Aktiviti Team Building

Aktiviti Team Building

Aktiviti Team Building ini akan merangsang tugas menyelesaikan masalah direka untuk membantu membangunkan keupayaan untuk bekerja dengan berkesan bersama-sama ahli kumpulan. Banyak team building dan tugas-tugas inisiatif yang seperti kanak-kanak Permainan, lain-lain tugas novel, kompleks dan direka untuk keperluan tertentu. Tugas-tugas inisiatif yang lebih terperinci boleh melibatkan kursus tali, aktiviti-aktiviti waktu malam, dan latihan yang berpanjangan selama beberapa hari.

Beberapa persekitaran kerja memerlukan agak sedikit kerja berpasukan supaya perkara berjalan dengan lancar dan motivasi kepada setiap dalam semua orang. Aktiviti untuk membina pasukan biasanya digunakan untuk mencipta hubungan antara rakan sekerja atau pekerja co. Di sisi lain, persekitaran kerja yang pelbagai kerja berpasukan mahu tetapi pekerja bekerja secara berasingan. Pekerja bekerja pekerjaan seperti ini benar-benar memerlukan aktiviti untuk membantu mereka membina penginapan yang berkaitan dengan pekerja lain.

Aktiviti Team building sering digunakan dalam mesyuarat, pembentangan, bengkel, seminar latihan, program pendidikan, latihan korporat, dengan kolej, tinggi, sederhana, rendah, prasekolah dan sekolah Kumpulan, pasukan sukan, latihan guru, kerja belia dan seting pemulihan. Latihan membina semangat berpasukan boleh disesuaikan untuk hampir apa-apa penetapan, muda atau tua, besar atau kecil, dan merentasi budaya. Satu bahagian penting dalam latihan membina semangat berpasukan adalah refleksi dan perbincangan tentang aktiviti peserta bagaimana mereka mendekati keadaan, dan mata yang boleh didapati daripada pembelajaran. Sebagai contoh, Kumpulan yang boleh videoed semasa aktiviti menonton video, dianalisis dan dibincangkan, untuk membantu mengeluarkan potensi pembelajaran dari latihan membina semangat berpasukan.

Sebagai Ketua Jabatan jualan sebuah syarikat besar, saya yang bertanggungjawab kepada semua, terutamanya bagi prestasi daripada semua kakitangan saya. Apabila jualan perlahan bergerak, saya cuba untuk menggunakan insentif yang berbeza untuk memberi motivasi kepada semua orang. Saya digunakan untuk menawarkan mereka bonus dan hadiah-hadiah untuk penghibur yang tinggi untuk bekerja baik untuk datang peningkatan produktiviti bagi tempoh masa yang singkat. Tetapi, idea jenis ini menyebabkan suasana yang kompetitif sekitar pejabat yang tidak apa saya ingin mereka lakukan. Saya ingin menggunakan satu pasukan yang membina aktiviti-aktiviti untuk bekerja di Pejabat, supaya jualan saya memaksa kerja bersama-sama untuk peningkatan produktiviti, bukan untuk bekerja sebagai individu.

Idea yang pertama yang telah dibuat adalah menghubungi Jabatan sumber manusia untuk membolehkan mereka tahu saya ingin melaksanakan aktiviti antara pasukan jualan saya membina semangat berpasukan. Ketua di sana memberitahu saya bahawa mereka tidak mempunyai sesiapa kakitangan yang telah yang jenis pengalaman dalam mengajar mereka pasukan yang membina aktiviti, jadi beliau mencadangkan bahawa saya digunakan di luar atau lain-lain perunding yang jenis pekerjaan. Saya mula menghubungi nama-nama beberapa firma tempatan untuk mengetahui tentang perkhidmatan mereka. Saya adalah sangat kagum dengan pemilihan firma perunding ini dicadangkan untuk pasukan jualan saya aktiviti membina semangat berpasukan.

Motivasi pekerja yang mendapat manfaat daripada pasukan yang membina sukan, senaman, aktiviti, teka-teki dan kuiz. Saya cuba untuk menggunakan idea-idea permainan dan latihan membina semangat berpasukan yang percuma untuk mesyuarat, latihan dan persidangan. Permainan bangunan pasukan yang percuma ini akan juga pemecah ais besar untuk sesi latihan, mesyuarat, bengkel, seminar atau persidangan. Pasukan permainan dan aktiviti-aktiviti yang berguna juga dalam Mesyuarat projek perniagaan yang serius, di mana permainan dan aktiviti membantu wakil untuk melihat perkara-perkara yang berbeza dan menggunakan gaya pemikiran yang berbeza. Untuk memastikan aktiviti team-building mematuhi persamaan dan dasar diskriminasi dan undang-undang berkaitan dengan jantina, bangsa, Hilang Upaya, umur, dan lain-lain. Walaupun beberapa aktiviti membina semangat berpasukan seolah-olah terlalu sengit untuk keperluan tertentu kami, banyak terdengar seperti mereka akan sempurna untuk kita. Terbaik dari semua, beliau dapat mengajar kita ini pasukan yang membina aktiviti-aktiviti sepanjang bengkel dua hari hak yang diadakan di pejabat kami. Ini kedengaran agak baik, tetapi malangnya, saya tidak mampu untuk mendapatkan kelulusan dari bos saya untuk perbelanjaan bajet.

Saya tidak berputus asa ini; masih, saya mula mencari harga yang berpatutan atau percuma aktiviti membina semangat berpasukan dalam talian yang mengandungi aktiviti membina semangat berpasukan yang cemerlang. Saya memutuskan untuk mencuba beberapa-pertama yang saya dapati dalam talian dengan bukti bahawa aktiviti-aktiviti pembinaan pasukan ini berfungsi baik. Dan saya mempunyai peluang yang lebih baik kepada boss saya untuk mendapat kelulusan bagi jenis latihan yang akan datang ini.

Pada akhirnya, saya telah diprogramkan pusingan pertama pasukan yang membina aktiviti-aktiviti untuk minggu depan. Saya mengambil proses yang sangat serius dan saya menghabiskan banyak masa dalam menyediakan ini supaya saya boleh muat sebagai pemudah cara. Saya sangat optimis tentang kesan-kesan ini aktiviti membina semangat berpasukan akan mempunyai tenaga jualan saya. Jika anda membantu orang ramai hidup kira-kira dan pencapaian peribadi mereka menjadi Pengarah yang lebih emosi matang, bertoleransi dan positif, saradiri, dan lain-lain. Apabila orang yang baik-baik saja, jadi adalah segala-galanya, termasuk hubungan dan komunikasi di tempat kerja mereka. Membangunkan orang melibatkan lebih daripada tingkah laku, perhubungan, kemahiran, pengetahuan dan proses. Ia adalah sering lebih lanjut mengenai membantu orang-orang yang merasa lebih baik tentang diri mereka sendiri; membantu orang yang berasa gembira dan ditunaikan. Seorang pemimpin yang baik boleh membantu ini. Team building tidak perlu melibatkan permainan dan latihan – team building mungkin boleh lebih baik dicapai dengan menyusun perkara-perkara lain yang kelihatan tidak berkaitan untuk bekerja.

Pekerjaan seperti ini termasuk perkhidmatan berorientasikan profesion di tempat-tempat seperti Restoran dan pejabat-pejabat doktor. Fokus kepada beberapa aktiviti membina semangat berpasukan melibatkan mengambil perspektif pelanggan. Sesiapa yang telah melawat sebuah restoran dan perkhidmatan yang cemerlang sahaja untuk kembali dan tidak menerima rawatan yang sama yang diterima adalah lebih cenderung untuk meninggalkan rungutan daripada seseorang yang mempunyai perkhidmatan yang biasa bermula dengan.

Inilah pengalaman saya ketika saya bekerja di salah satu daripada pertubuhan itu sebagai pelayan dan saya dibuat pasti mengambil masa tambahan untuk menampung permintaan khas pelanggan. Manakala ini berjalan dengan baik bagi saya bersendirian ia benar-benar bekerja terhadap rakan sekerja saya dan ada yang anda hanya tidak dapat menampung permintaan setiap masa. Ada kejadian yang berlaku itu, salah seorang pelanggan tetap saya menemui seorang pelayan yang berbeza mereka telah kecewa apabila penginapan Khas telah dibuat. Pengurus mengendalikan situasi ini dengan memperkenalkan pasukan baru yang membina aktiviti-aktiviti yang terlibat mengambil bahagian pelanggan. Saya fikir pendekatan ansur ini akan menang ke atas pendekatan “melayan semua orang sama-sama”.

Saya telah belajar bahawa melalui saya tahu bagaimana untuk mengekalkan satu barisan yang konsisten bagi pelanggan adalah jauh lebih baik daripada membuat penginapan khas yang boleh tidak sentiasa akan menghadapi aktiviti membina semangat berpasukan. Terutamanya, pasukan membina aktiviti-aktiviti yang tertumpu kepada percanggahan. Orang suka yang konsisten. Kejutan, terutama apabila ia datang untuk makan, tidak juga diterima. Salah satu daripada pasukan yang membina aktiviti-aktiviti yang terlibat di dalam ujian rasa. Ia adalah seorang karya seni yang memasak. Selepas kami selesai ujian, chef membawa hidangan sama. Ia telah mengikut masam yang tidak sesuai dengan rasa makanan.

Yang kedua memasak karya seni tidak sepadan dengan proses percubaan yang bagus, dan mengulangi chef. Dia menghantar kedua dan hidangan sama dan merasai sama seperti asal. Saya tahu bahawa hidangan ini second-rate tidak hampir sama baik sebagai hidangan manis awal tetapi kami flavored kedua kerana kami tahu apa yang boleh dijangkakan.

Sisi lain dari aktiviti membina semangat berpasukan juga dapat membantu pekerja penjagaan kesihatan yang mengekalkan maklumat yang konsisten kepada pesakit. Saya mendapat kecewa apabila seorang jururawat memberitahu saya untuk menghentikan penyusuan susu ibu selepas 12 bulan manakala seorang jururawat yang kedua di pejabat doktor anak sama mencadangkan bahawa saya terus. Maklumat bercanggah yang disampaikan kepada saya bahawa kakitangan ini serius diperlukan aktiviti membina semangat berpasukan.

Aktiviti bangunan pasukan menarik dan inovatif direka untuk membantu pelanggan powerfully menggambarkan kepentingan pasukan yang kukuh, dan budaya yang kukuh. Berimpak tinggi dan mencabar, lagi selamat dan inklusif, peristiwa-peristiwa ini tandatangan boleh dihantar untuk keseluruhan Syarikat, unit-unit perniagaan yang khusus atau mana-mana pasukan projek atau Kumpulan dalam organisasi. Campuran tindakan dan pembelajaran dibangunkan untuk memenuhi keperluan anda dan pasukan anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *