Ahli farmasi yang terkenal

Ahli farmasi yang terkenal

1. Benjamin Franklin (1706-sejak 1790) Benjamin bekerja sebagai kerani di kedai kejiranan, beliau diketepikan ubat-ubatan, herba dan pelbagai curatives. Benjamin adalah lebih dikenali sebagai salah sebuah daripada bapa Pengasas Amerika Syarikat dan juga terkenal terkenal menyatakan bahawa, “epal sehari terus doktor jauhnya” tahu apa yang beliau telah bercakap tentang.

2. Henrik Ibsen (1828–1906) merupakan playwright Norway, Pengarah teater dan penyair tetapi asalnya memulakan kerjayanya sebagai pegawai farmasi. Setelah meninggalkan rumah pada 15 beliau berpindah ke Grimstad di mana beliau menjadi seorang Pembantu Farmasi. Ibsen kemudian menyambung pembelajarannya dan pergi ke pengajian sebagai doktor tetapi kemudian memutuskan terhadapnya. Henrik adalah lebih dikenali sebagai salah satu playwrights yang benar-benar besar dalam tradisi Eropah, bersama-sama dengan Shakespeare.

3. Dante Alighieri Dante (1265-1321) untuk melanjutkan kerjaya politik beliau belajar untuk menjadi seorang ahli farmasi pada masa itu adalah bahawa orang-orang yang terlibat dalam politik tempatan menjadi ahli Persatuan dan keahlian dalam apothecaries yang lebih memenuhi kriteria ini. Pada masa itu buku-buku telah dijual di apothecaries yang memberikan Dante peluang untuk menjual buku-buku. Dante adalah lebih dikenali sebagai penulis “Devine komedi” dan seorang penyair Itali yang besar.

4. Sir Isaac Newton (1642-1727). Ishak memulakan hidupnya sebagai seorang apothecary perantis di Grantham, England. Beliau meninggalkan Grantham untuk belajar di Cambridge, di mana beliau memulakan jalan ke apa yang dia adalah lebih baik dikenali; teori graviti. Beliau dibawa beliau kerjaya hadapan mempelajari fizik dan Matematik.

5. O. Henry (1862–1910) O Henry adalah nama pena beliau adalah juga dikenali sebagai William Sydney Porter. William bekerja di saudaranya layanan sebagai seorang remaja yang kemudian membawa beliau untuk menjadi seorang ahli farmasi di 19, di kedai beliau juga berakhir dengan orang. Kemudiannya beliau dikenali sebagai American cemerlang, setelah beberapa pekerjaan yang pelbagai dan situasi kehidupan beliau menjadi penulis berjaya. Dia menulis “Hadiah Magi ini.”

6. Hubert Humphrey H. (1911–1978) adalah lebih dikenali sebagai Senator Amerika Syarikat walaupun beliau pada asalnya bekerja bapanya sebagai seorang ahli farmasi. Beliau adalah hak istimewa bagi beliau kerja keras dan berbesar hati pada tahun 1966 yang dinamakan farmasi tahun oleh di St. Louis College of Pharmacy. Kemudian nanti dalam kehidupan Hubert pergi ke politik dan berkhidmat sebagai Datuk bandar Minneapolis, seorang senator U. S. dan, sudah tentu, Naib Presiden Amerika Syarikat di bawah Presiden Lyndon B. Johnson.

7. Charles Walgreen (1873–1939) selepas kemalangan dengan jari beliau mengambil nasihat dan panduan daripada doktor dan selepas dia telah sembuh beliau mengambil apprentership untuk dengan satu druggist tempatan. Charles memutuskan untuk melanjutkan kerjayanya dan kemudian belajar di Chicago dan menjadi ahli farmasi. Beliau bekerja di Chicago, akhirnya membeli di kedai daripada pemilik apabila beliau bersara, menambah lebih banyak kedai kerana dia menjadi lebih berjaya.

8. George F. Archambault (1909–2001) adalah Pegawai Perhubungan farmasi untuk perkhidmatan kesihatan awam Amerika Syarikat yang pertama. George juga dianggap sebagai “bapa kepada perunding farmasi” gayanya etos dan perundingan masih secara meluas diamalkan di farmasi-farmasi semalam.

9. John Pemberton (1831). John adalah pencipta dari apa yang kami tahu hari seperti Coca Cola, walaupun formula ini telah berubah sedikit untuk mengalih keluar kandungan kokain John mencipta formula untuk mengurangkan sakit kepala dan gementar, dalam bentuk terlepas berkarbonat dengan air, ia adalah penawar ketagihan morfin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *