Akan iodin tambahan diperlukan untuk pencegahan penyakit dan penjagaan kesihatan yang biasa?

Akan iodin tambahan diperlukan untuk pencegahan penyakit dan penjagaan kesihatan yang biasa?

Sama ada iodin suplemen yang diperlukan untuk kita untuk mengekalkan kesihatan kita mungkin beberapa pendapat. Walau bagaimanapun penyelidikan penemuan oleh beberapa doktor yang prihatin mula menunjukkan bahawa jawapannya mungkin Ya. Artikel yang baru diterbitkan dalam sebuah jurnal perubatan berprestij, The Nobel, dibawa ke perhatian secara umum penduduk UK yang kurang iodin. Kajian ini adalah berdasarkan penilaian tahap iodin dalam 810 pelajar sekolah di UK yang berumur 14-15 tahun, dan ia mendapati bahawa 69% kurang iodin mengikut piawaian WHO. Ini menyerlahkan keperluan untuk penyiasatan yang rapi daripada ketidakcukupan iodin dalam penduduk dan keperluan tambahan iodin.

Mind-set perubatan yang konvensional adalah bahawa peranan iodin dalam badan semata-mata untuk pengeluaran hormon Tiroid dari kelenjar Tiroid. Paparan ini diadakan terutamanya berdasarkan penyelidikan pada 1940-an ini oleh Tetuan Wolff dan Chaikoff, yang mencadangkan bahawa ada lebih daripada 200mcg iodin akan menghalang fungsi Tiroid. Yang hadir RDA (elaun harian disyorkan) untuk iodin adalah 150mcg. Terdapat sedikit ragu-ragu bahawa peruntukan ini adalah berdasarkan kajian dalam tahun 1940.

Walau bagaimanapun siasatan seterusnya ini disyaki kajian serta penyelidikan yang lebih terkini, telah terbukti Wolff-Chaikoff kajian yang ketinggalan zaman itu memang tidak sah. Malah lebih moden penyelidikan oleh doktor-doktor yang pelbagai, termasuk Drs Abraham, Bernstein, dan Flechas, telah mendedahkan bahawa kira-kira 13mg setiap hari iodin adalah diperlukan oleh badan kita untuk menyokong fungsi biasa. Jika demikian, maka tambahan iodin boleh menjadi penting. Ianya tidak berkemungkinan bahawa iodin pemakanan biasa dari diet Barat standard boleh memberikan bahawa jumlah iodin.
Semalam, kekurangan iodin merupakan salah satu punca utama kerosakan otak kanak-kanak. Namun ianya boleh dicegah dengan mudah jika orang akan dimaklumkan tentang akibat kekurangan iodin, dan bagaimana untuk membetulkan masalah itu. Berfikir untuk menjadi isu terutamanya di negara-negara membangun, ia juga adalah sangat jelas berdasarkan penyelidikan yang diterbitkan dalam The bahawa ia adalah satu masalah yang besar di United Kingdom semalam. Ianya juga mungkin akan masalah yang serupa di negara-negara maju yang lain. Sebab-sebab utama kekurangan iodin yang jelas adalah disebabkan oleh diet yang kekurangan iodin, tanih yang miskin tanpa nutrien yang secukupnya, dan meningkat pendedahan kepada pencemaran alam sekitar (seperti fluorida, bromide, dan klorida) yang bersaing dengan iodin bagi ruang dalam sel-sel badan kita.

Ia adalah diperhatikan bahawa di Jepun purata pengambilan harian iodin adalah 13.8mg disebabkan oleh Diet makanan laut mereka. Banyak kajian penduduk telah membuat kesimpulan bahawa Jepun adalah mungkin orang-orang yang sihat di dunia. Jadi walaupun yang disyorkan RDA untuk iodin di Amerika Syarikat sedang 150mcg, rakyat Jepun telah memakan kira-kira 100 kali bahawa jumlah generasi, dan menikmati Kesihatan berkualiti tinggi tanpa sebarang kesan sampingan yang jelas dari lebihan iodin.
Di Amerika Syarikat kajian National Health and pemakanan peperiksaan Ukur (NHANES), NHANES III, diberikan bukti bahawa tahap iodin dalam penduduk menurun sebanyak lebih daripada 50% awal tahun 1970-an hingga 1990-an. Setelah berfikir supaya masalah ini diselesaikan pada tahun 1920-an oleh penambahan iodin komersil susu, garam dan roti, ia adalah sangat jelas bahawa ketidakcukupan iodin kini berulang. Iodin tidak lagi ditambah susu dan roti dan hari kebanyakan orang telah mengurangkan pengambilan garam kerana takut membangunkan lain-lain isu-isu kesihatan mereka.

Pencemaran alam sekitar dan penggunaan bahan kimia telah mengurangkan kandungan iodin tanih yang makanan kita ditanam di, dan kami peningkatan penggunaan fluorine, klorin dan bromine menjadikan ia sukar untuk badan kita untuk mengasimilasikan dikurangkan jumlah iodin pemakanan. Keputusan akhir adalah agak mengenai jika kita anggap lebih terkini penyelidikan penemuan tentang kepentingan iodin kepada kesihatan kita secara keseluruhan. Antara penemuan ini adalah petunjuk bahawa iodin adalah penting dalam mencegah risiko kanser. Di samping itu iodin diperlukan dalam semua sel-sel kita, dan memainkan peranan penting menyokong dalam pelbagai bidang, antaranya:

• mencegah masalah jantung, kencing manis, dan penyakit payudara fibrocystic
• mengawal perasaan, gula dalam darah dan tekanan darah kami
• meningkatkan fungsi sistem imuniti

Jelas, terdapat keperluan untuk menyemak pemahaman peranan iodin dalam badan kita ketinggalan zaman dan dipermudahkan. Iodin adalah mikro nutrien semulajadi yang berlaku dalam alam semula jadi. Malangnya bagi kita ia bukanlah satu topik yang menarik untuk mana-mana organisasi penyelidikan besar dan Syarikat-syarikat farmaseutikal untuk memulakan pengajian, kerana mereka pada dasarnya ekonomi digalakkan. Dapat paten dan keuntungan daripada produk semula jadi ini penyelidikan akan itu berkemungkinan akan terus dilakukan kerana ia kini oleh sekumpulan kecil doktor berkenaan dengan tumpuan pada kesihatan dan bukannya penyakit.

Sementara itu bagi orang-orang kita yang berminat untuk kesihatan ia adalah kepentingan kami sendiri terus dimaklumkan tentang penemuan dan kemajuan dalam bidang ini. Dari kajian ini saya telah mengikuti, saya percaya bahawa suplemen iodin telah menjadi perlu untuk menyokong Kesihatan optimum.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *