Air liur ujian membantu dalam mendiagnosis kerosakan gigi dan penyakit Periodontal

Air liur ujian membantu dalam mendiagnosis kerosakan gigi dan penyakit Periodontal

Air liur adalah pertahanan semula jadi badan untuk rongga mulut. Ia memainkan peranan penting dalam peringkat pelinciran dan demineralization sepanjang hari. Kajian telah menunjukkan bahawa air liur percubaan pada pelantikan pergigian membuktikan untuk menjadi berguna dalam mendiagnosis penyakit periodontal serta pelbagai penyakit lain sebelum mereka pada mulanya boleh mula.

Memelihara mulut anda, gigi dan gusi adalah satu matlamat yang layak dengan sendirinya. Kebersihan gigi dan kebersihan mulut yang baik boleh membantu mencegah pelbagai masalah lisan seperti nafas berbau, penyakit gusi dan kerosakan gigi. Penyelidik akan memberi anda satu lagi sebab untuk berus dan flos secara berkala. Mulut yang sihat boleh membantu anda melawan gangguan kesihatan seperti serangan jantung, strok, kencing manis dan sebagainya. Kes untuk kebersihan mulut yang baik akan semakin kuat, dan jika anda memahami kepentingan Kesihatan mulut, anda boleh mengenali sambungan untuk kesihatan anda secara keseluruhan.

Apa yang ada pada anda mulut boleh mendedahkan banyak mengenai kesihatan anda secara keseluruhan

Mulut anda adalah seperti tetingkap ke seluruh tubuh. Ia sering berkhidmat sebagai sudut pandang yang berguna untuk mengesan tanda-tanda awal dan gejala-gejala beberapa penyakit sistemik. Kencing manis atau bantuan sering pertama ditemui melalui mulut dan, mengikut kepada Akademi am pergigian, lebih daripada 90 peratus daripada semua penyakit sistemik menghasilkan lisan tanda-tanda dan gejala.

Doktor gigi anda boleh mengumpul dan menguji air liur untuk mencari pelbagai air liur dan isu-isu lain. Air liur ujian termasuk ujian yang pelbagai seperti:
• Penghidratan ujian untuk mengukur pengeluaran salivary
• Konsisten salivary yang visual menilai kelikatan air liur unstimulated
Langkah-langkah • berehat pH air liur pH air liur unstimulated
• Menggalakkan aliran air liur yang langkah-langkah ujian kuantiti air liur dihasilkan dalam lima minit sambil mengunyah sekeping unflavored lilin
• Langkah-langkah ujian pH air liur merangsang pH air liur yang dihasilkan di bawah rangsangan masticatory
• Air liur penimbalan kapasiti ujian mengukur keupayaan air liur untuk mengurangkan cabaran untuk asid

Kepentingan air liur, ujian ini menawarkan satu cara untuk menunjukkan mana-mana pucuk salivary dalam mulut anda dan membantu dalam mencari faktor-faktor yang mempengaruhi air liur anda.

Ujian air liur boleh membantu dalam Diagnosis dan rawatan pencegahan

Air liur ujian menawarkan rawatan pencegahan yang lebih baik untuk kesihatan mulut anda dan boleh membetulkan masalah sebelum kerosakan yang mungkin berlaku. Ia adalah sentiasa penting untuk mendiagnosis dan menangkap pelbagai masalah sebelum pembangunan sebenar, kepada kesihatan mulut yang lebih baik dan ujian air liur membantu doktor gigi yang melakukan hal itu. Ketersediaan dan kepantasan ujian meningkatkan komunikasi pesakit dan motivasi.

Memahami ciri-ciri air liur anda boleh memberi doktor gigi maklumat yang berharga untuk menentukan strategi dan pilihan-pilihan rawatan. Selain itu, air liur ujian adalah satu alat yang boleh digunakan untuk mendidik anda tentang kesihatan oral dan membantu dalam pencegahan, memulakan perubahan dalam kebersihan mulut anda. Dengan kejayaan penggunaan air liur ujian, doktor gigi anda mungkin dapat membantu mendiagnosis penyakit lisan awal.

Untuk maklumat lanjut mengenai kanser mulut dan bagaimana ujian air liur boleh membantu mencegah penyakit dengan diagnosis awal, melawat doktor gigi Grosse Pointe tempatan. Ia adalah penting untuk melawat doktor gigi bagi pembersihan rutin dan pemeriksaan di samping mengekalkan kebersihan mulut baik di rumah. Pertama bermulanya apa-apa perubahan atau sakit, ia adalah penting anda berunding dengan doktor gigi anda dengan serta-merta dan mendapatkan ditayangkan potensi masalah dan penyakit. Kesihatan mulut anda secara langsung menjejaskan kesihatan anda secara keseluruhan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *