Aktif kanan hidup – mencipta-semula diri anda dengan tekad memandu dan keinginan selepas 60

Aktif kanan hidup – mencipta-semula diri anda dengan tekad memandu dan keinginan selepas 60

Seperti yang saya pergi pada hari biasa saya saya tidak boleh membantu tetapi notis peningkatan bilangan orang yang berusia 60 masih dalam atau kembali semula kepada tenaga kerja. Pada 11 pm pengendali kaunter tol, pada awal pagi 1 am cashier pada Kroger, haritu saya lelaki penghantaran pizza, Semua warga tua, masih di tempat kerja atas sebab-sebab yang pelbagai. Saya duduk dan memikirkan, “apa yang ia mahu perlu mencipta semula diri anda selepas anda telah mencapai tahun enam puluhan anda?”

Saya tidak perlu pergi jauh untuk mendengar jawapan. Ibu saya yang baru saja mencapai 63, tempahan telah bersara dari diri beliau bekerja perniagaan. Dia telah dalam perniagaan Pengantin selama lebih 20 tahun dan seorang tukang jahit untuk lebih daripada 30. Sebagai salah satu daripada pelanggan beliau bekas berkata, “dia tidak perubahan Pengantin terbaik di North Carolina,” itulah Tong.

Ibu saya telah bercakap bersara selama lebih dari setahun dan pada mulanya saya fikir ia adalah hanya ceramah itu. Bulan menghampiri hari D (Adakah ia hari), saya melihat, mendengar dan datang untuk memahami beliau memandu, keazaman dan keinginan. Anda melihat ketiga-tiga perkara ini telah untuk dipadankan supaya dia boleh tutup pintu pada perniagaan dia suka; bergerak lebih daripada 700 km dari satu negeri yang lain; bukan untuk menyebut tinggalkan Gereja, kawan-kawan ramai, bertahun-tahun dan beberapa ahli keluarga di sebalik semua untuk menceburi yang tidak diketahui. Bukan tugas yang mudah bagi kebanyakan.

Bagaimana satu dalam Kesihatan yang baik, yang tidak kaya dari segi kewangan, telah tidak lain sebab utama kecuali keinginan untuk berubah, keinginan untuk hidup lebih riang, pek dan pergi atau menukar kerjaya atau masukkan semula tenaga kerja? Berikut adalah peta jalan untuk membantu anda merangka separuh kemudian hidup anda.

MENDAPATKAN MENULIS. Mula-mula anda benar-benar perlu untuk menentukan di mana anda berada, supaya pemikiran dan tindakan anda boleh dengan mudah peralihan anda di mana anda mahu. Sekarang batang pen kertas dan menulis itu. Adakah anda mahu bergerak dari sebuah rumah ke sebuah apartment atau Kondo? Adakah anda suka idea sebuah komuniti bersara? Adakah anda mahu untuk mengurangkan tekanan kewangan atau tanggungjawab dan bergerak dengan keluarga? Bagaimana membuang berhati-hati kepada angin dan bertukar minat atau hobi anda menjadi perniagaan yang baru? Lebih daripada norma bagi anda, pilihan anda yang baru berlaku perlu, lebih tinggi anda memandu, keazaman dan keinginan perlu. Walaupun pada peringkat hidup anda apa-apa didapati, terutamanya pada peringkat ini. Sebaik sahaja anda mempunyai beberapa jelas idea-idea apa yang anda mahukan…

Kini, sudah tiba masanya untuk…

MENDAPATKAN BANTUAN. Walaupun nasihat keluarga dan kawan-kawan kadang-kadang boleh jadi sangat berguna, saya percaya ia boleh menjadi lebih berkesan untuk mendapatkan bantuan atau maklumat daripada seseorang yang tidak mempunyai prejudged anda. Orang-orang yang tahu anda akan cenderung untuk memberitahu anda semua sebab-sebab mengapa anda tidak boleh atau tidak patut melakukan sesuatu. Meninggalkan naysayers di sebelah dan melakukan penyelidikan anda sendiri, anda sendiri yang tidak wajar. Perpustakaan tempatan anda adalah tempat yang baik untuk memulakan dan untuk komputer arif sudah tentu tiada internet. Menghadiri seminar-seminar yang menjurus kepada topik anda, pergi ke rumah terbuka, panggilan akan datang dan mengambil lawatan perniagaan, komuniti kehidupan kompleks, Ekspo, dan/atau Kolej. Menghadiri pameran kerja walaupun ianya hanya untuk mengambil kad perniagaan, risalah-risalah dan untuk mendapatkan idea-idea baru. Sebaik sahaja anda membuka minda anda untuk kemungkinan, peluang akan hadir diri mereka dengan cara yang paling menakjubkan. Salah satu tip di sini; tidak menghabiskan apa-apa jumlah wang yang besar sehingga anda telah tidur pada idea baru dalam sekelip mata.

Kini, sudah tiba masanya untuk…

MENDAPATKAN JAWAPAN. Berikut adalah beberapa sumber untuk anda menyemak. Saya tidak mempunyai gabungan dengan mana-mana daripada mereka. Ini adalah hanya senarai pendek daripada apa yang disediakan untuk anda.
Retirenet.com – direktori komuniti persaraan.
Seniorresource.com – direktori rumah pilihan.
RV-hidup-dan-travel.com – mempunyai maklumat hidup RV.
Caretakers.bravehost.com – mengandungi maklumat dan iklan tentang menjadi seorang penjaga harta.
Coolworks.com – maklumat mengenai mencari pekerjaan bermusim di tempat-tempat seperti Taman Negara, ranches, resort ski dan kem-kem musim panas.
Retiredroommates.com – menjadi rakan sebilik yang atau mencari satu.
AARP.org – salah satu daripada paling popular kanan gaya hidup dalam talian. Terdapat pelbagai maklumat luar sana, hanya memperuntukkan sedikit masa untuk menguruskan penemuan-penemuan anda.

Kini, sudah tiba masanya untuk…

MENDAPATKAN SIBUK. Baiklah, di sini merupakan bahagian yang sukar. Anda telah fikir ia keluar, melakukan penyelidikan anda dan mendapat beberapa jawapan. Jangan biarkan ketakutan, ketidakpastian atau perubahan yang menjaga anda daripada bergerak ke hadapan. Jangan bimbang tentang membuat kesilapan, ianya dijamin bahawa anda akan membuat satu atau dua. Kegembiraan bagi merealisasikan hidup baru anda jauh luar akan menimbang apa-apa kesilapan di sepanjang jalan.

Apabila saya datang ke persimpangan Jalan dalam hidup saya, saya mahu ingat quote dari sebuah filem yang berjudul warna ketakutan, “Stretched keluar di hadapan saya, Jalan seperti landasan yang menuju langit yang biru, tetapi akan jalan dan langit masih gelap di sana. Saya tidak tahu jika saya akan ke dalamnya atau terhadapnya. Apa yang penting adalah bahawa saya pergi.”

Tolong beritahu saya bagaimana perkara berubah untuk anda.

Hakcipta Terpelihara (c) 2007 Priscilla Parham

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *