif adalah untuk memantau sendiri. Tekanan darah anda adalah berbeza secara semulajadi mengikut apa yang sedang berlaku dalam tubuh dan minda anda ketika itu. Jadi, membaca tunggal tidak boleh tepat mewakili tekanan darah anda Apakah keseluruhan. Atas sebab ini, saya percaya bahawa setiap rumah perlu mempunyai sebuah mesin tekanan darah digital (yang boleh dengan mudah didapati di kebanyakan farmasi).

Memantau tekanan darah anda, saya cadangkan menyemak mengenai setiap empat jam selama tiga hari lurus. Simpan log setiap bacaan, mencatatkan masa, apa yang anda telah lakukan, dan keadaan emosi anda. Maka, purata angka sistolik dan diastolic melahirkan purata harian.

Jika tekanan darah anda adalah 120/80 atau lebih rendah, anda berada dalam keadaan yang baik (walaupun saya masih mengesyorkan bahawa anda mengikuti rutin kesihatan jantung harian yang meliputi langkah-langkah di bawah). Jika anda mendapati bahawa tekanan darah anda lebih tinggi daripada 120/80 (walaupun sedikit), anda perlu mula merendahkan nombor-nombor tersebut dengan serta-merta.

Secara ringkas, rutin kesihatan jantung yang perlu termasuk:

• Tiada lemak tepu dan diet yang kebanyakannya vegetarian, dengan makanan yang kaya dengan asid lemak omega-3 seperti flaxseed tanah dan ikan salmon.

• Senaman harian selama 30 minit, sebaik-baiknya lebih banyak.

• Tambahan jantung sihat yang diambil setiap hari, seperti 60–120 mg CoQ10, 600–1, 000 mg L-carnitine, dan 800–1, 000 mula asid folik.

• Elakkan rokok dan asap rokok perokok lain.

Perjuangan faktor-faktor risiko yang lain

Walaupun amalan gaya hidup sihat amat penting dalam membantu mengekalkan tekanan darah normal, terdapat faktor-faktor yang boleh menyumbang kepada tekanan darah tinggi yang anda tidak tahu tentang. Saya akan menghuraikan setiap faktor dan kemudian memberitahu anda apa yang anda boleh lakukan untuk mengurangkan risiko anda.

Arginine yang menakjubkan

Gas yang dipanggil nitrik oksida dihasilkan oleh sel-sel yang arteri anda. Ia meresap ke dalam dinding arteri dan melegakan mereka, secara semulajadi, merendahkan tekanan darah. Tanpa cukup nitrik oksida, arteri tinggal terlalu tegang dan tekanan darah naik. Mengambil dos yang sederhana L-arginine tambahan ketara merendahkan tekanan darah pada pesakit-pesakit yang nilai-nilai yang akan diangkat dan, hanya sebagai penting, ketara tidak merendahkan tekanan darah orang nilai-nilai yang biasa bermula dengan (Oktober 2004, jurnal pemakanan).

Dalam satu kajian, 29 sukarelawan (10 daripadanya telah diangkat tekanan darah) mengambil 1 gram daripada L-arginine dua kali setiap hari. Pada akhir hanya seminggu, tekanan systolic dalam orang-orang yang memulakan dengan tekanan darah tinggi adalah 11 mata lebih rendah (Mac 2006, Ulasan perubatan alternatif).

Saya mengesyorkan mengambil 1–2 gram L-arginine sebanyak dua kali sehari dengan makanan — walaupun tidak makanan tinggi protein kerana protein boleh mengganggu penyerapan.

UNTUK menenangkan

GABA ialah neurotransmitter yang menenangkan yang diperbuat daripada asid amino asid glutamik. GABA dikenali untuk mengawal tekanan darah dengan menghalang pengeluaran noradrenaline neurotransmitter dan bahan perangsang. Kajian telah menunjukkan bahawa pelbagai kerja ubat-ubatan preskripsi tekanan darah, sekurang-kurangnya sebahagian daripadanya, dengan meningkatkan GABA peringkat. Mujurlah, Terdapat beberapa cara-cara semula jadi untuk mencapai kesan yang sama.

Dalam kajian selama 12 minggu, nilai sistolik dan diastolic di 39 pesakit hipertensi yang menurun sebanyak 17 dan 7 mata, masing-masing, dalam tempoh hanya dua minggu pengambilan tambahan GABA (Mac 2003, European Journal of Clinical Nutrition). Dalam satu lagi 8 minggu, double-buta, terkawal plasebo kajian 50 lelaki dan wanita dengan tekanan darah tinggi ringan, harian tambahan dengan GABA selamat menurun tekanan darah sistolik dan diastolic 10 dan 5 mata, masing-masing (2006, Yakuri untuk Chiryo).

Untuk membantu lebih rendah kenaikan tekanan darah yang diburukkan lagi oleh tekanan dan jumlah kekurangan neurotransmitters yang menenangkan, saya cadangkan 1,000 mg GABA dua kali sehari.

Detoksifikasi sebatian Sulfur

Walaupun anda mungkin tahu bahawa logam berat yang toksik, anda mungkin tidak tahu bahawa tekanan darah tinggi adalah salah satu kesan ketoksikan mereka. Tetapi mengandungi sulfur nutrien membantu badan menghapuskan logam berat ini.

Logam berat seperti merkuri dan plumbum adalah mustahil untuk mengelakkan hari ini. Merkuri adalah banyak ikan yang hidup dalam perairan yang tercemar, serta pergigian amalgams. Perbuatan, secara purata satu dalam lima wanita melahirkan anak umur mempunyai tahap merkuri yang melebihi had yang disyorkan agensi perlindungan alam sekitar. Dan statistik ini tidak termasuk wanita yang lebih tua, yang tidak meluas seperti belajar keracunan merkuri, tetapi yang dipengaruhi sama-sama.

Plumbum juga lebih mudah ditemui dalam persekitaran — terutamanya dalam air minuman yang tercemar, tanah dan udara. Banyak rumah yang lebih tua telah dicat dengan cat berasaskan plumbum, yang boleh cip dunia, masuk ke dalam udara, dan menambah risiko pendedahan. Dan paling seolah-olah perkara-perkara yang tampak seperti barang kemas kostum logam, lilin (dalam tertentu, wicks) dan seramik telah terbukti mengandungi tahap plumbum yang berbahaya.

Sulfur mengikat logam berat ini supaya mereka boleh disingkirkan dari badan. Oleh itu, orang-orang yang tidak mempunyai cukup sulfur dalam badan mereka akan terutama peka terhadap kesan-kesan beracun merkuri dan plumbum. Menambahkan dengan sebatian sulfur semulajadi mengembalikan keupayaan badan untuk mengikat ke logam berat dan mengiringi mereka keluar melalui air kencing atau najis.

Saya mengesyorkan menggunakan N-acetyl cysteine (NAC) dan sama. NAC meningkatkan perkumuhan kencing logam berat, dan mengurangkan kesan toksik plumbum dan meningkatkan enzim yang menyokong detoksifikasi hati dan mengikat plumbum dalam hempedu bagi penghapusan.

Saya nasihatkan bahawa tiap-tiap orang, terutama mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi, dapat diuji untuk kehadiran logam berat. Jika hasil ujian menunjukkan bahawa anda mempunyai keracunan logam berat, saya sarankan mengambil NAC sehingga 1,200 mg setiap hari atau 400 mg sama dua hingga empat kali sehari dengan makanan. Pencegahan dan kesihatan am, saya cadangkan 600 mg NAC mg setiap hari atau 200–400 sama dua kali sehari dengan makanan.

Ia adalah juga di kepala anda

Anda log tiga hari bacaan tekanan darah mungkin akan menunjukkan apa kebanyakan orang sudah tahu — bahawa keadaan mental anda memainkan peranan dalam tekanan darah anda. Tetapi, hanya kerana fikiran anda boleh menjadi sebahagian daripada masalah itu, anda juga boleh melatih untuk menjadi sebahagian daripada penyelesaian.

Ramai pesakit saya telah melaporkan kejayaan yang besar dalam mengurangkan tekanan darah tinggi mereka dengan menggunakan Qigong, meditasi, pernafasan yang mendalam dan biofeedback latihan. Biofeedback seolah-olah khusus untuk menurunkan tekanan darah kerana ia boleh dengan mudah memantau suhu jari, yang jatuh bila tekanan darah meningkat. Apabila diprogramkan untuk memberi isyarat yang dikaitkan dengan suhu jari, biofeedback boleh mengajar pesakit untuk menaik atau merendahkan tekanan darah mereka di perintah.

Dalam satu kajian, 204 pekerja industri British dengan tekanan darah 140/90 atau lebih tinggi dwipihak untuk menerima sama ada lapan minggu biofeedback (rawatan) atau bahan-bahan pendidikan (kawalan). Pada akhir minggu ke lapan, tekanan sistolik dan diastolic jatuh dalam Kumpulan biofeedback purata 19 dan 10 mata, masing-masing. Lapan bulan kemudian, bacaan tidak hanya masih rendah, tetapi mereka sebenarnya telah menjatuhkan beberapa lebih mata (Jun 1981, jurnal perubatan British).

Untuk mencari pengamal Bertauliah biofeedback, layari laman Web di Biofeedback Sijil Institut Amerika di, www.bcia.affiniscape.com. Anda juga boleh mencuba biofeedback sendiri dengan menggunakan ThoughtStream biofeedback peranti, boleh didapati di www.mindplace.com.

Modaliti berguna yang lain adalah autogenic latihan digunakan secara bersendirian atau bersama-sama dengan biofeedback. Autogenic latihan mengajar latihan mental yang meningkatkan kemesraan dan membebani di extremities, yang merendahkan lagi tekanan darah. Sebuah buku yang sangat baik mengenai perkara ini adalah The kelonggaran dan penurunan tekanan Workbook oleh Martha Davis, Elizabeth Eshelman dan Matthew McKay.

Saya mendapat soalan-soalan yang tidak terkira banyaknya dari wanita yang mempunyai tekanan darah tinggi. Malah, bersebelahan dengan gejala berkaitan dengan menopaus, tekanan darah tinggi adalah kebimbangan kesihatan yang paling besar yang mempunyai pembaca saya. Saya berharap artikel ini dapat menjawab beberapa soalan-soalan anda dan menyediakan cara-cara yang praktikal dan berkesan untuk mengurangkan tekanan darah anda dan meningkatkan kesihatan jantung anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *