Akar perubatan moden

Akar perubatan moden

Bidang perubatan mempunyai sejarah yang luas yang telah membolehkan ia berkembang kepada apa yang kita lihat dalam hari yang moden. Wujud pelbagai teori yang menentukan kesihatan dan menerangkan punca-punca penyakit. Teori-teori ini telah menyumbang kepada kejayaan dan penggunaan ubat-ubatan moden. Dahulu tiga teori-teori yang penting telah dicadangkan mengenai punca-punca penyakit. Teori-teori ini ialah teori perubatan, kuman teori dan konsep Anatomi penyakit. Kertas ini bertujuan membincangkan teori-teori ini secara ringkas.

Teori perubatan
Teori ini mempunyai asal dari Hippocratic perubatan mungkin antara 430 dan 330 SM. Perubatan adalah derivatif dari perkataan lucu, yang bermaksud cecair yang. Dalam masa ini, ia adalah dipercayai bahawa badan manusia mempunyai empat sifat atau humors yang hempedu hitam (juga dikenali sebagai melancholy), hempedu kuning, darah dan kahak (Herbst, 2008, pg. 7). Teori perubatan lagi menyatakan bahawa terdapat ketidakseimbangan jika salah satu humors empat terjejas. Ini akan menyebabkan ke dalam gejala-gejala fizikal. Kesihatan adalah mentakrifkan sebagai imbangan yang betul perubatan, ketidakseimbangan humors yang mengakibatkan penyakit (Lloyd, 1978, pg. 262). Pakar-pakar perubatan berkaitan setiap jenaka dengan musim tahun misalnya, pakar-pakar perubatan menghidap selesema ditangkap di musim sejuk kerana ketidakseimbangan dalam kahak. Ketidakseimbangan perubatan dilihat ditentukan pilihan ubat-ubatan yang ditadbir selepas analisis yang menyeluruh oleh doktor.

Teori kuman
Teori ini menyatakan bahawa banyak penyakit adalah disebabkan oleh kehadiran dan tindakan organisma mikro tertentu (Alcamo, 1996, pg. 7). Teori ini tidak mendapat kelulusan langsung apabila ia mula-mula dicadangkan tetapi selama ini, ia telah digunakan dalam Mikrobiologi perubatan. Joseph lister, Louis Pasteur dan Robert Koch berhujah bagi penerimaan teori kuman dalam abad ke-19. Anton van leeweuwenhoek dan john salji sebelum ini telah menyumbang kepada pembentukan teori kuman melalui penemuan mikroorganisma.

Konsep Anatomi penyakit
Semasa abad ke-19, Giovanni Baptista Morgagni mencadangkan konsep di mana beliau menggunakan patologi dan Anatomi Manusia untuk mengetahui punca penyakit. Kajian ini menghubungkan jurang besar antara gejala-gejala pesakit dan Patologi yang membuat sambungan antara gejala-gejala di luar dan penyakit di bahagian dalam. Morgagni menyatakan bahawa penyakit dapat dikesan untuk Patologi tertentu atau gangguan pada organ-organ individu (Reiser, 1978, pg. 17). Morgagni diletakkan asas Patologi Anatomi dengan membandingkan penemuan klinikal untuk post moterm penemuan. Konsep Anatomi penyakit menjelaskan bahawa penyakit sering mempengaruhi anatomi dan perubahan dalam Anatomi boleh menyebabkan penyakit. Kaedah melihat ke dalam badan telah menjadi teras dalam diagnosis penyakit. Pendahuluan dalam teknologi telah membolehkan doktor melihat ke dalam badan dan mematuhi struktur dalaman tanpa pembedahan contohnya penggunaan sinar-x (bir, 2006).

Perbezaan antara setiap teori
Teori perubatan mencadangkan bahawa berlakunya penyakit adalah disebabkan oleh perubahan dalam alam sekitar. Setiap jenaka adalah berkaitan dengan salah satu daripada empat musim, dan masing-masing mempunyai kualiti-kualiti ciri-ciri unik seperti hotness, kekeringan, kesejukan dan basah. Pakar-pakar perubatan pula menjalankan pemeriksaan fizikal pesakit tetapi bergantung kepada simptom dan pemeriksaan bendalir badan seperti darah dan air kencing. Teori ini menggalakkan penggunaan ubat-ubatan pencegahan dan kebersihan ini tempoh tertentu apabila tumpuan piawaian kebersihan adalah satu kebimbangan yang berterusan.

Teori CLS menyatakan bahawa mikroorganisma tertentu menyebabkan kebanyakan penyakit. Teori ini merevolusikan amalan perubatan dan pemahaman tentang penyakit. Teori kuman tidak mengambil kira pengaruh alam sekitar seperti cuaca penting dalam memahami penyakit. Teori ini tidak berkaitan Anatomi tubuh manusia dengan penyakit. Teori ini membawa kepada penggunaan amalan kebersihan untuk mencegah jangkitan.
Konsep Anatomi penyakit mencadangkan bahawa terdapat hubungan antara penyakit dan organ-organ badan. Teori ini menetapkan bahawa penyakit-penyakit yang menjejaskan organ dan tidak perlu memahami anatomi dan fungsi organ-organ ini. Pengubahsuaian di dalam organ yang akan membawa kepada perkembangan penyakit apabila faktor-faktor semasa yang menggalakkan pembangunan.

Kepentingan sejarah setiap teori
Teori perubatan adalah pendahuluan ke arah pandangan moden kesihatan manusia berbanding sebelumnya berpendapat bahawa penyakit mempunyai asal-usul agama. Ia juga menggalakkan penggunaan prinsip-prinsip kesihatan awam dan perubatan pencegahan. Teori kuman adalah utama dalam mencegah wabak penyakit. Ia juga membawa kepada penciptaan vaksin terhadap beberapa penyakit seperti taun dan pemvaksinan. Pengetahuan yang vaksin disebabkan penyakit-penyakit yang membawa kepada penggunaan teknik-teknik antiseptik semasa rawatan dan pembedahan. Konsep Anatomi penyakit menggalakkan penggunaan pembedahan dan kajian organ-organ manusia untuk penyakit yang berkaitan dengan organ-organ tertentu.

Kesimpulan
Aplikasi teori-teori ini tiga dahulu telah membawa kepada perkembangan yang penting dalam bidang perubatan. Ia adalah penting untuk memahami akar perubatan moden kerana barulah kita boleh menghargai usaha generasi terdahulu. Ini adalah atribut yang semalam perkembangan dalam bidang perubatan telah berterusan evolusi berterusan yang mengakibatkan peruntukan perkhidmatan yang lebih baik. Ini juga akan menggalakkan penjanaan semasa saintis dan pakar untuk mencari kaedah yang lebih baik daripada rawatan. Penilaian terhadap kami yang terdahulu akan membolehkan kita membetulkan kesilapan kita sebelumnya dan menyumbang kepada masa depan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *