Agama dan Yoga

Agama dan Yoga

Pemimpin agama hak di Amerika Syarikat Tempahan mencetuskan perdebatan dengan komen di atas yang inappropriateness Yoga untuk orang-orang kepercayaan agama Kristian. Hujah sudah flown puasa dan tebal pada semua pihak atas menghubungkan Yoga dengan agama-agama tertentu.

Sebagai penyokong Yoga sebagai cabaran utama untuk mencapai kesihatan yang menyeluruh, saya telah sangat pained untuk membaca semua perkara yang berkaitan dengan perkara tersebut. Untuk satu, saya tidak pernah dapat menduga sebab tentang mengapa ini harus bahkan boleh dibuang atas meja.

Memang benar bahawa Yoga berasal di India, negara yang sama yang dihasilkan sistem agama yang hebat seperti Hindu, Jainism, agama Buddha dan agama Sikh. Sesungguhnya, India merupakan salah satu daripada dua kawasan di dunia yang telah menjadi tempat keagamaan yang berfikir, yang lain yang berada di timur tengah yang dihasilkan agama Kristian, Islam, Yahudi et al.

Walau bagaimanapun, Yoga yang terbaik adalah satu sistem falsafah yang dijangka membawa kepada self-realization. Kerana selagi ia telah wujud, telah ada incantations agama yang tiada berkaitan dengan amalan, mahupun tidak ia tersebar penyembahan mana-mana tokoh Agung yang satu. Ianya malah falsafah dan bukan ikon dalam apa jua cara.

Sistem Yogic yang tersebar luas hari sebuah fragmen seluruh sistem asli, dan kebanyakannya hanya reproduksi, kanser Ginekologi; mereka berusaha untuk mengekalkan badan yang sihat melalui pelbagai menimbulkan dan teknik pernafasan. Konotasinya hanya Hindu yang saya telah menemui bukti-bukti, adalah bunyi suku kata ‘Om’ semasa bernafas, yang juga sama-sama construable sebagai sebuah PEMENDEKAN ‘Amin’. Menariknya, Om dan Amin mempunyai makna dan asal-usul serta yang sama.

Secara peribadi, saya tahu ramai orang daripada pelbagai agama berikutan Yoga, dan yang mendapati tiada percanggahan antara agama mereka dan amalan. Yoga, yang tidak mempunyai apa-apa connotations agama adalah lebih meluas diamalkan oleh ateis yang menginap jika tidak menaruh ia atas nama agama tipu.

Pengalaman peribadi saya memberitahu saya bahawa satu walaupun tidak pergi jauh ke dalam penyelidikan, kerana carian dalam talian pantas akan menunjukkan hakikat bahawa Yoga adalah berkaitan dengan environmentalism, tabiat makanan yang sihat, senaman, kecergasan dan kesihatan yang kebanyakannya baik, tetapi tidak pasti dengan mana-mana Persatuan agama yang kukuh. Walaupun secara khusus mencari pautan pula tidak hasil apa-apa untuk menunjukkan lelaki yang kebimbangan bahawa ‘Yoga merupakan gejala pascamoden kekeliruan rohani.’

Saya terjumpa yang menarik dan relevan blog di sini yang saya faham sebagai produk minda yang matang dan analisis.

Saya akan senang untuk memahami bagaimana mengamalkan Yoga adalah satu perbuatan yang keji seperti Pembaptis AS telah membuat tuntutan. Sabar-sabar untuk fikiran anda, seperti biasa…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *