Akaun simpanan kesihatan dan Kesihatan membayar balik urusan yang tumbuh dalam populariti

Akaun simpanan kesihatan dan Kesihatan membayar balik urusan yang tumbuh dalam populariti

Pada tahun 2001, majikan mula menawarkan urusan balik Kesihatan (HRAs) untuk membantu pekerja perlindungan untuk perbelanjaan perubatan. HRA untuk adalah dibiayai oleh majikan susunan yang pembayaran balik kos penjagaan kesihatan yang layak untuk pekerja.

Apabila pelan akaun simpanan kesihatan telah diperkenalkan pada tahun 2004, majikan juga mula menggunakan opsyen ini untuk pekerja-pekerja mereka. HSA adalah akaun cukai-advantaged di mana anda boleh menggunakan wang itu untuk membayar perbelanjaan perubatan yang layak. Akaun-akaun simpanan kesihatan boleh memberi individu wang digunakan untuk penjagaan kesihatan yang mungkin merangkumi insurans kesihatan. Menurut Paul Fronstin Institut Penyelidikan manfaat pekerja, pelan HSA boleh juga digunakan sebagai akaun persaraan.

Statistik menunjukkan pada tahun 2010, 16 peratus majikan dengan pekerja 10-499, dan 23 peratus daripada syarikat-syarikat besar ditawarkan untuk HRA atau pelan HSA. Pada 2011, pelan HSA meliputi kira-kira 21 juta orang.

HRAs dan pelan HSA masih agak baru, dan bilangan enrollees terus meningkat. Pada tahun 2006 sahaja, sembilan peratus daripada orang-orang yang telah HRA atau HSA yang telah pun merasai akaun-akaun selama tiga hingga empat tahun. 2011, Hampir 27 peratus telah diadakan satu HSA selama tiga hingga empat tahun.

Apakah urusan balik Kesihatan?

Urusan bayaran balik perbelanjaan kesihatan adalah rancangan yang dibiayai oleh majikan untuk membayar balik perbelanjaan perubatan pekerja yang tidak dilindungi oleh pelan insurans kesihatan yang lebih tradisional. Hanya seperti Kesihatan akaun simpanan, urusan balik kesihatan menawarkan faedah cukai.

Majikan mendapat manfaat daripada potongan cukai, dan dibenarkan untuk membuat caruman potongan cukai kepada pekerja HRAs. Majikan hanya akan dibenarkan untuk menyumbang kepada HRA untuk, tetapi pekerja dan majikan boleh mendepositkan ke HSA untuk. Bagi pekerja, pembayaran balik adalah cukai percuma untuk menampung kos perubatan. Berapa banyak majikan anda menyumbang bergantung pada Perjanjian tertentu dibuat. Syarat-syarat HRAs adalah sangat fleksibel kerana majikan boleh manfaat bergantung kepada keperluan penjagaan kesihatan pekerja. Premium insurans kesihatan pekerja juga dibayar balik.

Apakah akaun simpanan Kesihatan?

Akaun simpanan kesihatan menawarkan kelebihan cukai sama seperti HRAs. Pelan-pelan insurans kesihatan HSA menawarkan a great alternatif kepada pelan-pelan tradisional co-pay kerana mereka mengekalkan premium yang rendah. Di samping itu, anda dan majikan anda boleh menyumbang kepada HSA anda. Sumbangan anda adalah cukai boleh ditolak sehingga had yang ditetapkan oleh IRS. Bagi individu pemilik HSA, IRS ditetapkan kadar sumbangan Tahunan maksimum $3,100. Bagi pelan keluarga HSA, ia dihadkan pada $6,250. Jumlah keseluruhan yang boleh ditolak daripada pendapatan tahunan boleh cukai untuk mengurangkan apa yang anda bayar di Persekutuan dan Negeri cukai di semua kecuali tiga negeri.

Tidak seperti akaun perbelanjaan fleksibel, anda tidak perlu mengalirkan akaun simpanan HSA menjelang akhir tahun ini. Baki yang dibawa ke tahun seperti IRA untuk. Maknanya, anda boleh melayan HSA anda sebagai Pelan persaraan yang akan membantu anda membayar perbelanjaan perubatan pada masa akan datang. Akaun simpanan kesihatan juga berkembang dengan cukai pendapatan percuma. Anda membuat keputusan sama ada anda melabur dalam bon, dana bersama atau stok.

Apabila ia datang untuk mendapatkan yang terbaik daripada HSA anda dan untuk HRA, lebih banyak anda faham tentang bagaimana ia berfungsi, lebih baik. Mereka mungkin adalah strategi menjimatkan wang yang paling popular yang boleh anda gunakan untuk menjimatkan insurans kesihatan dan penjagaan kesihatan. Dengan strategi ini, anda boleh belajar bagaimana untuk mula menyimpan beribu-ribu ringgit setiap tahun.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *