Aktiviti rumah penjagaan menawarkan kualiti hidup yang lebih banyak untuk penduduk

Aktiviti rumah penjagaan menawarkan kualiti hidup yang lebih banyak untuk penduduk

Aktiviti rumah penjagaan dijalankan di kemudahan penjagaan oleh profesional diperakui aktiviti. Profesional ini juga dilatih dalam penilaian keperluan sosial, fizikal dan emosi individu senior.

Atas sebab ini aktiviti Pengarah dan Penyelaras aktiviti menyimpan rekod tentang aktiviti-aktiviti yang dirancang terlebih dahulu untuk sesi one-on-one serta aktiviti-aktiviti Kumpulan yang melibatkan beberapa penduduk yang bersama-sama.

Aktiviti-aktiviti biasanya dirancang beberapa minggu lebih awal untuk tujuan membuat kalendar bulanan bagi penduduk, keluarga mereka, kakitangan rumah jagaan kejururawatan dan aktiviti profesional untuk tahu apa yang dirancang. Selalunya aktiviti akan berputar di sekitar tema bulanan seperti kasih sayang dan kebaikan semasa Februari kerana hari Valentine, atau mungkin bulan Oktober (di Kanada) dan November (di Amerika Syarikat) akan tentang aktiviti-aktiviti yang bertemakan kesyukuran.

Jenis-jenis aktiviti-aktiviti yang dirancang sentiasa agak berbeza-beza yang bertujuan untuk memastikan perkara-perkara yang menarik kepada penduduk-penduduk supaya mereka tidak menjadi bosan dengan mana-mana satu jenis aktiviti, tetapi juga untuk melibatkan lebih ramai orang. Sesetengah penduduk mungkin tidak berminat dengan program muzik, tetapi akan menikmati trivia. Orang lain tidak suka kelas senaman, tetapi cinta kepada campuran sehingga apabila ia datang kepada kerajinan.

Pengarah aktiviti kerja merupakan usaha underappreciated dan sering tidak dikenali apabila ia datang untuk penjagaan warga tua dan keperluan aktiviti mereka. Menilai aktiviti-aktiviti yang sesuai untuk itu pelbagai tahap penyertaan dan terapeutik perlu boleh menjadi sangat sukar dan mencabar.

Banyak aktiviti yang sangat terapeutik dalam alam semula jadi. Warga tua yang mengalami beberapa peringkat kemudian Alzheimer atau dementia lain boleh bertindak balas terhadap aktiviti deria yang khusus untuk membangunkan sensasi ini di dalamnya. Ini sangat berguna kepada kualiti hidup mereka dan boleh memberi manfaat mereka fisiologi, psikologi dan menawarkan detik-detik penghargaan yang jelas.

Beberapa idea-idea tema parti yang popular digunakan oleh rumah penjagaan seluruh negara akan Luaus, hari St. Patrick, Krismas dan tahun baru, Padang, Easter, hari kemerdekaan dan hari Valentine. Hari ibu teh dirancang Mei dengan indah pastri dan sandwic timun yang mengekalkan tradisi Inggeris yang lama hidup dan baik. Luau ini adalah percutian yang menarik di musim sejuk bagi orang-orang di kawasan-kawasan yang lebih sejuk apabila bulan salji dan sejuk boleh seolah-olah meleret-leret.

Permainan dan kraf yang diperbadankan ke dalam aktiviti-aktiviti harian dan disediakan untuk individu dan Kumpulan-Kumpulan yang sama. Antara yang paling popular adalah:

Bingo
Fakta menarik
Permainan perkataan
Permainan yang sepadan
Reminiscing
Kraf kertas
Kraf tanah liat
Pewarna halaman

Ini seolah-olah menarik Kumpulan yang lebih besar, merayu kepada kebanyakan, dan boleh dinikmati oleh semua peringkat peserta.

Aktiviti-aktiviti lain yang disediakan untuk kesejahteraan penduduk rumah jagaan kejururawatan akan menyanyi alongs dengan hidup pemuzik atau dengan CD dan DVD, perjalanan video, buku-buku audio, wii Boling Kejohanan, menjalankan kelas untuk berdiri atau latihan hanya kerusi, dan lawatan lapangan. Lawatan Lapangan boleh hampir di mana-mana senior akan menikmati sampai ke, selagi ada penjaga cukup untuk mengawasi keperluan mereka. Kadang-kadang hanya perjalanan berjalan melalui sebuah gedung membeli-belah selama beberapa jam adalah cukup untuk membuat beberapa senior yang berasa segar. Lain mungkin ke zoo yang atau Muzium, Taman, acara tempatan atau untuk melihat tayangan.

Objektif utama aktiviti-aktiviti rumah penjagaan adalah untuk meningkatkan kualiti hidup penduduk, emosi, fizikal, psikologi atau sosial. Seperti penyakit dan isu-isu penuaan mencuri tumpuan dan usaha untuk mendapatkan melalui satu hari, satu hari pada satu-satu masa bagi sesetengah orang, ia adalah satu usaha yang amat berharga oleh aktiviti profesional memberi apa yang mereka boleh bagi penduduk mereka. Kejururawatan rumah yang mengambil berat untuk menyediakan cara untuk profesional aktiviti ini agar mereka terbaik akan menjadi sebahagian daripada rumah-rumah penjagaan yang terbaik di negara.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *