Adalah satu kecederaan ibu jari kaki Pinky yang serius?

Adalah satu kecederaan ibu jari kaki Pinky yang serius?

Walaupun ramai telah ukiran Turki, koboi Dallas telah menewaskan Seattle Seahawks. Walaupun kemenangan yang manis, Marion Barber meninggalkan permainan dengan kecederaan kaki yang. Koboi Dallas berjalan belakang terkehel kaki kanan pinky beliau. Sekarang ramai tertanya-tanya jika beliau akan dapat bermain permainan mereka seterusnya terhadap Pittsburgh pada 7 Disember.

Jadi apakah jari kaki dislocated dan berapa serius ia boleh? Kehelan jari kaki yang sangat biasa di atlet dan sering dianggap kecederaan yang kecil. Terdapat tiga tulang-tulang yang membentuk kaki pinky. Sejagat yang merupakan anjakan tulang dari kedudukan mereka. Bergantung kepada keterukan kecederaan, sejagat yang boleh dikaitkan dengan patah, ligamen terseliuh dan lain-lain kerosakan tisu lembut. Sinar-x dari Marion Barber tidak mendedahkan sebarang keretakan.

Tanda-tanda dan gejala-gejala jari kaki Dislocated

Tukang Gunting rambut paling mungkin merasakan kesakitan yang amat sangat di jari kaki yang pada masa kecederaan dan apabila dia cuba untuk bergerak bersama cedera. Selalunya, terdapat perubahan dalam berjalan dan berjalan corak kesakitan. Ini adalah dinyatakan dengan kecederaan belakang berjalan selepas dia kembali ke permainan. Tukang Gunting Rambut akan mengalami kesakitan, bengkak dan lebam ke sisi kecederaan dan jika cukup serius, mungkin ada kerosakan saraf dan kerosakan kapal. Ini akan menyebabkan kebas atau lumpuh di kawasan sekitarnya.

Apa yang doktor akan lakukan

Podiatric doktor atau pakar perubatan kecemasan akan mengambil x-ray dan MRI untuk peperiksaan kecederaan. Bersama yang dimanipulasi untuk menyusun semula tulang belakang penjajaran biasa mereka. Pada masa-masa, pembedahan mungkin diperlukan untuk mengambil semula terkoyak ligamen dan tendon. Selepas bersama telah dibaiki, ia mungkin memerlukan immobilization dengan anduh, Taiping, atau Menggilap Khas selama 2-3 minggu. Jika terdapat kerosakan ligamen, pemulihan akan mengambil masa sekurang-kurangnya 6 minggu. Semasa pemulihan, ia adalah sangat penting untuk mengikuti arahan R.I.C.E. yang berdiri untuk rehat, ais, mampatan dan ketinggian. Pemulihan dan ubat-ubatan selepas kesakitan subsides, senaman harian pemulihan harus dimulakan. Untuk memulihkan pelbagai gerakan yang biasa, seseorang harus bermula dengan pergerakan pasif dengan bergerak bersama dan balik menggunakan jari-jari anda. Dari semasa ke semasa terapi perlu memajukan pergerakan aktif oleh scrunching jari terhadap aras atau dengan tuala. Urutan ais hendaklah digunakan sebelum dan selepas latihan. Tahan otot dan bius tempatan digunakan untuk memanipulasi bersama. Acetaminophen (Tylenol) atau Aspirin digunakan untuk melegakan kesakitan sederhana. Jika kesakitan yang teruk, sakit narkotik relievers digunakan.

Masa depan Marion Gunting

Jika kecederaan itu tidak teruk, pemulihan harus pantas. Komplikasi paling biasa ialah kecederaan berulang bersama. Sebaik sahaja bersama telah dislocated sekali, ia adalah lebih cenderung untuk dislocate lagi. Bersama mungkin tidak stabil atau artritis fallowing kecederaan berulang. Jika Marion Barber pulangan kepada aktiviti terlalu awal, proses pemulihan akan mengambil masa lebih lama dan dia akan mempunyai peluang meningkat daripada kecederaan yang berulang-ulang. Sejak ia tidak dikeluarkan berapa teruk kehelan beliau adalah, kita tidak boleh hanya spekulasi sama ada atau tidak dia juga boleh bermain di 7 Disember permainan. Selagi ada sebarang kerosakan tisu lembut, penuh pemulihan hanya boleh mengambil 2 minggu.

Ia akan lebih baik jika dia duduk dalam permainan menentang Pittsburgh, tetapi kerana pergi sukan profesional, ada kemungkinan kita akan melihat dia berada di Padang!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *