ADHD: Ritalin – kerosakan otak, serangan jantung, hallucinations & kerosakan hati

ADHD: Ritalin – kerosakan otak, serangan jantung, hallucinations & kerosakan hati

Ritalin ditetapkan 6 juta kanak-kanak dengan ADHD setiap tahun dan seperti semua ubat-ubatan yang dilengkapi dengan satu senarai panjang kesan-kesan sampingan termasuk gementar, loya, pening, mengantuk, insomnia, sakit sendi, sakit kepala, tekanan darah meningkat, demam, denyutan jantung yang pantas, sakit perut dan psychosis.

Tom Sawyer mungkin telah layabout satu, truant yang terbabit. Dia mungkin ada memilih pergaduhan dengan orang yang tidak dikenali tanpa sebab yang jelas; tetapi beliau juga adalah pintar, bersemangat dan menyegarkan pandai. Huckleberry Coulthard telah melarat yang buta huruf, tetapi sebagai teman rafting jangka panjang dia tiada rakan sebaya.

Hari kanak-kanak yang menghadapi kesukaran bermain secara senyap-senyap atau berikutan arahan mendapati diri mereka di bawah pengawasan ibu bapa, guru-guru, bimbingan kaunselor dan ahli terapi kanak-kanak, mereka semua mencari sedikit tanda satu Sindrom perubatan. (Diselesaikan sepenuhnya artikel mengenai ADHD dan Magnesium, minyak ikan dan ADHD dan ADHD dan Tonsillectomy boleh didapati di laman web saya yang dihubungkan kepada di bahagian bawah artikel ini).

Dalam makanan & Drug Administration (FDA) mandat hanya amaran dicetak pada pakej masukkan untuk Ritalin yang kini dikaitkan dengan 19 kematian kanak-kanak yang disahkan kerana masalah kardiovaskular. Perangsang mungkin jauh lebih berbahaya dalam setiap satu daripada Vioxx atau Bextra, ubat-ubatan yang telah dikeluarkan dalam tempoh dua tahun yang lalu kerana kesan sakit jantung.

Pada 21 Mac 2000, seorang budak lelaki berusia 14 tahun jatuh mati akibat serangan jantung ketika skateboarding. Kesembilan-grader sejak pada Ritalin gred pertama. Bapa pemuda tersebut telah memberi keterangan bahawa beliau dan isterinya telah dipaksa oleh Michigan Perkhidmatan sosial untuk meletakkan kanak-kanak mereka Ritalin atau lain dikenakan untuk mengabaikan keperluan emosi dan pendidikan anak mereka. (WorldNetDaily.com 3 Januari, 2003).

Ejen-ejen ini dengan ketara meningkatkan kadar jantung dan tekanan darah. Dalam suatu perbicaraan yang terkawal plasebo, bercampur amphetamine garam (Adderall) ditadbir untuk tekanan darah sistolik bertambah dewasa oleh kira-kira 5 mm Hg; kesan yang serupa ditemui dengan formulasi methylphenidate. Perubahan tekanan darah magnitud ini, terutamanya semasa terapi jangka panjang, yang dikenali untuk meningkatkan morbiditi dan mortaliti. (Steven E. Nissen. Ubat-ubatan ADHD dan risiko kardiovaskular. New England Journal perubatan 2006; 354:1445-1448).

Food and Drug Administration (FDA) adalah menasihati penjagaan kesihatan profesional mengenai amaran baru untuk Strattera, sejenis ubat yang diluluskan untuk perhatian defisit gangguan hiperaktiviti (ADHD) dalam orang dewasa dan kanak-kanak. Pelabelan yang memberi amaran bahawa kecederaan hati yang teruk mungkin kemajuan kepada kegagalan hati yang menyebabkan kematian atau keperluan untuk pemindahan hati dalam peratusan yang kecil daripada pesakit. Pelabelan yang juga menyatakan bahawa bilangan kes-kes kecederaan hati yang teruk yang sebenar tidak diketahui kerana di bawah-laporan pasca pemasaran peristiwa buruk. (Berita Perubatan hari 18/12/2004).

Hallucinations

Perangsang seperti Ritalin membawa sebilangan kecil kanak-kanak dirawat untuk ADHD mengalami hallucinations yang biasanya mempunyai serangga, ular atau cacing, menurut pegawai-pegawai Persekutuan dadah, dan panel pakar-pakar berkata, pada hari Rabu doktor dan ibu bapa perlu diberi amaran risiko itu. (New York Times 23 Mac 2006).

Semasa label untuk ubat-ubatan ADHD – Adderall, Focalin, Concerta, Metadate, Methylin, Ritalin dan Dexedrine – tidak menyebut kemungkinan hallucinations pesakit-pesakit yang telah tiada sejarah mereka telah mengambil dos yang biasa. “Kami membaca kes atas kes kanak-kanak ini yang mengalami hallucinations ini,” Rosemary Johann-Liang pejabat Keselamatan dadah di FDA memberitahu Jawatankuasa. “Itu adalah sesuatu yang benar-benar melanda semua pengulas.” (Amerika Syarikat semalam Mac 23, 2006).

Dr. Kate Gelperin, seorang pakar Keselamatan ubat F.D.A., memberitahu Jawatankuasa agensi telah ditemui memiliki bilangan kes-kes di mana kanak-kanak kecil diberi perangsang mengalami hallucinations. Tempahan berkata bahawa mereka menyaksikan atau merasakan serangga, ular dan cacing, kata Dr. Gelperin. (New York Times 23 Mac 2006).

Diselesaikan sepenuhnya artikel mengenai ADHD dan Magnesium, minyak ikan dan ADHD dan ADHD dan Tonsillectomy boleh didapati di laman web saya yang dihubungkan kepada di bahagian bawah artikel ini

Kemurungan dan kerosakan otak

Satu kajian baru yang dijalankan pada tikus oleh sekolah perubatan McLean Hospital/Universiti Harvard dan Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH) mencadangkan bahawa misdiagnosis perhatian-defisit gangguan hiperaktiviti (ADHD) yang digabungkan dengan penggunaan dadah preskripsi kanak-kanak boleh membawa kepada risiko yang tinggi untuk menghidap gejala-gejala kemurungan semasa dewasa.

Penemuan ini adalah penting kerana ia mencadangkan bahawa Ritalin boleh mempunyai kesan-kesan jangka panjang pada otak berfungsi dengan normal. Kajian adalah terutamanya apabila mempertimbangkan kesulitan dalam mengenalpasti kanak-kanak dengan ADHD dengan betul. Semakin meningkat bukti yang menunjukkan bahawa diagnosis ADHD yang betul adalah penting tertinggi – kanak-kanak yang misidentified sebagai ADHD dan kemudiannya diletakkan di atas terapi ubat-ubatan preskripsi boleh menghadapi prestasi otak terjejas mungkin sebagai orang dewasa. (American College Of Neuropsychopharmacology 29 Disember 2004).

Dr. Joan Baizer dan rakan-rakan dari Universiti di Buffalo, Universiti Negeri New York mendapati bahawa agak tinggi dos ubat methylphenidate, bentuk generik Ritalin, ditukar ungkapan gen yang terlibat dalam fungsi otak dalam tikus makmal. Gen sama diketahui akan terjejas pada manusia lain dadah psikoaktif, seperti amfetamin dan kokain. Menurut Dr Baizer, dos yang digunakan adalah setanding dengan penghujung tinggi dos yang digunakan untuk merawat kanak-kanak dengan ADD, ADHD, selepas mengambil kira perbezaan akaun dalam metabolisme antara tikus dan manusia. (Anna Salleh, ABC Sains dalam talian 12/11/2001).

Alasdair Vance Dr Melbourne Alfred Hospital berkata: “Ya, Terdapat kajian yang menunjukkan Ritalin adalah berkesan, tetapi mereka hanya kelihatan pada dos yang tunggal, atau apa yang berlaku dalam tempoh tiga hingga enam minggu. Majoriti kanak-kanak adalah pada bulan ke tahun. Beberapa kajian jangka panjang penggunaan Ritalin sahaja telah melihat tanda-tanda, bukan otak fisiologi”, dia mengingatkan. (Anna Salleh, ABC Sains dalam talian 12/11/2001).

Pengilang-pengilang ubat ADHD telah diarahkan untuk menghasilkan panduan ubat-ubatan pesakit yang memberitahu pesakit tentang risiko-risiko yang mungkin simptom kardiovaskular dan psikiatri yang buruk dan langkah berjaga-jaga yang harus mereka turun. Advers psikiatri termasuk mendengar suara, menjadi manik, atau menjadi curiga tanpa sebab. Peristiwa-peristiwa ini walaupun telah berlaku kepada orang-orang dengan sejarah tiada syarat-syarat psikiatri. (Catharine Paddock, perubatan berita semalam 22 Feb 2007).

Pengilang-pengilang ubat ADHD telah diarahkan untuk menghasilkan panduan ubat-ubatan pesakit yang memberitahu pesakit tentang risiko-risiko yang mungkin simptom kardiovaskular dan psikiatri yang buruk dan langkah berjaga-jaga yang harus mereka turun. Arahan baru menjejaskan 15 produk, termasuk pelbagai bentuk Adderall, Concerta, Daytrana, Dexedrine, Focalin, Metadate, Methylin, Ritalin dan Strattera. FDA telah dikritik kerana gagal untuk memberitahu orang ramai terlebih dahulu. (Perubatan berita semalam 22 Feb 2007).

Selepas membaca di atas, mana-mana ibu bapa akan bahagia memberi ubat kepada kanak-kanak mereka? Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah untuk melihat status pemakanan kanak-kanak itu dan lain-lain terapi alternatif bebas daripada dadah.

Saya telah menulis artikel sepenuhnya diselesaikan ADHD dan Magnesium, minyak ikan dan ADHD dan ADHD dan Tonsillectomy yang boleh didapati di laman web saya. Jika anda melawat laman web saya sila tinggalkan sebarang komen dan Maklumbalas anda boleh mempunyai di bawah artikel saya – ia akan dihargai.

Artikel ini boleh diterbitkan semula disediakan pautan ke laman web saya ini terus hidup.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *