Adakah Sit up buruk untuk belakang anda?

Adakah Sit up buruk untuk belakang anda?

Tahun lepas, duduk penuh up telah jatuh nikmat dengan jurulatih peribadi, dan crunches telah mengambil alih sebagai senaman perut yang paling popular. Sebab utama crunches telah mengambil alih adalah kepercayaan bahawa duduk penuh up buruk untuk belakang anda, dan dalam artikel ini kita akan meneroka perbezaan antara latihan 2.

Perbezaan yang besar antara latihan 2 adalah sendi yang terlibat. Dalam crunches, hanya tulang belakang anda bergerak; Walau bagaimanapun, duduk ups tulang belakang anda dan langkah pinggul anda. Pergerakan pinggul adalah perbezaan yang besar antara latihan.

Otot-otot yang bergerak di bahagian pinggang semasa duduk up akan flexors pinggul. Flexors pinggul melampirkan belakang yang lebih rendah dan pelvis. Apabila kontrak flexors pinggul, mereka menambah tekanan belakang yang lebih rendah, tetapi ini adalah satu proses biomekanikal yang biasa. Masalah berlaku apabila belakang yang lebih rendah itu jengkel atau cedera kerana tekanan tambahan daripada flexors pinggul boleh meningkatkan ketidakselesaan.

Apabila anda memikirkan apa-apa, anda mesti mempertimbangkan manfaat berbanding risiko. SIT up berkhidmat faedah yang sangat penting bagi atlet. Mereka adalah satu senaman yang hebat untuk kekuatan abdomen, dan mereka melatih badan anda melalui rangkaian penuh pergerakan. Atlet berlari, melompat dan melontar sukan boleh meningkatkan prestasi mereka termasuk up duduk dalam latihan mereka.

Walau bagaimanapun, untuk bebas-atlet atau orang yang mempunyai masalah belakang yang lebih rendah risiko kecederaan mungkin melebihi kebaikan. Jika anda mempunyai fleksibiliti yang miskin postur yang buruk atau penjajaran, otot-otot abdomen yang lemah, lemah otot belakang, kecederaan yang sebelumnya ke belakang, atau miskin teknik sit up boleh menimbulkan risiko kecederaan yang lebih tinggi.

Kebenaran adalah bahawa up duduk tidak buruk bagi anda belakang yang lebih rendah. Kecederaan sebelumnya, fleksibiliti buruk, postur yang miskin, otot-otot belakang yang lemah, otot-otot abdomen yang lemah, dan teknik senaman yang miskin adalah buruk bagi anda kembali.

Crunches bekerja otot-otot perut benar-benar baik tanpa meletakkan terlalu banyak mampatan pada sendi tulang belakang lumbar, dan apabila kaki diletakkan pada sebuah bangku atau bola semasa crunches ada sedikit kurang tekanan pada tulang belakang lumbar. Tetapi crunches di tingkat juga cacat kerana mereka menggunakan pelbagai gerakan yang sangat sedikit.

Untuk memaksimumkan kekuatan berfungsi, anda harus berusaha untuk bersenam sendi anda melalui pelbagai gerakan sebanyak yang mungkin sambil mengekalkan bentuk yang baik dan mengelakkan kesakitan. Senaman yang hebat untuk abdominals tersebut adalah crunches pada bola kestabilan. Crunches pada bola bekerja abs anda melalui pelbagai yang lebih besar daripada pergerakan daripada apabila dilakukan lantai, dan kerana mereka tidak melibatkan flexors pinggul ada tekanan kurang di belakang yang lebih rendah daripada up duduk penuh.

Mudah-mudahan, yang memberikan anda sedikit lebih banyak daripada perspektif tentang perbezaan antara sit up dan crunches. Sebelum memulakan sebarang program senaman, anda harus berunding dengan profesional penjagaan kesihatan. Jika anda pernah merasa ketidakselesaan apabila anda bersenam, itu adalah juga tanda-tanda yang anda harus berunding dengan profesional.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *