Akibat daripada pemakanan yang kurang baik

Akibat daripada pemakanan yang kurang baik

Berat badan seseorang bukanlah satu-satunya cara untuk menilai pemakanan yang kurang baik. Tanda-tanda yang lebih berbahaya tidak adalah mereka yang dapat dilihat secara fizikal. Terdapat pelbagai isu berkaitan dengan kesihatan dan sosial yang terhasil daripada seseorang dengan pemakanan yang kurang baik. Baik secara semulajadi, pemakanan yang kurang baik yang membawa kepada kesihatan yang lemah. Tetapi ianya hanya akibatnya?

Pemakanan yang kurang baik boleh menjadi faktor risiko banyak penyakit-penyakit yang amat ditakuti. Penyakit jantung adalah satu risiko kesihatan utama akibat daripada pemakanan yang kurang baik. Makan makanan tinggi serat tetapi rendah lemak tepu, ditambah pula dengan senaman yang mungkin akhirnya mengurangkan risiko. Tekanan darah tinggi dan angin ahmar amat berkaitan. Dari masa ke masa, tekanan darah tinggi boleh membawa kepada membina beku pada dinding arteri yang membawa kepada strok. Diet yang betul dan aktiviti fizikal perlu sentiasa diamalkan untuk mengurangkan risiko. Satu daripada tiga kes kanser adalah disebabkan oleh pemakanan yang kurang baik. Kencing manis juga adalah hasil dari corak pemakanan yang tidak sempurna dan gaya hidup sedentari.

Pemakanan yang baik adalah terdiri daripada yang berikut: karbohidrat, lemak, protein, vitamin, mineral dan air. Kekurangan di mana-mana ini atau terlalu banyak salah satu komponen yang boleh menyebabkan Kesihatan deteriorating dan komplikasi lain juga. Penyelidikan saintifik telah berkumpul bahawa pemakanan yang kurang baik awal dalam kehidupan kanak-kanak yang membawa kepada masalah sosial. Kanak-kanak berkembang dengan tingkahlaku antisocial dan agresif yang beliau akan tinggal bersama sehingga penghujung tahun remaja beliau. Untuk sama-sama mengejutkan hasil penyelidikan menunjukkan bahawa pemakanan yang kurang baik mempengaruhi perkembangan otak. Kekurangan nutrien yang berkaitan dengan perkembangan otak dikatakan membawa kepada IQ rendah yang seterusnya membawa kepada tingkah laku antisocial dan ganas.

Ada pakar telah dikaitkan pemakanan yang kurang baik kepada gangguan hiperaktiviti defisit perhatian (ADHD). Pihak lawan yang telah berhujah bahawa terdapat tiada bukti-bukti saintifik yang mengesahkan Persatuan pemakanan yang kurang baik untuk ADHD. Walau bagaimanapun, aspek sosial seseorang telah diketahui telah dipengaruhi oleh pemakanan yang kurang baik. Satu perangai yang antisocial dan agresif disebabkan oleh kekurangan zat makanan tidak betul-betul boleh ADHD tetapi mari kita tidak menunggu dan menjadi bukti bahawa ADHD memang disebabkan kekurangan pemakanan.

Barang Mari kita ganti anak-anak kita semua komplikasi yang disebabkan oleh amalan pemakanan yang tidak sempurna. Walaupun terdapat banyak perkara-perkara yang di luar kawalan kita, tabiat makan kita berada dalam kuasa kami. Marilah kita tidak mengubah suai corak kami makan semata-mata untuk kelihatan cantik. Apa yang badan kita memberitahu kita adalah jauh lebih penting daripada apa yang orang katakan tentang rupa kami. Marilah kita mengambil kawalan. Mengubah apa pernah amalan pemakanan yang kurang baik yang sebenarnya boleh membuat kita melihat dan merasa baik dalam dan keluar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *